ALMANYA’DAN BİLE MEKTUPLAR ALIYORUM

Balıkesir OSB’deki ön protokolü imzalanan 120 Milyon Euroluk yatırım hakkında konuşan Daimler, “Buraya büyük bir Know- How getiriyoruz. Almanya’dan bile burada yaptığımız yatırımları duyanlardan mektuplar aldım. Buraya ayak basmamızın, işçi noktasında önemi büyük. Ürettiğimiz ürünleri satma gibi bir problemimiz yok” diye konuştu. 
 
SANAYİCİ DOSTUM DA BALIKESİR’LE İLGİLENİYOR
PD Grup’un, Balıkesir OSB’ye yaptığı bu yatırımın, başka büyük yatırımların önünü açacağını kaydeden Daimler, “Almanya’da 25 yıldır tanıdığım bir arkadaşım var. Büyük sanayici, Kendisi 5 bin dönümlük bir yer bakıyor. Şuan bizim yatırımımızı yakından takip ediyor” dedi.
 
Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’ne 120 milyon Euro’luk yatırım için ön protokol imzalayan Alman devi PD Grup Yönetim Kurulu Başkanı Jürgen Presiss Daimler, Balıkesir’i tercih etmelerinin en önemli nedenlerin,  ulaşım ağının elverişli olmasını gösterdi ve 5 Alman devinin daha yatırım planlaması yaptığı müjdesini verdi.
 
Daha önce PD Grup Yönetim Kurulu’nun inceleme ve temaslarda bulunduğu Balıkesir OSB’ye bu kez dev şirketin yönetim kurulu başkanı Jürgen Preiss Daimler gelerek, toplam 200 dönüm arazi üzerinde, 80 bin metrekare kapalı alanda yatırım yapacağı alanı inceledi. Beraberinde şirketin yönetim kurulu üyesi Jöran Pfhul ile Edremit Havaalanı’na özel jetiyle gelen Daimler’i BTO Başkanı Fahri Ermişler çiçekle apronda karşıladı. Pasaport işlemlerinin ardından Balıkesir OSB’ye hareket eden PD Grup heyeti, OSB Müdürü Mesut Eray, Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler, OSB yönetim kurulu üyeleri Nazmi Yarış ve Bedri Kurtoğlu, ile bir araya geldi. Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Mesut Eray, PD Grup Yönetim Kurulu Başkanı Jürgen Presiss Daimler ve şirketin yönetim kurulu üyesi Jöran Pfhul’a OSB hakkında detaylı bilgiler verdi.
BİZİM YATIRIMIMIZI TAKİP EDEN SANAYİCİ DOSTLARIM VAR
Eray’ın sunumunun ardından, Balıkesir OSB’ye ön protokolü imzalanan 120 milyon Euro’luk yatırım hakkında konuşan Jürgen Presıss Daimler,  “Bende 1200 hektarlık bir OSB aldım ve yönettim. Onun için bu konulara yabancı değilim. Bizim sanayi bölgemizde 360 şirketimiz ve 13 bin kişide çalışanlarımız var. Batı ve Doğu Almanya birleştikten sonra o yeri alıp yeniden canlandırdım. Tekrar hayata geçirdik. Kendi inşaat şirketim vardı. Gördüğüm kadarıyla gelişmiş bir OSB’ye sahipsiniz. Tabi benim ilgimi çeken su tesisatı hangi maddeleri temizleyebiliyor, hangi maddeleri temizleyemiyor bu ilgimi çeker. Gördüğüm kadarıyla sağ tarafımızda daha boş alanımız var. Almanya’da 25 yıldır tanıdığım bir arkadaşım var. O da büyük bir sanayici. Kendisi 5 bin dönümlük bir yer bakıyor. Şu an bizim yatırımımızı yakından takip ediyor ve Avrupa’nın en büyük pervane kanatlar üreticisi. Dünyanın her tarafında, Amerika, Çin’de fabrikaları var birlikte buraya yatırım yapacak. 

