Dünyanın en iyisi seçilen kitap

UNESCO Gastronomi alanında yaratıcı şehir unvanına sahip Çin’e bağlı Özerk Yönetim Bölgesi Makao’da 4 Temmuz Perşembe günü gerçekleştirilen uluslararası dünya kitap yarışması Gourmand Cookbook Award’ın, finalinde ülkemizi temsil eden ‘50 Peynirli Şehir Balıkesir’ isimli kitap ‘peynir ve süt’ kategorisinde aralarında; Almanya, Kanada ve Fransa’nın da bulunduğu 12 finalist arasından ‘dünyanın en iyisi’ seçildi. 

“WINNER” ETİKETİYLE BASILACAK
2017 yılında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından yapılan çalışmayla Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber tarafından; araştırma, gezi, inceleme çalışmaları gerçekleştirilerek kaleme alınan kitap,  yarışmadan ödülle ayrılarak ‘dünyanın en iyisi’ ya da ‘winner’ etiketiyle basılmaya hak kazandı. 

BALIKESİR’İN KÜLTÜR MİRASI
İki yıl boyunca üzerinde çalışılarak hazırlanan Balıkesir’in önemli değerlerinden olan yöresel peynirlerin kayıt altına alındığı ‘50 Peynirli Şehir Balıkesir’ isimli kitapta şehrin; süt ürünlerindeki kültür ve gelenekleri, köklü geçmişi ile peynir zenginliği kayıt altına alındı.

Bu yönüyle Balıkesir’in kültür mirası niteliğinde olan kitapta, tarihte yok olmaya yüz tutmuş peynir çeşitlerinin incelemesi de yer alıyor.

GASTRONOMİ DÜNYASININ GÖZÜ ORADAYDI
230 ülkeden 2000’in üzerinde katılımın gerçekleştiği ve gastronomi dünyasının da gözlerinin çevrildiği yarışmada ‘dünyanın en iyisi’ seçilen 50 Peynirli Şehir Balıkesir’ ile Türkiye’nin ve Balıkesir’in gastronomi alanında tanıtımına büyük katkı sağladı. 

TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR TEMSİLİYET
Balıkesir’in gastronomi alanında tanıtımı için oldukça önemli olan bu başarının mimarlarından kitabın yazarı Berrin Bal Onur “Gerçekten gurur verici bir olaya şahitlik ettik. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile birlikte şehrin peynir kültürü hakkında yaptığımız bir çalışmaydı.


Dünyanın en önemli gastronomi etkinliklerinden biri olan Gourmand Cookbook Award’da birçok katılımcının arasında peynir ve süt kategorisinde en iyi kitap ödülünü aldık. Aynı zamanda Türkiye için çok önemli bir temsiliyet oldu” dedi.

İNGİLİZCE BASKISIYLA ULUSLARARASI 
PLATFORMLARDA YER ALACAK

Kitabın bir diğer yazarı olan Neşe Biber ise duygularını şu ifadelerle dile getirdi; Bundan 3 yıl önce Edip Uğur Başkan’ın bize önerisiyle bu kitabı hazırlamaya başladık.


Kırsal Hizmetler Dairesi ile beraber çok güzel keşiflerimiz oldu. Balıkesir’in güzelliklerini yansıtma fırsatı bulduk bu kitapta. Ne mutlu ki bize kitap, Balıkesir sınırlarını aşarak dünyaya yayılacak. Çok yakında İngilizce baskısıyla uluslararası platformlarda yer alacak. Ülkemiz, Balıkesir ve kendi adımıza çok mutluyuz.”

Editör: Haber Merkezi