Şişecam Topluluğu, cam geri dönüşümünde farkındalığı artırmak amacıyla Çevre Haftası kapsamında Kadıköy Belediyesi ile iş birliği yaptı. Göztepe Özgürlük Parkı’nda yaklaşık 10 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Cam Yeniden Cam” etkinliğinde, cam şişelerin yeniden nasıl hayat bulduğu aktarıldı. Etkinlikte Cam Yeniden Cam standına konuk olan Ünlü Youtuber Uras Benlioğlu ise camın geri dönüşümünün önemi konusunda katılımcılarla söyleşi yaptı.


Türkiye’nin en köklü kuruluşları arasında yer alan Şişecam Topluluğu, kurumsal sosyal sorumluluk ilkesi kapsamında camın geri dönüşümünün önemine dikkat çekmeye devam ediyor. Şişecam Topluluğu, Çevre Haftası kapsamında gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak ve cam geri dönüşümü konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Kadıköy Belediyesi ile işbirliği yaptı. Göztepe Özgürlük Parkı’nda “Cam Yeniden Cam” etkinliğine ev sahipliği yapan Şişecam Topluluğu, cam şişelerin yeniden nasıl hayat bulduğunu aktararak, camın geri dönüşümüne dikkat çekti. Yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı etkinlikte, 3 bin 700 adet şişe toplanarak geri dönüşüme kazandırıldı.

Cam Yeniden Cam etkinliği kapsamında, katılımcılar camın geri dönüşüm serüvenini anlatan Cam Atölyesi’ne de katıldı. Atölyede, çocuklar başta olmak üzere her yaştan katılımcıya cam boncuk yapımı uygulamalı olarak gösterildi ve katılımcılara üretilen cam boncukları hediye edildi. Etkinlikte yer alan “Bir Fikrim Var” duvarında ise cam geri dönüşümü ve çevre konularıyla ilgili fikir üretip, yazan katılımcılara “yeşeren kurşun kalem” hediye edildi.

Etkinlikte Cam Yeniden Cam standına konuk olan Youtuber Uras Benlioğlu ise standın ziyaretçileriyle camın geri dönüşümünün önemi konusunda söyleşi yaptı. Uras Benlioğlu ile cam geri dönüşümü hakkında soruların sorulduğu yarışma gerçekleştirilerek, kazanan geri dönüşüm gönüllülerine cam ürünler hediye edildi. Uras Benlioğlu, söyleşi ve yarışma sonrasında Cam Yeniden Cam standında takipçileriyle fotoğraflar çektirerek, cam atölyesine katıldı. Katılımcılar getirdikleri cam ambalaj atıklarını cam kumbarasına atarak, cam geri dönüşümüne destek verdi.

Şişecam Topluluğu’nun camın en sürdürülebilir ambalaj malzemesi olmasından hareketle 2011 yılında hayata geçirdiği Cam Yeniden Cam projesi kapsamında bugüne kadar toplanan cam atık miktarı 951 bin tona ulaştı.
Toplam 24 ilde 163 ilçe belediyesiyle iş birliği içinde yürütülen proje kapsamında bugüne kadar:

  • 19 bin adet cam kumbarasını belediyelerin kullanımına sunuldu.
  • 250 binin üzerinde ilköğretim öğrencisine farkındalık eğitimi verildi.
  • Farkındalık etkinlikleriyle üç milyon kişiye camın geri dönüşümünün önemini anlatıldı.

Bir cam şişe, bir bilgisayarı 25 dakika çalıştırıyor

Cam üretiminde yüzde 10 oranında cam kırığının girdi olarak kullanılması, hammaddenin yüzde 12, enerjinin yüzde 2,5 ve karbon emisyonlarının ise yüzde 5 oranında azaltılmasını sağlıyor. Hiçbir kalite kaybına uğramadan yüzde 100 geri dönüştürülebilen bir ambalaj malzeme olan cam ile bir adet cam şişe üretmek için girdi olarak bir adet cam şişe atığı kullanmak yeterli oluyor. Bir adet cam şişeyi geri dönüştürerek bir bilgisayarı 25 dakika, bir televizyonu 20 dakika çalıştırmaya yetecek kadar da elektrik tasarrufu sağlanabiliyor.

Editör: Haber Merkezi