Niğde Üniversitesi Sistematik Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlileri Prof. Dr. Aydın Topçu ile Doç. Dr. Tuncay Türkeş, Kepsut'a bağlı Bükdere Köyü Ulupınar Mağarası ve Akçakertil Köyü'nde bulunan İncirli Kuyu, Evli Ardı, Aklaya Kocain Mağaralarında incelemelerde bulundu.

KEPSUT'a gelen Niğde Üniversitesi Sistematik Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aydın Topçu ile Doç. Dr. Tuncay Türkeş ilçedeki mağaralarda incelemelerde bulundu.

İLGİ ALANLARI ÖRÜMCEKLER

Bu zamana kadar TÜBİTAK ile işbirliği içersinde Türkiye'de bulunan mağaralara giderek örümcekler hakkında tez hazırladıklarını ve buralardan aldıkları örnekleri Niğde Üniversitesinde sergiledikleri ifade eden Prof. Dr. Topçu, şunları söyledi:

"Örümceklerin ağ kurmak için kendi vücutlarında ürettikleri ipeksi iplikleri kullandıkları herkes tarafından bilinmektedir. Ancak bu ipeğin üretim aşamaları ve genel özelikleri bilinmemektedir. Örümceklerin ürettiği ve çapı bir milimetrenin binde birinden daha küçük olan ipek iplik, aynı kalınlıktaki çelik telden beş kat daha sağlamdır. Bunun yanı sıra kendi uzunluğunun dört katı kadar esneyebilir. İpeğin diğer bir çarpıcı özelliği ise son derece hafif olmasıdır. Bunu şöyle bir örnekle de açıklayabiliriz. Dünyanın çevresi boyunca uzatılacak bir ipek ipliğin ağırlığı sadece 320 gramdır.

ÖRÜMCEK İPİNİN MUCİZEVİ ÖZELLİĞİ

Örümcek ipinin bir başka mucizevi özelliği ise çok esnek olmasıdır. Hem sağlam hem esnek malzeme bulmak çok zordur. Örneğin çelik halat en sağlam malzemelerden biridir. Fakat kauçuk halatlar gibi esnek olmadıklarından zamanla deforme olurlar. Kauçuk halatlar da kolay kolay deforme olmamalarına rağmen, yeterince dayanıklı olmadıkları için ağır yükleri kaldıramaz. Buna karşın, yukarıda belirtildiği gibi, örümceğin ipliği aynı kalınlıktaki çelik telden beş kat daha sağlam, yine aynı kalınlıktaki kauçuktan yüzde otuz daha esnektir. Teknik olarak ifade etmek gerekirse; örümceğin halatı, kopma mukavemet değeri ve kopma öncesindeki uzama oranı bakımından eşi benzeri olmayan bir malzemedir. Kimyasal madde üreten uluslararası şirketlerin yaptırdığı özel araştırmalar sonucunda, örümcek ipliğinin yapısı tamamen olmasa da kısmen çözülmüştür."

YENİ BİR TÜR BULDULAR

Prof. Dr. Aydın Topçu, Kepsut daki mağaralarda Latrodoestus, Family Salticidae, Family Therap Hosidoe gibi örümcek türlerinin bulunduğunu belirterek, gerekli verimi aldıklarını açıkladı. Özelikle başka bir türe daha rastladıklarını bu türün üniversite yapılacak deneyler sonucunda belli olacağını belirtti.

KOCAİN'DE İKİ KAFATASI BULUNDU

Prof. Dr. Aydın Topçu ile Doç. Dr. Tuncay Türkeş'in yaptığı araştırmalar esnasında Akçakertil Köyü Alkaya Kocain mağarasında bulunan 2 adet kafatası ve kemikler esrarını koruyor.

Prof. Dr. Topçu ile Doç. Dr. Türkeş, mağaraya girdiklerinde tüyleri diken diken edecek bir durumla karşılaştı. Mağara girişinin hemen önünde bulunan mezarların kazıldığını, kafatasları ve kemiklerin sağa sola savrulduğunu gören ikili şaşkınlıklarını gizleyemedi.

Köy sakinleri ortaya çıkan manzara karşısında üzgün olduklarını dile getirirken, "Bu mezarları kazanlar buraya altın ya da gömü bulmak için gelen kişiler olmalı. Sonuçta madem buraya geldiniz ve bu mezarları kazdınız, hiç mi insafınız, saygınız yok" diyerek tepkilerini dile getirdi. Köylüler, bu talana dur denilmesini isteyerek, yetkilileri önlem almaları konusunda da uyardı. > Muzaffer KARAKOYUN, Kepsut

 

Editör: Haber Merkezi