Meçhul askerin torunu,
şehrin sakini olarak;
Bursa'dan sonra en fazla şehit veren 2. il olduğumuz Çanakkale'de Balıkesirli kahramanlar anısına bir girişim/çalışma yapılması hayallerimden biriydi.

Vatan şairinin
"Şühedâ fışkıracak, toprağı sıksan, şühedâ"
dediği gibi

her noktası ecdadımızın kanıyla sulanmış topraklarda Balıkesirli kınalı kuzuların ruhunu yeşertecek şehitliğin ihya edilmesi Kuvay-i Milliye Şehrine yaraşır ve yakışır diye yıllardır yazıp, çizip, etki/yetkili isimlere mırıldanır dururdum.

Allah’a şükürler olsun ki, hayatta iken gerçeğe dönüştüğünü gördüm, duygulandım, bahtiyar oldum.



Selam olsun

Üniformasını kefen seçenlere,

Balıkesirli telefoncu Salih’in oğlu Şehit Hamid’e,

Dursunbeyli Raşit Çavuşa, Havranlı Seyit Onbaşı’ya,

Balıkesir Sultaniyesi'nin kınalı kuzularına...

Yazdıkları destanla dünyaya "Çanakkale Geçilmez" dedirten yiğitler arasındaki Sındırgılı, Kepsutlu, Savaştepeli, Gönenli, Bandırmalı, Susurluklu, Ayvalıklı, Edremitli, Burhaniyeli, Bigadiçli, İvrindili 2 bin 779 hemşerimize...




Selam olsun

"Vatanın size ihtiyacı var" denildiğinde analarının kınalarını yakıp yolcu ettiği, her birinin giderken geri dönmeyi düşünmeyen yiğitlerimizin 7 düvele meydanı dar edip ve bugün koyun koyuna, omuz omuza, sırt sırta yattığı topraklarda
Çanakkale ruhu ile Kuvay-i Milliye ruhunu birleştiren kardeşlerimize...

bu cennet vatan için canlarını, kanları veren tüm kahramanlarımıza…



Çanakkale'de kara savaşlarının yoğun olarak gerçekleştiği
ve Balıkesirlilerin en çok şehit düştüğü noktada ihya edilen Kanlıdere Şehitliği’nin açılışına tanıklık etmek...
ayrıyeten, ne babamın, ne de torunlarının yüzünü göremediği dedemle bir kez daha kucaklaşmak tarifi mümkün olmayan duyguydu benim için..

Raşit dedemin kokusunu öyle özlemişim ki,
bir çekişim vardı içime, nefes almakta zorlanan bana her türlü ilaçtan iyi geldi!


Hayalimizi gerçeğe dönüştürerek Balıkesir'in ayıbını demeyelim, ama tarihi yönüyle büyük eksikliğini gideren, 10 numaralı şehrin şanına yakışanı yapan Büyükşehir Belediyesi yönetimine ve emeği geçen herkese minnet duygularımı sunarım.

O RUHA YİNE İHTİYAÇ VAR



Kahramanlarımızın aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyor, şehadetin, birlik ve beraberliğin zirve yaptığı Çanakkale ruhuna, Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlamaya hazırlandığımız günümüzde de ihtiyacımız var olduğunu hatırlatmak isterim.

İhya edilen şehitlikte, kınalı kuzuların giydiği kalpak şeklinin verildiği kabir taşları, Kuvay-i Milliye şehrinin ayrıcalığını ortaya koyuyordu. Akıl edip tasarlayanlara ve uygulayanlara selam olsun.

Son söz;

Çanakkale'yi halen görmeyenler varsa, işi gücü bir günlüğüne bırakmasını, eline alıp sıktığında şüheda fışkıracak o toprakları görmesini hararetle öneriyorum.

29 Temmuz 2022 | Çanakkale | Ramazan Demir

#balikesir #çanakkale #kanlıdere #kınalıkuzular #seyitonbaşı