Balıkesir Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen törende Teknokent'in ilk imzaları kurucu heyet tarafından atıldı. Vali Ahmet Turhan, "2023 vizyonunda ihracatımızı 500 milyar dolara çıkartacaksak, Balıkesir'de bu hedefte lokomotif olmak zorunda" dedi. Balıkesir'de Üniversite bünyesinde kurulacak 'Teknoloji Geliştirme Bölgesi' kurucu heyeti Vali Ahmet Turhan başkanlığında Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Sanayi Odası'nda bir araya gelerek Teknokent'in kurulması için ilk adımı atarak, protokolü imzaladı. Törene Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula dışında BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan,  Belediye Başkanı İsmail Ok, Sanayi Odası Başkanı Ahmet Kula, Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz, Bandırma Ticaret Odası Başkanı Osman Kocaman, Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halil Sezgin katılarak, kuruluş protokolünü imzaladı. Protokol imza töreninde Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, İl Genel Meclisi Başkanı Ramazan Bahçavan, sanayici ve işadamları da yer aldı.

"GELİŞME DEĞİL, SIÇRAMA YAPMAMIZ GEREK"
Törende konuşan Vali Ahmet Turhan, 2023 vizyonunda ülke ihracatında hedefin 500 milyar dolar olduğunu hatırlatarak "Balıkesir bu hedefte lokomotif il olmak zorunda. Bu kapsamda bizim de 10 yıllık hedefimiz 10 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmak" dedi.
Var olanı on katına çıkartmanın kolay olmadığına değinen Vali Turhan, özellikle dünya ticaretinde para kazanan marka olmanın yolunun hızla markalaşmadan geçtiğine işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunu üniversitemizle sanayinin birlikte olmasıyla sağlayabiliriz. Önümüzdeki on yıl içinde gelişme değil, sıçrama yapmamız gerekiyor. Bunun potansiyeli Balıkesir'de var. Tarım, madencilik, jeotermal, hayvancılık, turizm. Her şeyden öncesi çok güçlü müteşebbisimiz var. Çok güçlü bir üniversitemiz var. Yerel dinamikler bir araya gelerek bu hedefin gerçekleşmesinde önemli rol oynayacaktır. Bu kadar kısa sürede Teknokent gibi önemli bir müessesenin yaşama geçirilmesinde emeği geçen rektörümüz, belediye başkanımız, sanayi ve ticaret odalarıyla borsa başkanlarımız, İGM Başkanımız, Kalkınma Ajansı Genel Sekreterimizin burada olması bizler açısından çok önemli bir girişim. Ben Teknokent'in hayırlı olmasını diliyorum. Balıkesir ve bölge sanayisinde çok önemli bir rolü olacağına inanıyorum."

AVANTAJLARI ÇOK
Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, 2023 yılında ülkeyi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında görmek istediklerini ifade ederek, bunun içinde teknolojiye ve bilime dayalı bir iletişim gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

"ÇALIŞMALAR KISA SÜREDE TAMAMLANACAK"
Prof. Dr. Alkan, "Bunun yolu üniversite ve sanayinin bir araya gelerek yeni teknolojilerin ortaya çıkarılmasıyla mümkün. Balıkesir'de Teknokent'in kurulmasıyla ilgili ilk adımı atıyoruz. Çalışmaları da en kısa sürede tamamlayacağız. Teknokentin Balıkesir'de kurulması önemli gelişmelere katkıda bulunacak. Bölgenin bir çok avantajı var. Yönetici şirket kanunun uygulanmasıyla ilgili kağıtlardan yapılan işlemlerden  damga vergisi ve harçlardan muaf olacağız. Bölgede yer alan gelir ve kurumlar vergi mükellefleriyle ilgili olarak teknoloji bölgesinde faaliyet gösteren firmaların yazılı Ar-Ge çalışmalarından elde ettikleri kazançları 31.12.2023 yılına kadar bu vergilerden müstesna tutulacak. Bölgede  çalışacak Ar-Ge ve destek personeliyle ilgili bu görevlerin her türlü ücretleri de vergiden müstesna olacak. Bunlar önemli avantajlar. Burada dolayısıyla katma değeri yüksek bilgi ve teknolojiye dayalı üretim gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Teknokentin hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Editör: Haber Merkezi