Balıkesir, Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Meclis Toplantısı'na ev sahipliği yaptı.

Birlik Encümen üyelerinin seçildiği ve birliğe üyelik başvurusu yapan belediyelerin başvurularının görüşüldüğü toplantının açılış konuşmasını Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Başkanı Yücel Yılmaz yaptı.

Başkan Yılmaz “Biz, bu birlikten bir sinerji doğuralım, suyu doğru akıtalım ve bu işi olması gerektiği gibi yaparak çağın gerektirdiği standartları yakalayalım.” dedi.

KATILIMCI VE KÜLTÜREL BELEDİYECİLİK”

Ortak paydalarının belediyecilik olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, beş ana unsur ile şehre ve insanlara hizmet ettiklerini söyledi. “Biz karar verdik yapıyoruz” demek yerine istişare ettiklerini vurgulayan Başkan Yılmaz “Birinci unsurumuz katılımcı belediyecilik. Biz, istişarelerimizi bir politikaya dönüştürüp hizmete çeviriyoruz. İkinci boyutumuz ise kültürel belediyecilik. Belediyecilik anlayışımızın içerisinde en önemlilerinden birisi de birlikteliğimizi sağlayan Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği. Belediyelerimiz ortak faaliyetler düzenleyip o şehrin ihtiyacını karşılaması gerekiyor.” dedi.

TOPLUM GÜREŞE SAHİP ÇIKIYOR”

Yağlı güreşlerin, geleneklerimiz göreneklerimizle devam ettiğini ve her türlü değişikliğe rağmen; duasıyla, cazgırıyla, kıspetiyle, yağıyla halkın sahip çıktığına dikkat çeken Başkan Yılmaz “Türk İslam sentezinin sonucu olan ve bize ait olan sporumuz diyebileceğimiz yağlı güreşe sahip çıkma mücadelesi veriyoruz. Örf ve adetlerimizi yaşatma açısından yağlı güreşin çok önemli olduğunu görüyoruz. Çünkü bir torun, bir dede, bir baba ilişkisinde bir boğuşma var. Bizim kültürümüzde kucaklaşma, nezak içerisinde, kurallarımızla örf ve adetlerimizle dualarımızla güreşe sahip çıkmak var. Görüyoruz ki, Türkiye’nin her yerinden belediye başkanları bu işe duyarlı yaklaşıyor, sahip çıkıyor ve bu geleneğin disiplinli olması için bir mücadele veriyor.” dedi.


 

KENTLER BİRLİĞİ SİYASET ÜSTÜ”

Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği’nin, 2014 yılında tohumlarının atıldığını, 2015’de istişarelere açıldığını, 2016 yılında da fiili olarak kurulması için çalışmaların başladığını, son üç yıldır da aktif olarak çalıştığı bilgisini veren Başkan Yılmaz “Bu birlik, Balıkesir’de ve farklı illerimizde toplantıları yapılan, siyaset üstü, her belediye başkanın ortak paydası. Amacımız ise yağlı güreşimizin yaşaması, Balkanlarda faaliyetlerin yapılması ve dünyaya yağlı güreşimizi tanıtmak. Yağlı güreşlerimizin daha organize bir şekilde yapılması gerekiyor. Kendi bütçesi düşük olan belde belediyelerimizin daha sağlıklı güreşler yapabilmesini sağlamamız lazım." dedi.
 

BU BİRLİKTEN BİR SİNERJİ DOĞURALIM”

Elini taşın altına koymuş belediyelerle bir araya geldiklerini ve federasyonunda duruşunun, tarzının net bir şekilde belli olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz “Tamamen bu işe sahip çıkarak kargaşayı engellemek amacımız. Güreşçilerimizi davet etme, sahanın organizasyonu, pehlivanların ihtiyaçlarını giderme buradaki tüm ön hazırlıkların yapılıp pehlivanların güreşecek halde antrenmanlı olmasını sağlama gibi işleri yüklenen belediyelerimiz. Biz, bu birlikten bir sinerji doğuralım, suyu doğru akıtalım ve bu işi olması gerektiği gibi yaparak çağın gerektirdiği standartları yakalayalım. Tüm güreşlerimizi kayıt altına alalım, yüzyıllar sonra bile geçmişe baktığımızda arşivlerimizden kim nasıl güreşmiş ne yapmış diye bakabilelim.” dedi.

