Belediye Başkanı İsmail Ok, Hal binası konusuyla ilgili sessizliğini bozdu. Kendisinin seçimlerden önce verdiği "Yıkmayacağım" sözünün arkasında durduğunu ancak hal binasıyla ilgili teknik olarak güçlendirmenin mümkün olmadığını söyledi.

Belediye Başkanı İsmail Ok, sebze hali esnafıyla Salih Tozan Kültür Merkezi'nde bir toplantı düzenleyerek Balıkesir Belediyesi'nin hal ile ilgili almış olduğu kararı açıkladı. Toplantıya, halde bulunan 56 esnafın tamamı katılırken, Başkan Yardımcıları Tuna Aktürk ile Ali Öztozlu toplantıda hazır bulundu.

"UZUN UZADIYA YAZILIYOR"

Ok, Balıkesir Sebze Hali ile ilgili olarak iki ayrı kuruma, halin güçlendirilmeye uygun olup olmadığı konusunda inceleme yaptırdıklarını, bu kurumların yaptıkları inceleme sonuçlarına göre halin güçlendirilmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Bu sonucu, yerel basının da uzun uzadıya yazdığını ve ayrıca bunu, hal esnafının kendilerini ziyaretlerinde de paylaştığını ifade eden Başkan Ok, “Bütün kalbimle söylüyorum, güçlendirilmesi mümkün olsa, hiçbir maddi fedakarlıktan kaçınmayacağım. Görüyorsunuz, şu anda Yeni Çarşı'yı elden geçiriyoruz.

"TOPU TAÇA ATMIYORUZ"

Halin teknik olarak güçlendirilmesi mümkün olsa, daha önce size verdiğim “Yıkmayacağım” sözünün arkasında durarak, asla aksi bir işlem yapmam. Ama böyle yaparsak, hal elimizde kalacak. Bu, kesin. Bunu, öncelikle bilmenizi istiyorum. Yani, halin güçlendirilme imkanı var da bizler, çeşitli sebepler ve vesilelerle -tabir caizse- topu taca mı atıyoruz? Hayır. Öncelikle şunu bilmenizi istiyorum ki, ilk zamanlar ekonomik yönden çok sıkıntı içerisinde olmamıza rağmen Allah'a şükür şu anda durumumuz da oldukça iyi.

“GÜÇLENDİRME TEKNİK AÇIDAN MÜMKÜN DEĞİL"

Eğer, güçlendirme imkanı olsa, zaten buna ekonomik olarak yeterliyiz. İşte Hayvan Pazarı'nı yaptık, Yeni Çarşı'yı elden geçiriyoruz, parklar yapıyoruz, 255 bin metrekarelik mezarlık yerini istimlak ettik, temeli atıldı, inşaatına başlanıyor. Asri Mezarlığın ihalesi yapıldı, müteahhide teslim edildi. İki kapalı pazaryeri yapılıyor... Halde harcanacak para, altyapı ve üstyapı çalışmalarını da göz önüne getirdiğimizde, bunların yanında devede kulaktır. Ama güçlendirilmesi mümkün değil. Bütün samimiyetimle söylüyorum, böyle bir şey olsa, hiç başka şey söyletmem, bu hali güçlendiririm.

"PROJE HAZIRLANIYOR"

Şimdi böyle olumsuz bir durumla karşı karşıyayız. Ne yapacağız peki?... Halin bu durumu dolayısıyla her geçen gün işleriniz geriye gidiyor, öyle değil mi? Bu yüzden birçok arkadaşınız dükkanını kapattı, terk etti gitti hali. Bu durumu ile hal ya üstünüze göçünceye kadar faaliyetine devam edecek ya da bir şeyler yapılacak... `Peki daha önce niye çağırmadınız?` derseniz... Şu anda bir proje hazırlatıyoruz. Bu nedenle sizinle bir şey paylaşamayacağım. Yeni Çarşı ile ilgili bu işler başlamadan önce iki defa toplantı yaptık; çarşı esnafının yarısı gelmedi. Ama çarşıda ya da bir başka yerde karşılaştığımızda herkes, Yeni Çarşıyı yaptırın, bunu mutlaka elden geçirin diyordu. Bu işler başlamadan önce sizinle bir araya gelseydik, iyi olurdu. Ama, hem elimizde bir proje yok, hem de Yeni Çarşı konusunda iki defa yaşadığımız bir tecrübe var. Kimse gelmiyor nasıl olsa dedik. Ama şimdi maşallah, esnafımızın tamamının burada olduğu anlaşılıyor.

GAZETECİLER SORUYOR: HAL NE OLACAK?

