Yerel seçimlerin erken tarihe alınmasını öngören teklif TBMM'de görüşülerek kabul edildi ancak teklif referandum aralığında oy aldı.
TBMM Genel Kurulu'nda Ak Parti ve MHP'nin birlikte verdiği Anayasa değişiklik teklifi görüşüldü. Teklifin tümünün oylamasında 360 kabul oyuna karşılık 74 ret oyu kullanıldı.  Bu sonuçla teklif kabul edilerek Köşk'e gönderildi ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bir kez daha görüşülmesi için teklifi TBMM'ye göndermez ise tasarı için referanduma gidilecek.
Anayasa değişiklik tekliflerinde 330-367 oy aralığında teklif referanduma sunuluyor.
CANİKLİ: 367'NİN ÜZERİNDE OLSAYDI CUMHURBAŞKANI'NIN TAKDİRİNE BAĞLIYDI
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Anayasa'ya göre Anayasa değişikliğinin, 330 ile 367 arasındaki bir oyla kabul edilmesi durumunda zorunlu olarak referanduma gideceğini söyledi.
Canikli, yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'te yapılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda, 72 ret oyuna karşın 360 oyla kabul edilmesini değerlendirdi. Anayasa'ya göre Anayasa değişikliğinin, 330 ile 367 arasındaki bir oyla kabul edilmesi durumunda zorunlu olarak referanduma gideceğini belirten Canikli, “367'nin üzerinde olsaydı Cumhurbaşkanının takdirine bağlıydı” dedi.
Canikli, “Referandum ne zaman yapılır?” sorusu üzerine, “Şu an itibariyle bir şey söylemek zor” dedi. Nurettin Canikli, “Sayın Cumhurbaşkanımızın onaylaması halinde teknik olarak zaten referanduma gider” diye konuştu.
MHP'DEN AÇIKLAMA
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oylama sonuçlarıyla ilgili olarak, “Biz irademizin arkasındayız. Cumhurbaşkanın takdiri, yeniden Meclis'e gönderirse, 27 Ekim için arkasında durmaya devam edeceğiz.  Seçimler 29 Mart'ta  yapılırsa biz ona da hazırız” dedi.
Bahçeli, Meclis'teki oylamaya 5 vekilin katılmadığını, bunlardan birisinin tutuklu bulunan MHP milletvekili Engin Alan olduğunu belirtti.
HAMZAÇEBİ: REFERANDUM 2.5 AY SONRA
CHP  Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi seçimlerle ilgili anayasa değişikliklerinin seçimlere 1 yıldan az zaman kaldığında uygulanamadığını anımsattı bugünkü teklifin bu hükmü değiştirmeye yönelik içeriğinin olmadığını vurgulayan Hamzaçebi değşikliğin referanduma gitmesinin resmi gazetede yayınlandıktan sonraki 60 gün sonra olacağını vurguladı bu durumda referandumun 2.5 ay sonra yapılacağını dolayısıyla da seçimlere 1 yıldan az bir zaman kalmış olacağını belirtti.
Bu durumda referandumun yapılma ihtimalinin pratik olarak mümkün görülmediğini ifade eden Hamzaçebi, “Tabi sonuçta Meclis’in iradesi bu şekilde teşekkül etti, artık bundan sonrası Sayın Cumhurbaşkanı'nın taktiridir. Ya iade edilecek ya da referanduma gidilecektir” dedi.
Editör: Haber Merkezi