15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümü dolayısıyla tüm Türkiye'de gerçekleşen demokrasi yürüyüşü Balıkesir'de de on binlerce vatandaşın katılımıyla gerçekleşti. Balıkesir'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri saat 21.30'da Ali Hikmet Paşa Meydanı'nda mehteran takımı eşliğinde gerçekleştirilen kortej yürüyüşü ile başladı. Yürüyüşe Vali Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Turan, siyasiler ve bürokratlar ile binlerce Balıkesirli katıldı.

Milli İrade Meydanı'nda biten yürüyüşün ardından Valilik'te 15 Temmuz temalı resim sergisi açıldı. Protokolün tören alanındaki yerini almasının ardından şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul konuşmasının dinlenmesinin ardından Kur'an'ı Kerim okundu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ve Vali Ersin Yazıcı, yaptıkları konuşmada, FETÖ'cü hainleri lanetlerken, 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını anlattı.


Vali Yazıcı konuşmasının ardından 15 Temmuz'da Ankara Gölbaşı'ndaki Polis Özel Harekat Merkezi'ne düzenlenen saldırıda şehit olan Polis Memuru Turgut Solak'ın eşi Aynur ile annesi Şeküre ve babası Hayati Solak'ı kürsüye davet etti.  Vali Yazıcı, şehit anne ve babasının elini öperken, vatandaşlar "Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez" diye slogan attı.

BAŞKAN UĞUR: “KARA BULUTLAR BEMBEYAZ OLDU”

Erdoğan'ın konuşması sonrası Balıkesirlilere seslenen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Türkiye'nin üzerindeki kara bulutların gittiğini belirterek, "15 Temmuz 2016 günü ülkemizin üzerine kara bulut gibi çöken gecenin birinci yıl yönümü için bir aradayız. Allah'a şükürler olsun ki o kara bulutlar bugün bembeyaz oldu. Allah bir daha böyle bir belayı bizlere ülkemize yaşatmasın. Her hayırda bir şer, her şerde bir hayır vardır. İşte 15 Temmuz'da şer'den bir hayır çıktı ve 15 Temmuz günü FETÖ terör örgütünün bir terör örgütü olduğu, milyonda bir ihtimal kalmadığı tescillenmiş oldu. Alçaklığın, hainliğin ayyuka çıktığı o hain darbe girişiminin başladığı 15 Temmuz akşamı gibi tam bir yıl sonra yine aynı meydanlarda, aynı kalbi duygularla yine birlikteyiz. 15 Temmuz gecesi içimizden vurulduğumuz gecedir.

Yıllarca içimizde yuvalanan, mayalanan FETÖ çetesinin kendi silahlarımızla can evimizden vurma teşebbüsüdür. Ve bu teşebbüsün sonunda Anadolu erdeminin galip gelerek zafer kazanmasının adıdır 16 Temmuz sabahı. Sizin gibi eşi benzeri bulunmayan bu milleti Türkiye'de kara geceyi ak bir güne erdirmiştir. Tüm milletimizle el ele, gönül gönüle sessizce haykırdık. Yenemediniz, başaramadınız ve başaramayacaksınız
" şeklinde konuştu.

BAŞKAN UĞUR , 15 TEMMUZ GECESİ YAŞANANLARI ANLATTI

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi darbecilere talimatların verildiği merkezlerden bir tanesinin de Balıkesir olduğunu söyledi.
Balıkesir'de Vali Ersin Yazıcı ve dönemin İçişleri Müsteşarı Selami Altınok'un komutanları arayarak darbeye karşı durulması talimatı verdiğini söyleyen Uğur, "Darbecilere, darbelere karşı yapılması gereken, alınması gereken, verilen talimatların merkezlerinden bir tanesi de Balıkesir’di. O gece saat 22.30 civarlarında Sayın Valim aradılar;  bir kalkışmanın olduğunu, bir darbe teşebbüsünün olduğunu artık hepimiz öğrenmiştik. Sayın Valim dedi ki telefonda, ‘Ankara’dan bir misafirimiz var, Balıkesir’e şu anda geliyor. Bu misafiri iyi muhafaza etmemiz lazım.’ 23.15 gibi Sayın Valimle birlikte o dönemin İçişleri Müsteşarı Selami Altınok beraber geldiler. Balıkesir askeri üsler olarak önemli bir yer. 9 . Ana Jet Üssü var, 6. Jet Üssü var,  Ordu Donatım var, Donanma var, Jandarma var, altı tane üst rutbeli generalin bulunduğu bir il. O gece Müsteşarımız, Valimizle birlikte sabahlara kadar yapılması gerekenleri konuştuk. Sayın Müsteşar 1. Ordu Komutanıyla görüşüyor, darbeyi desteklemediğinizi açıklayın diyor. Bir taraftan valiliklere telefon açılıyor ne yapıyorsunuz durum nedir diye. Bir taraftan belediye başkanları aranıyor, derhal askeri birliklerin önüne iş makinalarının çekilmesi, askeri birliklerde herhangi bir hareketin engellenmesi ifade ediliyor. Sayın Valim komutanlarla görüşüyor, talimatları veriyor, Başkumandan’ın temsilcisi olarak gerekeni söylüyor. Tabi maalesef Jandarma Komutanı dahil üst düzey bütün generaller dahil hiç biri darbe ile ilgili darbeye karşı olduklarını ifade etmiyorlar. Hepsi anlamazlıktan geliyor. Bir tanesi Hava Komutanı, İstanbul’da düğünde, bilgim yok,  geldim gelemedim diyor" dedi.