BU İŞ BÖYLE YAPILIYOR DEDİRTECEĞİZ”

Başkan Yılmaz “Biz, standartlarımızı oldukça yükseltiyoruz, güreşlerin kalitesinden, gelen seyircilerden, medya mensubu arkadaşların takipçilerinden, güreşsever sayısının hızla arttığını, toplumun her kesimine yayıldığını, millileştiğini ve tüm kesimlerin sahiplenmeye başladığını görüyoruz. Biz de yağlı güreş dendiği zaman Anadolu Coğrafyasını Türkleri dünyaya anlatmak istiyoruz. Bunu yapacak altyapı da burada var. Doğru adreslerde doğru işler olarak yapıp hem halkımızın bizden talep ettiği yağlı güreşlerin standartlarını yükseltmeliyiz hem de her yöremizden yeni güreşçilerimizin yetişmesini sağlamak tüm dünyaya bu iş böyle yapılıyor dedirtmek.” dedi.
 

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR

Türk'ün özünü yansıtan yağlı güreşlerin yaşatılması gerektiğini vurgulayan Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk, birliğin bu noktada önemli işlere imza attığını kaydederek emeği geçenlere teşekkür etti.
 

'SAKARYA OLARAK BİRLİĞİN YANINDAYIZ'

Yağlı güreşin geleneksel bir Türk sporu olduğunu ifade eden Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce "Milattan önce 400 yılından itibaren yapılan ve dünyayı titreten sporun adı yağlı güreş. Türk tarihinden bu yana hiç aksatmadan yapılan yağlı güreş, büyük güç ve ustalık gerektiren bir spordur. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bu sporu yaşatmak adına önemli bir adım attı. Sakarya olarak tamamen bu birliğin yanında ve içindeyiz." dedi.
 

GELECEĞE DAHA SAĞLAM YÜRÜYORUZ”

Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği'nin her geçen gün büyüyen bir birlik olduğunu, bu nedenle gurur duyduklarını ifade eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan "Şundan artık eminim ki yağlı güreş geleceğe sağlam adımlarla yürüyor. Ata sporlarımızın tümü çok önemli, tümü vazgeçilmez. Ancak yağlı güreş gibi bizi birbirimize bağlayan, yakınlaştıran başka bir spor yok. O yüzden yaşatılması için mücadele ediyoruz." açıklamasında bulundu.
 

BİLİM KURULUNUN KARARI BEKLENİYOR

Yağlı güreş geleneğinin sekteye uğramamasını istediklerini söyleyen Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, yağlı güreşlerin yapılması konusunda Bilim Kurulu'nun kararını beklediklerini ifade ederek "İnanıyorum ki, Kırkpınar Güreşlerini yapacağız. Bunun yapılmasını sağlarsak diğer güreşlerimizi de gündeme getirebiliriz." dedi.


 

ENCÜMEN ÜYELERİ SEÇİLDİ

Yapılan meclis toplantısında; Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, Yunus Emre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi ve Domaniç Belediye Başkanı Sahvet Ertürk Encümen üyesi olarak seçildi.


 

BİRLİĞİN ADI DEĞİŞTİ

Ayrıca Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği'nin adı daha kapsayıcı olması adına Yağlı Güreş Birliği olarak değiştirildi.

Bunun yanı sıra; Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kumluca Belediyesi ve Altıeylül Belediyesi'nin yeni üyelik başvuruları görüşülerek üye olmalarına oy birliğiyle karar verildi.

Bu arada, Kurtdereli Güreşlerinin pandemi nedeniyle bu yıl sembolik olarak yapılacağı öğrenildi.

Editör: Haber Merkezi