Türkiye Teknoloji Buluşmaları’nın bu yılki dördüncü etkinliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) himayesinde, Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Sanayi Odası ve Balıkesir Ticaret Borsası ev sahipliğinde, Vodafone Türkiye ve Akbank ana sponsorluğunda Balıkesir’de düzenlendi. Balıkesir Avlu Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen buluşmanın teması “KOBİ'ler için Dijital Dönüşüm, E-ticaret ve E-ihracat" oldu. Bu yıl Trabzon, Antalya ve Gaziantep’in ardından bu kez Balıkesir’de, EticaretSEM ve Eticaret Merkezi tarafından düzenlenen organizasyonda, KOBİ’lerin dünyada dijitalleşme ile birlikte yaşanan hızlı dönüşüme nasıl ayak uydurabilecekleri ele alındı. 

İşletmelerin dijital skorlarını yükseltebilmelerinin yolları, e-ihracat süreçleri, dijital pazarlama teknikleri ve verimlilik artırma konularının masaya yatırıldığı etkinlikte açılış konuşmalarını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB E-ticaret Sektör Meclisi Başkan Yardımcısı Merter Özdemir, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula ve Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan gerçekleştirdi. Toplantıya Balıkesir milletvekilleri Adil Çelik, Mustafa Canbey,  Mutlu Pakize Aydemir ile Belgin Uygur da katıldı. 

Mustafa Varank: ”Teknoloji öncülüğünde ilerleyeceğiz”

Açılış konuşmasını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank bugüne kadar 31 ilde 69 Teknoloji Buluşması ile 100 bin KOBİ’ye ulaşıldığını belirterek, “Hem dijitalleşmeye ihtiyacı olan hem de bu hizmeti sunan KOBİ’leri bir araya getirerek farkındalığı artırmanız, tarafları buluşturmanız ve çözüm-odaklı yaklaşımınız takdire şayan” dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank şöyle konuştu: 

“Teknolojideki gelişmelerin üretime ve tüketime etkilerini gayet net biçimde görüyoruz. Dolayısıyla hedeflerimizi somut belirlemek, risklerin farkında olarak fırsatları değerlendirmek ve yeni çıkışlar bulmak önem kazanıyor. Yerli ve milli kaynaklardan en iyi şekilde faydalanarak teknoloji öncülüğünde ilerlemeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde yerlileştirmeden teşvik politikalarına kadar atacağımız önemli adımlar olacak. Burada size KOSGEB’in “Sanayide Dijitalleşme” temasıyla çıktığı KOBİ Gelişim Destek Programı ile ilgili bilgi vermek isterim. KOBİGEL’de, 1742 proje başvurusuyla beklentilerimizin üzerinde bir rakamla karşılaştık. Bu durum; konuya ilişkin farkındalığı göstermesi açısından oldukça sevindirici. Başvuruların yüzde 13’ü akıllı dijital teknolojileri geliştiren KOBİ’lere ve yüzde 87’si bu teknolojileri kullanmak isteyen KOBİ’lere ait. Ben bu süreci iyi bir maraton koşucusu olmaya benzetiyorum. Yüksek konsantrasyon, adanmışlık, düzenli antrenman, güçlü bir fiziki ve ruhsal yapıyla bitiremeyeceğiniz maraton yok. İşte biz de bitiş çizgisini görmek adına var gücümüzle çalışıyoruz.”

Rifat Hisarcıklıoğlu: “Bu devrin ticaret yolu internet”

“Dijital dönüşümü mitleştirmek yerine anlamaya çalışmalıyız” diyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkoğlu; 

“Eskiden biliyorsunuz, tarihi ipek yolu vardı, baharat yolu vardı. Bunu kullananlar ticaret yapar, zenginleşirdi. Bu devrin ticaret yolu internet. Her evin, her işyerinin içinden geçiyor. Balıkesir’in bir ilçesinde ürettiğin ürünü, Avustralya’nın en ücra köşesine bir tuşla satabiliyorsun. 5 milyar insan, 25 trilyon dolarlık pazar, ekranın ucunda. İşini yaparken teknolojiyi kullanan şirket rakiplerine göre farklılaşıyor, öne çıkıyor. İşte bu nedenle Türkiye’de bir ilke imza attık. TOBB ETÜ’de Yapay Zeka Mühendisliği bölümünü kurduk. Gençlerimizi, dijital dünyaya hazırlayacağız. Ayrıca, küresel bir teknoloji şirketiyle birlikte İstanbul’da yeni bir girişimcilik merkezi kuruyoruz. Bu merkezde de Türk girişimcilerini dünyaya açacağız” dedi. 

