Balıkesir Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Yazıcı, Havran'da 17 köyde yaşayan 400 ailenin geçim kaynağının arıcılık olduğunu, doğal ortamda 36 bine yakın kayıt altındaki kovanda üretilen balın Türkiye genelinde aranan kalitede olduğunu söyledi.

Birlik Başkanı Mustafa Yazıcı, Havran'ın geçen yıl bal üretiminde 650 bin kilogramla bir rekora imza attığını vurguladı.

Yazıcı, "Havran, Kazdağları ve Madra Dağı arasında bir yerleşime sahip olduğu için bu yöredeki biyolojik çeşitlilik oldukça zengin. Bölgemizde çok farklı türde, bitki, çiçek, kekik ve kestane bulunmaktadır. Bu yüzden Havran, kaliteli bal üretiminin merkezi konumundadır. İlçede üretilen ballar, Avrupa Birliği standartlarına uygun olduğu için tüccarlar ve gıda şirketleri aracılığıyla toplanıp yurt dışına satılıyor. Havran balı, bu yüzden büyük gıda şirketlerinin gözdesidir" dedi.

Yazıcı, bal üretiminde Türkiye ortalamasının kovan başına 8- 10 kilogram olduğuna dikkat çekti. Yazıcı, "Havranlı bal üreticisi ise geçtiğimiz yıl kovan başına 25- 26 kilogram bal üretti. Bu rakam bir rekordur. Bu sezonda Havranlı üreticinin 30 bin tenekede 780 bin kilogram bal üretmesini bekliyoruz. Balıkesir genelinde ise bu rakamın 160 bin teneke ile 4 bin 160 ton olması bekleniyor" diye konuştu.

Arıcıların tek çatı altında daha bilinçli üretim yapmaları için Balıkesir Tarım İl Müdürlüğü'nün desteğiyle Balıkesir Arı Yetiştiricileri Birliği'ni kurduklarını ifade eden Yazıcı, birliğin bin 300 üyesinden 380'inin Havranlı olduğunu, bu nedenle ilçeye bir temsilcilik açtıklarını söyledi. Mustafa Yazıcı, Havranlı üreticilere daha iyi verim almaları ve pazarlama yapmaları, ayrıca malzeme ekipmanı temini yönünde yardımcı olmaya çalıştıklarını, Havran balının daha iyi tanıtılmasına katkı sağlama yönünde de çaba sarf ettiklerini aktardı.

Editör: Haber Merkezi