Bunu, asla onları suçlamak için söylemiyorum, `Fazla bir şey yapıyor` demiyorum. Daha fazla anlam yükleyerek açıklamalar yapıyor. Sizi rahatlatmak, kamuoyunu da bilgilendirmek istiyor. Ama bizim, `Burasını sana verdim, burası senin` diye bir sözümüz yok. `Peki bu, öyle değilse nasıl olacak?...` Dışarıdan bir esnaf oraya girmeye kalktığı zaman, `Arkadaşlar, bu yaptığınız ayıp olmuyor mu? Öncelikle hal esnafı yerleşsin, ondan sonra siz girin` demeniz gerekmez mi? Ben, bunun aksini söylersem, yasalar önünde, hepimiz ciddi olarak, gerçekten suç işlemiş oluruz.
Gazeteci arkadaşlarımız kamuoyunu bilgilendirmek ve aydınlatmak için soruyor: `Hal ne olacak? Balıkesir`deki küçük esnaflarımıza vereceğiz. Başkan söz verdi. Küçük esnaflar, şuraya yerleştirilecek, sonra buraya getirilecek...` Böyle anahtar teslimi bir şey yok. Sonra Savcılık soruşturma başlatmak durumunda kalır. Bunu biz düzeltiyoruz. Sonra da, `Başkan çark etti. Yardımcısı Tuna beyden haberi yok` deniliyor. Hayır; birbirimizden haberimiz var... Basın mensubu arkadaşlarımız da, sizin gönlünüzü ferahlatmak adına, bizim söylediğimize daha bir anlam yükleyerek manşet atıyor gazetelerine.

“TUNA BEY DE BENDE AYNI ŞEYLERİ SÖYLÜYORUZ" 

Balıkesir esnafı için, hal esnafı için Peynir Pazarı denilen yere, Katlı Otopark`ın altına 25 adet, 25`er metrekarelik dükkan yapıyoruz. Peki, `Bunu ben bunu sana verdim` diyebilir miyim?; diyemem. Gazeteci arkadaşlar, sizi rahatlatmak adına bunu, `Başkan veriyor veya verecek` diye yazıyor. Bir başkası girmeye kalktığında, bu davranış, öncelikle ahilik kültürümüze, insanlık anlayışımıza, inancımıza, öz değerlerimize terstir. Hal esnafı orada ortadayken, bir başka mahalleden, köyden, kasabadan birinin gelip oraya girmemesi lazım. Yanlış mı düşünüyorum?... Dolayısıyla kamuoyuna, ben ve Tuna bey farklı şeyler söylüyormuşuz gibi yansıtılıyor. Ya da birilerine söz vermişiz gibi yanlış anlamalara neden olunuyor. Bunları, doğru anlaşılacak şekilde düzelttiğimizde ise, `Bu sözlerin hangisi doğru?` diye ön plana çıkarmaya çalışıyorlar. Bakınız, bizim kimsenin ekmeği ile oynamak ve kimseyi mağdur etmek gibi bir derdimiz yok. Elimizde izi kalır.Burada 56 esnafımız var. Bunları bir yere sığdıramayacak mıyız? Çok açık ve net söylüyorum: Hiç gizli-kapaklı bir şeyimiz yok. Birilerinden bir şey kaçırmıyoruz. Benim esnaf bir akrabam yok; olsa da fark etmez. Çünkü ona, yakınlığı nedeniyle bir ayrıcalık tanımayız” diye konuştu.

HAL 15 NİSAN'A KADAR BOŞALTILACAK

Başkan Ok, daha sonra hal esnafının sorularını cevaplandırdı. Sebze ve Meyvacılar Odası Başkanı Ayhan Baydan'ın hal dükkanlarının boşaltılması ile ilgili 31 Aralık tarihine kadar olan sürenin 15 Nisan'a kadar uzatılması yönündeki teklifini, bunun makul bir süre olduğunu, bu süre zarfında boşaltmakta gecikenler olursa, bunun da karşılıklı iyi niyet ve diyalog çerçevesinde müsamaha ile karşılanacağını ve boşaltma işlemlerinin çoğunluğunun sükûnetle ve suhûletle tamamlanacağına inandığını söyledi.

YALAN SÖYLEMEDİK

Ayakkabı imalathanesi olan bir esnafın, “150 m² büyüklüğünde bir yerim ve çok sayıda makinam var. Bana uygun bir yer olursa memnun olurum” demesi üzerine Başkan Ok, “Bu büyüklükte bir yer bulmamız belki zor olabilir ama biz, elimizden ne gelirse onu yapmaya çalışacağız” dedi. Başkan Ok, daha sonra kendisi hakkında söylendiğini iddia edilen “Bizi kandırdı. Oyumuzu almak için bize yalan söyledi” gibi sözlerin kendisini incittiğini ve çok üzdüğünü belirterek, “Bu tür davranışlar bize yakışmaz, bizim semtimize uğramaz. Ama “Çürük” raporuna rağmen bunu yapmanın imkanı yok. Biz, size yalan söylemedik. Hele oyunuzu almak için asla. `Güçlendirme imkanı olsa, onu biz kesinlikle yapardık` dedik. Biri resmi bir kurumdan olmak üzere elimizde yaptırdığımız iki adet teste ait rapor var.”

Başkan Ok, gösterdikleri ilgi dolayısıyla hal esnafına teşekkür ederek, toplantıyı sonlandırdı.

Editör: Haber Merkezi