PAZAR SORUNUMUZ YOK AMA İŞÇİ KONUSUNDA ENDİŞELİYİM
Üretim yaptıkları kompozit ve cam elyafı konusunda pazarlama sorunlarının olmadığını en basitinden milyarlarca cep telefonunda bile kendi malzemelerinin bulunduğunun altını çizen Daimler “Projemizde bir Türk ortağımız var. Projeyi gerçekleştirmek için en önemli teşvikler bizimle.  Tabiî ki ilgimi de işçiler çekiyor. İşçi bulabilecek miyiz. Almanya’dan bile Türk işçi arayanlar bize mektup gönderdi. Balıkesir’de bir şeyler yapacağımızı duymuşlar. Çünkü buraya büyük bir nahov getiriyoruz. Tabi bu bilgiyi tatbikata geçirmek gerekiyor. Laboratuardan başlayarak tüm üretime kadar. Buraya ayak basmamızın işçi noktasında önemi büyük. Malzemeyi satamayacağımız diye bir korkumuz veya faktör yok. Ürettiğimiz ürünleri, Almanya, Amerika, Çin, Rusya’ya uçak sektörüne, otomobil sektörüne, spor sektörüne veriyoruz. Traktör kabininde bile kullanılıyor. Her cep telefonunda 8 gram cam elyaf var. Milyarca telefon var, pazarı düşünün” dedi. Konuşmaların ardından konuklara hediyeler verildi.

ÖZEL UÇAĞIYLA İLK KEZ GELDİĞİ BALIKESİR’DE BİR KAÇ SAAT KALABİLDİ
OSB’deki mini toplantının ardından, Balıkesir’in kurtuluş günü etkinlikleri dolayısıyla karşılama programına gecikmeli dahil olan Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur’la Lojistik Köyü’nde bir araya gelen PD Grup heyeti buradaki bilgilendirmenin ardından Vali Ersin Yazıcı’nın konuğu olarak Valilik ziyaretinde bulundu. Protokolünde katıldığı valilik buluşmasında Alman devi PD Grup Yönetim Kurulu Başkanı Jürgen Presiss Daimler kendilerinin yanı sıra beş Alman firmasının daha Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’ne yatırım planlaması yaptığı bilgisini verdi.
Programında Balıkesir gezisi de olan Daimler, Ankara ziyaretindeki takvimin değişmesiyle ilk defa geldiği Balıkesir’den kısa sürede ayrılmak zorunda kaldı. Alman heyeti Valilik temaslarının ardından özel uçağı ile Ankara’ya hareket ederek Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile bir araya geldi.
NEDEN BALIKESİR’İ TERCİH ETTİLER ?
Alman devi PD Grup’un Balıkesir OSB’yi tercih etmesinin önemli sebepleri arasında, Çanakkale köprüsünün de hayata geçmesiyle Balıkesir’in hem bu istikametten Güney’e doğru ulaşım ağının içinde olması  hem de İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, İzmir gibi önemli pazarların bulunduğu ana güzergahta olması hammadde ve pazar ulaşımında büyük avantaj olarak görmesinin yanısıra Balıkesir OSB’nin sunduğu imkanlar da PD yi Balıkesir’e getiren unsurlar. Ayrıca Kaolin’in önemli miktarda Sındırgı-Düvertepe’de çıkması, kendilerine sıcak ilgi gösterilerek, kafalarındaki her sorunun anında cevap bulması da PD Grubu cezbeden etkenler arasında.
BALIKESİR VE OSB’YE KATKILARI NE OLACAK?
PD Grup ilk etapta 120 Milyon Euroluk yatırımla yaklaşık 1250 kişiye iş imkanı sunacak. 200 dönüm arazi üzerinde 80 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere faaliyet gösterecek  fabrika OSB’nin devleri arasına girecek. Firmanın Rusya, ABD ve Almanya’dan sonra Türkiye’de ilk yatırımları olacak ve Balıkesir Kompozit sektörünün liderleri arasına adını yazdıracak. Uçaklarda, Res kanatlarında, araç tamponlarında, cep telefonlarında ve bor ile karıştırılıp sağlamlaştırıldığında savunma sanayinde kullanılabilen ve yaklaşık 60-70 çeşit ürün yelpazesinde adı geçen kompozit fabrikasının 2 yıl içerisinde üretime geçmesi planlanıyor. PD Grubun 5-8 yıl içerisinde yan sanayisinin de gelmesiyle istihdam edeceği işçi rakamı 5 binleri bulması planlanıyor.
BALIKESiR’iN  UFKUNU AÇACAK
İlk etapta 1250 kişiye iş imkanı sağlayacak fabrika, Balıkesir’i Türkiye’nin kompozit üssü haline getirecek
200 dönüme kurulacak 80 bin metrekarelik fabrika, Balıkesir OSB’nin en büyüğü olacak. 2 yıl içinde faaliyete geçmesi planlanan dev fabrikanın ürettiği istihdamın, yan sanayisinin de gelmesiyle 5 bin rakamını aşması bekleniyor. Ayrıca, Mercedes’in torunu Jürgen Presiss Daimler gibi dünya devi bir ismin, Balıkesir’e yatırım yapması dünya çapındaki yatırımcıların dikkatini de Balıkesir’e çekmesi bakımından önemli. Daimler bunun ipuçlarını dün verdi.
Editör: Haber Merkezi