Colman Deegan: “Dijital Dönüşüm Hareketi ile Türkiye’nin dijital skoru 69’a yükseldi”

Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan şöyle konuştu: 
“Vodafone olarak TOBB işbirliği ile hayata geçirdiğimiz ‘Dijital Dönüşüm Hareketi’ projesi kapsamında işletmelerle bir araya geliyoruz. Anadolu’da KOBİ’lerin ve illerin Dijital Skor’larını hesaplıyor, dijitalleşme seviyelerini belirliyoruz. Düzenlediğimiz eğitimlerle de işletmelerimize yeni dünyanın kodları hakkında bilgi veriyoruz. TOBB liderliğinde gerçekleştirdiğimiz Teknoloji Buluşmaları’nda ve Dijital Yolculuk eğitimlerinde ise KOBİ’lere danışmanlık ve mentorluk desteği sağlıyor, ülkemizin il il, sektör sektör dijital karnesini çıkarıyoruz. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin dijital skoru 53 idi. Dijital Dönüşüm Hareketi kapsamında gittiğimiz şehirlerde bir araya geldiğimiz ve ürünlerimizle dijitalleşmelerine katkıda bulunduğumuz işletmelerin sayısı arttıkça, bu skoru 69’a çıkardık. Bize büyük bir mutluluk ve gurur veren bu artış, Türkiye’nin dijitalleşmesine katkımızı net bir şekilde ortaya koyuyor. Vodafone olarak ürün ve hizmetlerimizle bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da KOBİ’lerin yanında olmaya devam edeceğiz.”

Dijital Dönüşüm Hareketi ile illerin dijital skoru artıyor
Vodafone, Türkiye Teknoloji Buluşmaları’nın yapıldığı son 7 şehirde etkinlik sonrası dijital skor artışını da ölçümledi. Buna göre Konya’nın dijital skoru 63 iken, etkinlik sonrası bu skor 12 puan artarak 75’e yükseldi. Dijital skoru 64’e yükselen Çanakkale’de skor artışı 16 puan olurken, İzmir’in 55 olan dijital skorunu 57’ye, Trabzon’un ise 51 olan dijital skorunu 58’e yükselttiği ölçümlendi. Yapılan çalışmaların etkisiyle Antalya, 49 olan dijital skorunu 51’e, Gaziantep ise 56 olan dijital skorunu 58’e yükseltti. Balıkesir’de etkinlik sırasında yapılan ölçümlerde ise ilin dijital skoru 71 olarak belirlendi. En yüksek dijital skorlu sektörlere bakıldığında ise ilk 5 sırada sırasıyla; cam seramik, ilaç, danışmanlık, kağıt ambalaj, elektrik makinası sektörlerinin geldiği görüldü. Telekom ve ulaştırma sektörleri de listede üst sıralarda yer aldı. 
  
Başarılı KOBİ’ler hikâyelerini paylaştı 

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen etkinliğin ilk panelinde, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin’in moderatörlüğünde, “Başarılı KOBİ Örnekleri” başlığı altında Göçmen Börek Kurucusu İlker Can Dönmez, Onnet Bilişim Kurucusu Mustafa Serkan Kubilay, Asemon Gıda Danışmanlık Kurucu Ortakları Sedat Çakan, Mustafa Birol ve KOBİ ve Teknoloji Editörü Metin Can, işletmelerin dijitalleşmeyle elde edebilecekleri fırsatları ele altı ve KOBİ’ler başarılı dijitalleşme yolculuklarını aktardı.

Vodafone Türkiye tarafından anlık ve etkileşimli olarak Balıkesir KOBİ’lerin dijital skor ölçümleri de yapılırken; ölçümün ardından İninal CEO’su Ömer Suner, IDEASOFT İş Ortakları Müdürü Eray Şentürk, Sahibinden.com Kurumsal Pazarlama Direktörü Ongun ÖZDEMİR birer konuşma yaparak e-ticaret trendlerini katılımcılara aktardı. e-PTTAVM CEO’su Hakan Çevikoğlu hızla değişen e-ticaret dengelerini ve sanal pazar yerlerini masaya yatırırken, Entegra Pazarlama Yöneticisi Birkan Tüzer, Eres Medya CEO’su Yılmaz Eres ve Goodjob Marka Mühendisi Ömürden Sezgin birer konuşma yaptı. Organizasyon, TOBB Türkiye E-Ticaret Meclisi Başkan Yardımcısı ve Teknoloji Buluşmaları’nın Kurucusu Merter Özdemir’in konuşması ile sona erdi. 
 

Editör: Haber Merkezi