Türkiye iç siyasette 2021 Bütçesi’nin TBMM’de görüşmeleri dolayısıyla biraz hareketlilik hissettik. Daha doğrusu toplum nazarında gölgede kalan Meclis’in varlığı hissedildi. Meclis’teki hareketlik demek muhalefetin varlığını göstermesi ve iktidarın kendisini ifade için fırsat demektir.


Ekim ayında Plan Bütçe Komisyonu’na inen Bütçeler bakanlık bakanlık ele alınır. Bakanlıklara bağlı veya ilgili birimler ayrı ayrı görüşülür. Ardından Meclis Genel Kurulu’nda ele alınır.


İşte bu görüşmeler muhalefetin hem devleti yakından tanıması hem de iktidara gelme imkânı bulmaları halinde yapabileceklerini zikretme fırsatı verir. Aynı zamanda vekiller kendilerini gösterme imkânı bulur. Özellikle Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmeler bir milletvekili için önemlidir.


Bütçe’nin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri ise siyasi partiler açısından hem iktidarı denetleme hem de iktidar yolunda millete kendini anlatma için büyük bir fırsattır. Grup toplantılarının dışında devlete bakışı, iktidarın yanlışlıklarını gösterme ve iktidara gelmek için hazırlıklı imkânı sunar.
 

Cuma günü TBMM’deki Bütçe görüşmeleri tamamlandı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçtiğimiz 2018’den buyana toplumsal algıda gölgede kalan TBMM’nin varlığı Bütçe görüşmeleri ile biraz ortaya çıktı.
 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin Yasama ayağı TBMM’nin yeniden yapılandırılması gerçekleşmediğinden ciddi olarak aksıyor. Oysa Cumhurbaşkanlığı Sistemi çerçevesinde yeniden yapılandırılması kaçınılmaz olan TBMM’nin hızlı şekilde muhalefetin ve milletvekillerinin toplumsal problemlere rahatlıkla çözüm bulma fırsatı sağlayacak hale getirilmesi gerekmektedir. Ne hikmetse muhalefet ne parlamenter sisteme dönüş konusunda ciddi bir hazırlık yapıyor ne de Cumhurbaşkanlığı Sisteminin yasama alanında TBMM’ye verdiği üstünlüğü hayata geçirmek için bir uğraş içinde.
 

Türkiye’de muhalefetin yaptığı aynen AK Parti içindeki yöneticiler ve teşkilatlarınkine benziyor. Her şeyi Tayyip Erdoğan’dan beklemek. O yanlış veya doğru yapsın biz gölgesinden geçinelim derdindeler. Oysa Bütçe görüşmeleri gösterdi ki Muhalefet için TBMM en iyi kendini ifade edeceği toplumsal tabana inmek için çok önemli bir yol. Bu yolu daha etkin kullanmak üzere Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi çerçevesinde TBMM’nin yeniden yapılandırılması için muhalefetin çok acil harekete geçmesi gerekiyor.
 

Bu durum aynı zamanda İktidar içinde geçerlidir. Bütçe görüşmeleri gösterdi ki Meclis bakanlıkların üzerlerinde oluşan olumsuz toplumsal algıların giderilmesi ve yaptıkları icraatların direk anlatılması için iyi bir zemin oldu.
 

Hem iktidarın hem de muhalefetin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kuvvetler ayrılığı çerçevesinde TBMM’ye verdiği gücün farkında değiller. Bu nedenle iktidar Parlamenter Sisteminin standartları ile TBMM’ye bakmaya devam ederken muhalefetin bunu değiştirip daha etkin olacağı bir sistem için çaba göstermemesi enteresan değil mi?
 

Ondan sonrada kalkıp kısır tartışmalara neden olacak “Diktatör” benzetmesinden medet beklemek ne kadar acizlik değil mi?
 

Kısaca eğer muhalefet etkin olmak isteğinde samimi ise iktidar da millete daha güzel hizmet etmek konusunda kararlıysa Bütçe görüşmeleri ile ortaya çıkan TBMM’nin asli vazifesini yerine getirmesi için yeniden yapılandırma için işbirliği yaparlar. Yoksa 2023 seçimlerine çok lüzumsuz tartışmalar ve havanda su döven vaatlerin çarpışması ile gideriz.
Kalın sağlıcakla…