Bazı konuları galiba sürekli yazmakta yarar var. Yoksa bir kez yazmakla dikkat çekmek imkânsız. Yazılarımızı takip eden dostlarım farkındadırlar. Özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesinin ardından 40’a yakın “TBMM’nin Cumhurbaşkanlığı Sistemine uygun şekilde yeniden yapılandırılması” gerektiği üzerine yazı kaleme aldım.

Hatta yazıları toplayıp öneriler haline getirip Meclis Başkanı Prof Dr. Mustafa Şentop’a sunmuş parti gruplarına da dağıtmıştım. Bugüne kadar her hangi bir gelişme olmasa da umudumu yitirmedim.

Aynı şekilde çok sık seyahat ettiği yollar konusunda yetkilileri sürekli uyaran yazılarıma şahit oluyorsunuz. Geçtiğimiz Salı günü günübirlik Yozgat Sorgun’a gidip geldim. Adaylığından bu yana zaman zaman telefonla ve sosyal medya üzerinden konuştuğumuz ve mesajlaştığımız Sorgun Belediye Başkanı Erkut Ekinci’ye gecikmiş hayırlı olsun ziyareti dolayısıyla. Ondan önceki hafta da 15 gün memleket çevresinde idim. Komşu illerde biraz iş biraz ziyaretlerde bulundum.

Gezdiğim dolaştığım yerlerde milletin ortak hizmet alanlarındaki duruma bakarım. Bu açıdan yolların durumu önemlidir benim için. Çünkü yollar eğlence mekânları değil insanların zamanlarından tasarruf yaparak hayat standartlarını yükselme gereçleridir. O nedenle fazladan yolda geçen zamanın insan için büyük israf olduğunu düşünürüm. Bu nedenle yol çalışmalarında gözüme takılan eksiklikler her zaman ilgimi çeker. Gördüğüm aksaklıkları da zaman zaman sizlere aktarırım ki yetkililere ulaşsın ve önlem alsınlar.

Arşivdeki yazılarıma baktım. Yaz başında 28.05.2021 tarihinde “Yol çalışmaları ve kazalara davetiye” başlığını taşıyan yazıyı kaleme almışım. Bu yazıda Ulaştırma Bakanı’na yeni dönem yol çalışmaları konusunda çağrıda bulunmuşum. Yol çalışmalarındaki aksaklıklar, alınan önlemlerin yetersizliği ve uzun süren çalışmalar ile bu çalışmaların üç vardiya olmasa bile mutlaka iki vardiya esasına göre yapılması gerektiğini özellikle vurgulamışım. Sonrasında Balıkesir-Savaştepe yolunda meydana gelen elim kazada ikisi BASKİ Abone Müdürü ve Şoförü üç vatandaşımız vefat etmesi üzerine yine bir yazı kaleme almıştım. Bu çağrılarımı orada da yenilemiştim. Fakat yetkililerden bana bir tepki bugüne kadar ulaşmadı.

Olsun. Mümkün olduğu kadar gördüğüm aksaklıklar ve eksiklikler konusunda fikri takip yaparım. Sorgun ziyaretim dolayısıyla iki yerde yol çalışmalarına rastladım. Her birinde 5 km uzunluğunda yollar tek yöne indirilmiş diğer yönler kapatılmıştı. Fakat yollar kapatılmasına rağmen çalışmalara hiç şahit olamadım. Üç-beş iş araçları dışında ortada pek çalışanlara rastladığım söylenemez.

Geri dönüş mesai saati 17.00’yi geçmişti. Dönüşte iş makinelerinin hiç birisi yol üstünde değildi. Parklara çekilmişti.

Oysa bu iş makineleri milyonluk araçlar. Bu araçlar 5-6 saat çalışıp parka çekilmek için değil 24 saat çalışması gerekir. Yoksa milyon dolarlık araçlar süs için mi tutuluyor.

Hem yol çalışmaları acil işler değil mi? Neden üç vardiya veya en azından iki vardiya çalışma şartı konulmayıp 8 saat çalışma üzerinden ihale ediliyor? Başlanılan yol çalışmaları aynı alanda bütün yaz boyunca yapılma zorunluluğu mu var?

Buradan tekrar Bakan başta olmak üzere Karayolları yetkililerine çağrıda bulunayım. Yollardaki çalışmaların uzamadan erken bitmesi için en azından iki vardiyaya çıkarın. Bu yaz döneminin sonunda yollarda kazalara davetiye çıkarmamış olursunuz.

Bu arada başka Ankara-Sivas hızlı tren hattındaki çalışmaların devam ettiğini Kırıkkale-Sorgun hattı boyunca şahit oldum. Sevindim. Sinyalizasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Elektrik hatlarında çalışmaları gördüm.

Fakat dikkatimi çeken bir ayrıntı oldu. Kırıkkale-Ankara bağlantısındaki çalışmalarda hızlı tren hattının elektrik direklerinin daha dikilmediğini fark ettim. Doğru bu hatta bir çalışma var. Ama o çalışma Kırıkkale-Sivas hattı gibi aynı seviyede değil. Yoksa önce Kırıkkale-Sivas olarak mı çalışacak? Ben mi yanlış gördüm?

Cuma’nın hayrı üzerinize olsun…