Enflasyonun ve maliyetlerin arttığı, dövizin yükseldiği bir dönemde Yırcalı Holding, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, işadamlarına yönelik yatırım yapın çağrısına uydu.

Yırcalı Holding, İzmir’in Tire ilçesinde BALYEM yem üretim tesisi kurdu. Tamamen son teknolojiye uygun olarak yaklaşık 150 milyon liraya kurulan tesis, tam kapasite üretime geçtiğinde 350 kişiye istihdam sağlayacak. Tesiste günde 2 bin ton ayda 60 bin tonluk kapasiteye kadar yem üretimi gerçekleştirilecek. BALYEM Tire Yem Üretim Tesisinin açılışında tedarikçi firmalara teşekkür edilerek plaket verildi.

Yırcalı Holding, BALYEM Tire Yem Üretim Tesisi törenle faaliyete geçti. Açılışa Yırcalı Ailesinin yanı sıra Tire protokolü ve bazı işadamları da katıldı. Törende BALYEM Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yırcalı fabrika hakkında bilgi verdi

“EKONOMİNİN ZOR ZAMANLARINDA GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ BİR YATIRIM”

Tesisin yaklaşık 150 milyon liralık bir yatırımla gerçekleştiğini belirten Sinan Yırcalı, “Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde yaptığımız bu yatırım, Türkiye’de ekonominin zor zamanlarında gerçekleştirdiğimiz bir yatırım. Yatırımla birlikte üretim kapasitemiz 2 katına çıkacak. Bu tesisin kapasitesi Balıkesir tesisimizin kapasitesinden biraz daha büyük. 30 bin m2 OSB alanı içerisinde yaklaşık 22 bin m2 kapalı alanı depolama alanıyla beraber bir tesis. Türkiye’nin son teknolojilerinin kullanıldığı, üretim kalitesi açısından, ürünü giriş noktasından hammadde noktasından alıp üretim bantları boyunca kontrolünü optimizasyonu yapıp sevk aşamasına kadar kontrol altında tutabileceğimiz bir sisteme sahip. Hiçbir manual girişe izin vermeyen otomasyon sistemi mevcut.  55 adet hammadde silosu, bir o kadar da mamul silosu bulunuyor. Dolayısıyla bunları desteklemek adına hem binayı hafifletmek hem de simsin dayanıklılığı artırmak adına çelik konstrüksiyon kullanıldı. Bizim açımızdan her zaman İzmir bölgesi, Küçük Menderes Havzası yem tüketimi açısından önemli bir yer. Buradan sevkiyatını gerçekleştirdiğimiz müşterilerimize de daha yakın olma imkanı sağlayacak bize. Yatırım miktarı sabit yatırım olarak baktığınızda 100 milyon lirayı geçiyor. Bunun üzerine de işletme sermayesi olarak geldiğinizde bugünkü hesaplara göre yaklaşık 150 milyon lira bir işletme sermayesi kullanılacak” dedi.-

“DÜNYA STANDARDINI TÜRKİYE’YE KAZANDIRMA MİSYONUYLA YOLA ÇIKTIK”

Açılışta konuşan BALYEM Genel Müdürü Hasan Sakarya, BALYEM Tire Üretim Tesisinin 350 kişiye istihdam sağlayacağını söyledi. Sakarya, “1923 yılında ilk fabrikasını açan bu arada birçok tesisi kazandıran, en son yatırımını 2017 yılında trafo tesisimizde yaptığımız grubumuz, bu yılda Tire Yem Üretim Tesisini hizmete almanın gururunu yaşıyor. Bu tesisi yapmaya karar verdiğimizde ailenin yatırım yaptığı sektörlerde dünya standardını Türkiye’ye kazandırma misyonuyla yola çıktık. Dünya ölçeğinde yem sektöründe hangi noktalarda olduğunu araştırdık ve memleket hayvancılığının da ihtiyaçlarını göz önüne alarak bir proje oluşturduk. Bu projeyi değerli çözüm ortaklarımızla geliştirdik. Neler yapabileceğimizi konuştuk ve burada yapmaya çalıştık.

Türkiye yem sektöründe ilk Ar-Ge Merkezini BALYEM çatısı altında 2017 yılında kurduk ve bununla ilgili Sanayi Bakanlığı’ndan gerekli belgeleri aldık. BALYEM’in geliştirdiği projeleri müşterilerle buluşturacak bu tesisi yaptık ve şimdi yeni ürünlerle müşterilerimize ulaştıracağız. Bugün itibariyle AR-GE Merkezimiz TÜBİTAK destekli 3 projeyi üreticiyle buluşturma heyecanı içerisinde. Bugün hep berabere devreye alacağımız yatırım birçok ilkleri barındırıyor. Tesisimizi öncelikle müşteri odaklı inşa ettik. Burada insanlar gelsin, gezsin, görsün diye dizayn ettik. Müşterinin istediği her ürünü yapabilsin diye dizayn ettik. Makinesi ona göre tasarlandı. Kalite odaklı hammaddenin girişinden ürünün sevkiyatına kadar olan süreçte 53 ayrı noktada kalite kontrolünün yapıldığı bir fabrika oldu. 40 çeşit hammaddeyi 1 tek taneye sıkıştırabilecek bir tesis burası. Bunun sonucunda 50 farkı ürünü bir kamyona depolayacak şekilde sevk yapılabiliyor. Bununla da kalmadık. Nihai ürünü ambalajlamadan önce tekrar karıştırıp farklı çözümler üretebilecek ürün çeşitliliği var.

