İnternet medyası çıkışta, yazılı basın çöküşte…


Bunda habercilikte hız ve görselliğin;  iletişimde karşılıklı etkileşimin de rolü büyük. Haberi alan kişiyi alıcı olarak görürsek şayet, alıcıyı harekete geçirme işlevinin internet medyasında daha etkin ve hızlı gerçekleştiğini söyleyebiliriz.

İnternet haberciliği hızlı ve seridir. Kullandığı görseli, bilgiyi, haberi haberin niteliği değiştikçe dakika dakika an be an değiştirme, yenileme, güncelleme şansına sahip olması belki de İnternet gazeteciliğini önemli ve değerli kılan unsurların başında geliyor.

Sosyal medyanın dahi yazılı basının önünde yürüyen bir haber taşıma ve yayma gücü varken yazılı basının haberleri neredeyse bir gün sonradan takip etmesi gerçekten artık oldukça sıkıcı olmaya başladı. Zira bir gün önce televizyon tartışmalarında her yönüyle irdelenmiş, internet medyası tarafından detaylıca aktarılmış, tabiri caizse söz konusu haberin posası çıkarılmış olduğundan artık eskimiş güncelliğini kaybetmiş oluyor!

Yazılı basına ise sadece eskimiş haberleri gazeteye basmak gibi bir görev kalıyor ki gerçekten çok sıkıcı bir durum. Gazetelerin şanını kurtaran da şimdilik önemli yazar ve yorumcuları bünyelerinde tutmaları… Yazılı basın belki de yazar sayısını artırıp güncel haberleri kısıtlamalı daha çok yorum yazılarına yer vermeli diye düşünüyorum… Hâlihazırda gazeteler köşe yazıları, yorumlar ve özel haber dosyaları sayesinde zevahiri kurtarmış oluyor!

Bütün dünyada da bu böyle, Türkiye’de de.

Devir internet medyasının…

Mesela Haber7.com sitesi…

Türkiye’de İnternet Medyasının duayeni bir haber portalıdır. Kurulduğu günden beri tıklanma sayısını gün be gün artırarak bugün milyonlarla anılan devasa bir okuyucu sayısına ulaşmıştır.

Hatta iddia ediyorum ki piyasada gazeteyim diye geçinen birçok gazetenin toplam tirajından daha büyük bir okuyucu kitlesi vardır Haber7’nin. Anadolu’da özellikle önünde bir bilgisayar olan her çalışanın, elindeki cep telefonundan haber takip eden milyonlarca okuyucunun haber takip ettiği siteler arasında ilk üç arasında olan Haber7’nin en büyük başarısı hiç kuşkusuz ilkeli ve ahlaklı yayıncılık yapıyor oluşudur.

Uzun yıllardan beri ciddiyetinden hiç taviz vermeden habercilik yapan bu haber portalının başında İbrahim Erdoğan gibi ilkeli, kararlı, akl-ı selim ve demokrat bir Yayın Yönetmeni buluyor.

Sitenin en eski yazarlarından birisi olarak söylüyorum…

Gün geldi sitenin yayın çizgisinin dışına çıktığımız ve hatta Yayın Yönetmenimizin başını ağrıttığımız oldu, gün geldi eleştiri yazılarımızla, haberlerimizle hükümeti kızdırdığımız oldu…

Lakin bir gün dahi olsun… Tek bir cümleyle bizleri uyardığı ve yazımızı sansürlediği vaki değildir… Doğru olan her şeye sahip çıktı!

Bu güzel insandan biz yazarları razıyız Allah da razı olsun inşallah.

Haber7.com nev-i şahsına yönelik bir sitedir.

Kimseyi, hiç bir kurumu taklit etmez, benzemeye çalışmaz, özgündür!

Tarafsız mıdır?

Hayır, milletinden ve devletinden taraftır. Doğurucudur, kararlıdır, ilkelidir, milli ve yerlidir, inançlıdır, devletçidir, demokrattır ve büyük Türk milletinin yanındadır. Güvenilirdir. Kurulduğu gün de böyleydi, dün de böyleydi yarın da böyle kalmaya devam edecektir inşallah.

Bir şeyler yanlış yapıldığında eleştirmeyi, doğrulardan yana tavır almayı şeref sayarız…

Zira bizim kalemimiz elif gibi dosdoğrudur.

Haber7 bu ülkenin yüz akı bir medya kuruluşudur.  En büyüklerdendir. En etkili olan medya kuruluşudur. En hızlı, en güncel ve en güçlü internet gazetesidir…

Hal böyleyken sadece beş on bin tirajlı, elli bin tirajlı gazetelerin yazar ve muhabirlerinin resepsiyonlara çağrılıyor, uçaklara bindiriliyor ve basın toplantılarına davet ediliyor oluşu da ayrı bir vahamettir bana göre. Aynı zamanda büyük bir çelişkidir.

Bu da yanlış bilmiyorsam internet basın yasasının yazılı basında olduğu gibi hala hayata geçirilmemiş olmasından kaynaklanıyor. Yıllardır bu yasanının çıkması yılan hikâyesine döndü gitti!

İnternet medyası basın yasasından yararlanamıyor hala!

İnternet medyasına peki kim takoz oluyor? Diye sorasım da geldi?

-Evet, kim takoz oluyor İnternet medyasına?

İnternet medyası derken Haber7 gibi tirajı milyonları bulan, yüzbinleri bulan kurumsallaşmış sitelerden bahsediyorum, beş on kişinin takip ettiği kişisel bloglardan bahsetmiyorum elbette.

Bu internet yasası neden hayata geçirilmiyor, neden internet gazetecileri ve yazarları akredite olamıyor sorusu henüz cevabını bulmuş değil!  En son 2016 yılının başlarında Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un yaptığı açıklamaları hatırlıyorum.

Yazılı Basın internet basınını pek sevmez, küçümser ve yok sayar! Lakin o yaklaşan acı sonu durdurmaları çok zor! Bizden söylemesi…

Gelecek internet medyasının lehine çalışıyor!

[email protected]

Twitter:@aybikesinan