DÜNYA Odalar Federasyonu Başkanı ve Balıkesir Sanayi Odası (BSO) Meclis Başkanı Rona Yırcalı, ABD ve Avrupa ekonomilerine yönelik borç krizi sebebiyle borsa, döviz ve altın piyasalarında yaşanan sert dalgalanmalar hakkında, "Beklemekten başka çaremiz yok. Bu kriz, benim için tamamen sürpriz oldu. Ekonomik çalkantıda, kimse ne olacağını bilmiyor. " dedi.

BU DURUM TAMAMEN SÜRPRİZ OLDU

BSO ağustos ayı toplantısı, Yırcalı başkanlığında yapıldı. Toplantıya BSO Başkanı Ahmet Yavuz, Güney Marmara Karkınma Ajansı (GMKA) Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan ve işadamları katıldı. Toplantının başında Bandırma Çelebi Genel Müdürü Özgür Durmaçalış, liman işletmesi hakkında bir sunum yaparak, yatırımlar ve son bir yıllık çalışmaları anlattı.

Daha sonra söz alan BSO Meclis Başkanı Yırcalı, sanayicilerin kriz beklentilerin yorumladı. "Dolar ne olacak? Daha yükselecek mi?" sorusuna karşılık şu değerlendirmeyi yaptı: "Ekonomimizi idare edenler de dahil olmak üzere böyle bir beklenti içinde olan var mıydı? Bu durumun tamamen bir sürpriz olduğunu düşünüyorum. İthalat ve ihracatı konuştuğumuza göre herkesi ilgilendiren bir konu. Tamamen dış kaynaklı olduğu anlaşılıyor, hatta ABD'nin kredi notunun düşmesiyle büyük bir hız kazandığı söyleniyor. Son 10 gün içinde de önemli değişikliklerin yaşandığı borsalarda büyük çalkantı var."

KİMSE NE OLACAĞINI BİLMİYOR

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın bir ara 48 bin puana kadar düştüğünü hatırlatan Rona Yırcalı, şöyle devam etti: "Daha sonra 52 bin puanla kapandı. Dolar 1,77, Euro ise 2,55'ten kapandı. Kimse ne olacağını bilmiyor ancak doğrudan doğruya dışarıdan kaynaklanan ve bizi de etkileyen bir konu. Son iki üç yıldır iyi bir yaklaşım olan yabancı parayla borçlanmayı tamamen ters çevirmiş durumda. Bugün bilhassa Euro ile borçlanmış arkadaşların borcunun miktarı, liraya göre 6 ayda yüzde 20 arttı. Türk işadamının yabancı para borcunun büyük bölümü Euro üzerinden. Bunun tesirini hemen görmüyoruz. Çalkantının ne kadar olacağını, ne zaman duracağını bilmek lazım. Bu doğrudan doğruya cari açığa da tesir edecek. Devlet olarak yurtdışı borcumuzu da etkileyecek. "

TOPLANTIDAN SONRA İFTAR

Toplantının ardından üyeler, BSO'nun verdiği iftara geçti. İftara Ak Parti Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşcu, CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut, Vali Yılmaz Arslan, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ve sanayiciler de katıldı.

Editör: Haber Merkezi