BÜYÜKŞEHİR İŞ MAKİNELERİ ÜSLERİN ÖNÜNÜ KAPATTI

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak darbe girişimi gecesi iş makinelerini askeri üslerin önüne yığdıklarını söyleyen Uğur sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyükşehir Belediye Başkanı olarak belediyeler içinde ilk iş makinalarını, itfaiyeyi harekete geçiren biz oluyoruz. Fen İşleri, İtfaiye, Kent Estetiği ne kadar iş makinası varsa, Ordu Donatım’ın önüne çekiyoruz.  Bir taraftan Hava Üssü’nün önüne çekiyoruz. Pisti bile kapattık. Marmara’yı kontrol altında tutan 9. Ana Jet Üssü. Bu birliklerin hepsinin suları kesildi, elektrikleri kesildi, bu işlemleri de yaptık. Birliklerden hiç bir aracın çıkmaması için bütün tedbirler alındı. Ben o anda tabi ki halkımızı hemen sokağa davet ettim. Bütün yakındaki ilçelerimize, halkımıza çağrı yaptık, Balıkesir merkez, gelin merkeze dedik. En kısa zamanda Balıkesir’de oldular. Milli İrade Meydanı’nı doldurdular. Valilik, Emniyet Müdürlüğümüz, bütün halkımız bayrağıyla imanıyla burada yer aldı. Bütün hemşehrilerime teşekkür ediyorum, Allah sizlerden razı olsun. Darbecilere karşı Balıkesir’de darbe yaptık.

“BİN YILDIR YÜRÜDÜĞÜMÜZ BU YOLDAN BİZLERİ GERİ DÖNDÜREMEYECEKSİNİZ”

Türk milletinin şehit kanlarıyla sulanmış kadim toprakları hiçbir zaman terketmediğini ve etmeyeceğini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, “Başkomutanımız, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın hep söylediği gibi, başaramayacaksınız, milletimizi bölemeyeceksiniz. Bayrağımızı indiremeyeceksiniz. Vatanımızı parçalayamayacaksınız, Devletimizi yıkamayacaksınız. Evlatlarımızı susturamayacaksınız. Bu ülkeye diz çöktüremeyeceksiniz. Bu halka zincir vuramayacaksınız. Bin yıldır yürüdüğümüz bu yoldan bizleri geri döndüremeyeceksiniz. Ülkemizi, hedeflerinden vazgeçiremeyeceksiniz. Bir yıl önce bu gece Cumhurbaşkanımızın dik duruşu, ‘halkın üstünde güç tanımam’ diyerek sizlere güvenini ortaya koyan, inancıyla yaptığı çağrıya kulak vererek tüm renklerini, tüm varlıkların geride bırakarak, tek vatan tek millet tek bayrak tek devlet ilkeleri etrafında sımsıkı kenetlendik. Bugün burada hala aynı şevk aynı güçle hala kol kolayız” dedi.

“HAİNLER HİÇBİR ZAMAN AMAÇLARINA ULAŞAMAYACAK”

Tüm gizli ve açık terör örgütlerine, ülkemizde kirli emelleri olan her türlü düşmana karşı ders niteliğinde duruşla birlikte olduklarını söyleyen Başkan Uğur, “Tüm irademizle haykırıyoruz, korkun, bu milletin birlik ve beraberliğine, kardeşliğine, geleceğine kast eden bu hain, bu korkakça bu acizce saldırılar hiç bir zaman amacına ulaşamayacak. Bu ülkenin huzuruna,  güvenine, istikrarına, inancına kastedenlerin karşısında aziz milletimiz her zamanki gibi tek yürek olarak birlik ve kararlı duruşunu sergilemeye devam edecek. Bundan şüphemiz olmadı. Topraklarında yaşattığı tüm medeniyetlerden feyz almış kadim ülkemiz basireti, inancı, azmi sabrı ve Allah’ın izniyle 15 Temmuz kalkışması  ve hain oyunları bozdu. 15 Temmuz’dan bugüne içimizde sinsice yayılan bu hainleri temizlemeye çalışıyoruz, tamamen pirüpak olana kadar çalışacağız. Sizlerle bir arada 15 Temmuz nöbetini yeniliyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi