- 2020 YILI BİR ÇAĞIN KAPANIŞI VE SİSTEMSEL OLARAK

BAŞKA BİR DÜNYAYA GEÇİŞİN İLK ADIMINDAN BİR ÖNCEKİ YIL OLACAK;

- SÜRECİN BİTİMİ DÜNYA'DAKİ İKTİDARLARIN ÖNEMLİ BİR KISMINI DEĞİŞTİRECEK

(2. BÖLÜM)

> ZOMBİ ŞİRKETLER BÜYÜK TEHLİKE ARZEDİYOR. 

> ABD DE HER ÜÇ ŞİRKETTEN, DÜNYADA İSE 4 ŞİRKETTEN BİRİ ZOMBİ.

ABD'de her üç şirketten biri, Dünya genelinde ise  %25'i (Source: QUICK-FactSet ) zombi şirket statüsünde olduğu gösteriliyor.

Elbetteki bu durumdaki bir sistem sürdürülemez durumdadır. Karlılıklar düşmüştür ve mevcut sistem sağlıklı olarak işletilememektedir.

Sonuç olarak şunu eklemek lazım; ABD'de şirket borçları grafiği tepe yaptığında kriz arkadan gelmiştir. Şimdi ise borçlar diğer tepe  dönemlerinden de yüksek durumda.
ABD'deki şartlar ve Dolar'ındurumunu etkileyen müdehale araçları nedeniyle belki patlama başka bir ülkenin ekonomisinden başlayabilir, ancak bu büyük ihtimalle yine ABD'yi vuracak ve ABD krizi büyük  Dünya krizi anlamına gelecektir.

Bugün IMF ve birçok ekonomist 2020'de resesyona hazır olun derken, ABD ekonomisinde yine nakit ihtiyacı başgösterdi. Ocağın ortasına kadar FED'in 500 milyar Dolar  basması kararlaştırıldı. Ancak yine Dünya ekonomisinde yavaşlama devam ediyor. ABD'de tüketici güven endeksi düşüyor.

Buna karşılık Dünya'da bir çok ülke yeni şartları değerlendirip kendi ekonomik ve siyasi egemenliğini genişletme arayışına girmiş durumda. Bir çok ülkenin ABD Dolarına güveni azalıyor. Bunun en belirgin göstergeleri ülkelerin "rezerv para stokları"daki farklılaşma ve ülkelerin yerli paraları ile ticaret yapma eğilimlerinin büyümesidir.

(Devam Edecek)