Bu tesis günlük 2 bin ton yem üretim kapasitesine sahip. Bizim planladığımız tam kapasite işletme sermayesi ihtiyacı 250 milyon lira olacak. Tesisin kapasitesine ulaştığında toplam 350 kişiye doğrudan istihdam sağlayacak bir kuruluş haline geleceğiz” diye konuştu.

“BALYEM İLK DEFA HALKA AÇIK BİR ŞİRKET”

Konuşmasına Yırcalı Ailesinin Balıkesir’e geliş sürecini anlatarak başlayan Yırcalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve BALYEM Onursal Başkanı Rona Yırcalı, “Biz hem Türkiye’nin hem de dünyanın çeşitli yerlerinde iş yapmamıza rağmen Balıkesir’den bu bölgeden ayrılmamış bir aileyiz. BALYEM’in 50 seneyi geçen bir yem geçmişi var. BALYEM ilk defa halka açık bir şirkettir. Bunu biz aile şirketi olarak da yapabilirdik. Ama bizim büyüklerimiz o zamanın şartlarında halkla beraber geniş tabanlı olarak bu işlerin yapılmasını uygun olacağını düşündüler” dedi.

“2018 YILI ZOR GEÇTİ”

Yırcalı, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün Türkiye’nin büyükşehirlerine ve Anadolu’nun çeşitli yerlerindeki illerine, ilçelerine, kasabalarına direkt olarak tesis ediyoruz. 2018 yılı zorluklarla geçti. 2019 yılında bu sıkıntılar devam ederken, 31 Mart yerel seçimleri oldu. 2018 yılı zor geçti derken 2019 yılının da inşallah aratacağını düşünmeye başladık. Bundan sonraki zamanların bizi idare edenlerin alacakları kararların tatbiki neticesinde bizlerin çalışmasına istikamet verecek.”

“BU SEKTÖRDE AR-GE KONUSUNDA GEREKLİ ÖNEMLER VERİLMİYOR”

Hükümetin Ar-Ge konusuna önem verdiğini ifade eden Yırcalı, “Burası önemli bir tesis. Bu sektörde Ar-Ge konusunda gerekli önemler verilmiyor. Hükümet politikası olarak Ar-Ge’ye çok önemli teşvikler verildiğini ve bunun neticesinde de Ar-Ge’ye yapılan yatırımların yükseldiğini biliyoruz. Dolayısıyla hükümet tarafından konulmuş çok iyi bir politikadır. Bizde bundan faydalandık” diye konuştu.

YIRCALI’DAN YATIRIM ÇAĞRISI

Yırcalı, sözlerini şöyle tamamladı: “Bize düşen görev yatırım yapmak, daha çok insan çalıştırmak. Ekonomik sorunların panzehri yatırımdır. Yatırım olursa üretim artacak, tüketim artacak. Bunu Cumhurbaşkanımız da söylüyor. Bize düşen görev böyle tesisleri daha da çoğaltmak.”

“RONA YIRCALI VE AİLESİNE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Tesisin açılış töreninde konuşma yapan Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, “İlçemizde böyle tesislerin açılmaları, yatırımcıların Tire’yi tercih etmeleri bizleri mutlu etmektedir. Balıkesir’den sonra Tire’mizi seçerek 2. fabrikasını buraya açan ve ilçemizde istihdam sağlayan değerli yatırımcımız Rona Yırcalı ve ailesine çok teşekkür ediyorum. Tire Belediyesi olarak önceliğimiz ilçemizde istihdam sorununa çözüm yaratmak olacak. Bu konuda belediye bünyesinde oluşturacağımız birimlerle organize sanayi ve belediye arasında bir köprü kurarak gençlerimizin iş bulması için çalışmalarımız olacak.  İstihdam konusunda ilçemize yatırım yapacak tüm firmalara kapımızın açık olduğunu ve Tire Belediyesi olarak her türlü desteğin verileceğini ifade ediyor, sizlere şahsım ve ilçem adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“AMACIMIZ, TİRE’Yİ HER KONUDA OLDUĞU GİBİ EKONOMİDE DE KALKINDIRMAK”

Yem fabrikasının ilçeye kazandırılması konusunda yoğun girişimleri olduğunu ifade eden Tire Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, konuşmasında “Girişimlerimiz sonucunda, böylesine güzel bir tesisi ilçemize kazandırdık. O yüzden bugün ayrı bir heyecanlıyım. Amacımız, Tire’yi her konuda olduğu gibi ekonomide de kalkındırmak. Tire tarihi, doğası, sütün başkenti olması, kültür, sanatı ve turizmiyle bölgenin parlayan yıldız haline gelmiştir. İlçemize bu yatırımı yapan  Yırcalı ailesine teşekkür ediyor, iş yaşamlarında başarılar diliyorum” dedi.

Açılış töreninde tesise tedarikçi olarak katkı veren firmalara plaket verildi. Rona Yırcalı, bir kamyona yem yüklemek için butona bastı

Editör: Haber Merkezi