Bugün mobil, sosyal veya web ortamında tüketiciler her zamankinden daha fazla pazarlama mesajına maruz kalıyor. Reklamverenlerin bu karmaşık ortamda artan mesaj içeriklerinden farklılaşabilmesi için her bir kullanıcıyla uyuşan, kullanıcıyla alakalı içerikler sunabilmesi gerekmektedir.

Pazarlama ve reklamcılık giderek daha fazla bütünleşmekte, reklamı kişiselleştirmek ve performansı ölçmek başvurulan veri kaynaklarında istikrarlı bir artış yaşanmakta. Salesforce Digital Advertising 2020 raporu, dijital reklamcılığın daha kişiselleştirilmiş ve alakalı deneyimler için tüketici taleplerinden kaynaklanan büyük bir dönüşüm içerisinde olduğunu gözler önüne seriyor. Bu deneyimleri sunmanın, verilerin tam gücüne dayanan bir reklam stratejisi ve teknolojisi gerektirdiğini de belirtmekte yarar var.

Salesforce tarafından hazırlanan rapor dört büyük dijital reklam eğilimini gösteriyor

Salesforce’un raporu, Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya-Pasifik bölgesindeki 900 reklam liderinden oluşan global bir araştırmaya dayanıyor. Çalışma reklamcılıkta yeni bir dönemin başlangıcına işaret ederken, veri odaklı reklamcılığın büyümesini etkileyen öncelikleri, stratejileri ve taktikleri göstermektedir.

Salesforce Dijital Reklam 2020 raporunda şu trendler ortaya konulmuştur;

  • Dijital reklam ve pazarlama iç içe geçmeye devam ediyor . Şirketlerin çoğunluğu (yüzde 59) artık ortak dijital reklam ve pazarlama bütçelerini paylaşıyor ve aynı ekipleri kampanya oluşturmak için kullanıyor.
  • Markalar, tüketicilere yönelik reklamları kişiselleştirmek için güvenilir veri kaynaklarına yöneliyor. Markaların yüzde 90’ından fazlası, veri ölçeğini yönetmek için veri yönetimi platformlarını (Data Management Platform-DMP) benimsemiş ya da kullanmayı düşünürken, verileri güvenilir ortaklarla güvenli bir şekilde paylaşmanın yeni yollarını araştırıyor.
  • Facebook ve Google, video reklamlar popülerlik kazandıkça dijital reklamcılığın hakimi olmayı sürdürecek. 2018’de, dijital reklam harcamalarının yüzde 66’sını Google Search, YouTube, Facebook ve Instagram alacak. Video içeriği daha yaygın olarak kullanıldığında (şirketlerin yüzde 65’i, geçen yıl boyunca video reklam harcamalarını artırdı), Facebook ve Google dijital reklam büyümesinin ağırlıklı olarak mobil ve video reklamlar tarafından yönlendirilmesinden dolayı en güvenli liman.
  • Reklam metrikleri daha karmaşık hale geldi . Markalar, gösterimler gibi eski KPI metriklerini kullanmaya devam ediyor, ancak reklam yoluyla kazanılan bir müşterinin yaşam boyu değerini ölçmek için basit metriklerin ötesine geçmek gerekiyor.

Önümüzdeki birkaç yıl içinde, yapay zeka (AI) önde olmak üzere yeni teknolojiler, reklamverenleri tüketicilerin ilgisini çekecek yenilikçi yöntemler konusunda daha da güçlendirecek. Örneğin, reklamverenlerin yaklaşık dörtte üçü halihazırda reklam veren veya önümüzdeki 12 ay içinde AI tarafından desteklenen sesle etkinleştirilen dijital asistanları planlamayı planlamaktadır.

2020’ye kadar kullanabileceğiniz önemli stratejiler ve taktikler hakkında daha fazla bilgi edinmek için, Digital Advertising 2020 raporunun tamamını inceleyenilirsiniz. (Kaynak:BİK)

Editör: Haber Merkezi