ABD TEMSİLCİLER MECLİSİNDEN

TÜRKİYE'YE YAPTIRIM KARARININ NEREDEYSE

OY BİRLİĞİ İLE GEÇMESİ ÇOK ŞEY İFADE EDER

Karar Senatoya gidecek üçte ikiyle oradan geçerse Trump'ın onayına gerek kalmadan yaptırımlar yasallaşacak.

ABD'deTrump'ın olası bir seçimde kazanabilecek durumda olduğu ABD de bilinen bir gerçek. İş böyleyken Türkiye ye yaptırım kararının neredeyse oy birliği ile çıkması başka şeyleri akla getiriyor:

Trump isteseydi  ABD-TÜRKİYE siyasi tarihinde olduğu gibi; Yaptırım kararının bu derece ağırlıklı olarak alınmasını lobilerin etkisiyle engelleyebilirdi. Trump'ın bunu isteyerek yapmadığını düşünmeyi deneyebiliriz.

Akla ileriye yönelik başka bir hesabın olabileceği geliyor:

Muhtemelen Trump ve arkasındaki lobi gerek Suriye'de sınırdan çekilme kararı gerekse alınan bu son kararla Türkiye Kuzey komşularıyla yakın ve stratejik ilişkilerini güçlendirmeye zorluyor.

Patriotların Türkiye'ye satılmayıp Türkiye'nin S400 almak durumunda kalması da benzer bir durum.

Biliyoruz ve işitiyoruz ki ABD'inde Dünyanın gelecekte kurulması istenen düzenle ilgili fikirleri ve projeleri farklılaşmış birbiriyle ayrışmış iki lobi var. Bu mücadele çeşitli biçim ve tarzda Dünyanın çoğu ülkesi ve coğrafyasında sürüyor.

Temsilciler meclisinde alınan kararın yeterince karşıtlık bulamamasını Dünya'da  önümüzdeki yıllarda kurulması beklenen yeni denge arayışlarına yönelik bir inisiyatif olarak düşünmek mümkündür.

Türkiye'nin Rusya ile yakınlaşmasını sadece ABD hegemonyasıyla mücadeleye yönelik bir inisiyatif olarak düşünmeyip, bu bölgede kurulacak stratejik işbirliklerini Orta Asya Coğrafyasındaki Çin rekabeti karşısında bir duruş olarak da görebiliriz.
Başka bir açıdan geleceğin Dünyasında Asya'da ekonomik hegemonyalarla gündeme gelebilecek muhtemel yayılmacılık  hareketlerine karşı  ön hazırlıklar olarak da bakılabilir.

Unutmamak gerekir ki bugün ABD'nin en büyük meselesi Çin'in ekonomisinin ABD'den daha büyük olması ve bu ülkenin Dünya'daki interlandını giderek genişletmesidir. 

Güncel meselelerden başımızı kaldırıp Türkiye'nin bölgesel işbirliği konularının gidişatına derinlemesine bakarsak yönelimin bu yönde olduğunu ve Trump yönetimininde adeta Türkiye'yi Kuzey, Balkan, Kafkasya ve Orta Asya ile daha sıkı işbirliğine doğru itelediğini görebiliriz. Tabiki mevcut şartlarda kendisinden göreli olarak uzaklaştırarak.

Bizim canımızı en çok sıkan konu yaptırımın acısının vatandaşa çektirilecek olmasıdır. Diğer taraftan yaptırım kararının sonuçlarının aynı zamanda Türkiyenin mevcut yönetimin değişmesine de yönelik olup olmadığını zaman gösterecektir.

Siyasetçinin görevi ülkeyi ilgilendiren meseleleri her yönüyle düşünmektir.
Saygılarımla...