TBMM’nin 27 Mayıs cuntası tarafından idam edilen merhum Başbakan Adnan Menderes’e iade-i itibar verme gündemi, milletvekillerinin duyarsızlığı sebebiyle rafa kalktı. TBMM Dilekçe Komisyonu’nun, iade-i itibar talebinin Genel Kurul’da görüşülebileceği yönündeki kararının ardından 30 günlük sürede bir milletvekilinin Meclis Başkanlığı’na ‘konu gündeme alınsın’ içerikli başvuru yapması gerekiyordu. Gerekli süre içinde başvuru olmayınca komisyon kararı ‘kadük’ kaldı.

1961 yılında idam edilen Menderes’e, 52 yıl sonra Meclis tarafından iade-i itibar verilmesi gündemi, Menderes’in avukatı Burhan Apaydın’ın TBMM’ye yaptığı başvuruyla başlamıştı. Apaydın’ın idam kararının kaldırılması ve merhum başbakana iade-i itibar verilmesi talebini işleme alan Dilekçe Komisyonu, Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi ve Başbakanlık Devlet Arşivleri ile temasa geçerek idam kararlarına ilişkin tüm belgeleri topladı. Yaklaşık 500 dosyalık belgeleri inceleyen komisyon, mahkeme kararlarını hukuki analize tabi tuttu. Bu kapsamda görüşü istenen TBMM Başkanlığı Hukuk Hizmetleri Başkanlığı “Yeniden yargılama yapılabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Meclis’e yaptığı ikinci başvuruda, “TBMM tarafından Anayasa’yı değiştirme kararı verilmediğine göre, darbecilerin Anayasa’yı değiştirme ve bu değişikliğe dayalı olarak Cumhurbaşkanı, Başbakan, bir kısım bakanlar ile milletvekillerini yargılamak yetkisi asla yoktur.” diyen Menderes’in avukatı Apaydın, talebine ilişkin çalışmalar devam ederken bu yıl içinde vefat etti. Dilekçe Komisyonu ise geçtiğimiz günlerde ilgili dilekçeleri karara bağladı. Kararda, konunun komisyonun yetki alanı içinde olmadığı, Milli Birlik Komitesi tarafından alınan infazların onaylama kararını yok sayma yetkisinin TBMM Genel Kurulu’nda olduğu belirtildi. Bu kararın işlevsel hale gelmesi için bir milletvekilinin TBMM Başkanlığı’na başvurarak konunun Meclis Genel Kurulu gündemine alınması talebinde bulunması gerekiyordu. Ancak içtüzükte bu başvuru için öngörülen 30 günlük sürede hiçbir milletvekili girişimde bulunmadı.

Editör: Haber Merkezi