Balıkesir Ticaret Odası (BTO)'nın yaptırdığı '"Balıkesir İli İşsizlerinin Kendi İşsizlikleriyle İlgili Algı, Düşünce ve Beklentileri" konulu ankete katılan işsizlerin yüzde 96,6'sı, piyongodan büyük ikramiye yerine, mutlu olabileceği bir iş istedi.

Anket sonuçları, BTO Başkanı Mahmut Yavuz ve Genel Sekreter Erdoğan Dur tarafından bir basın toplantısıyla açıkladı.

Yavuz, anketin İş-Kur'a kayıtlı 403 işsiz üzerinde yapıldığını söyledi:
"Anketteki, 'Piyangodan büyük ikramiye mi tercih edersiniz yoksa düzenli, sevebileceğiniz bir iş mi?' sorusuna işsizlerin yüzde 96,6'sı 'İş' cevabı verdi. Yüzde 3,4'lük kesimse büyük ikramiye çıkmasını istedi."

Yeni anketlerle şehrin ekonomik, sosyal ve kültürel yapısını tespite devam edeceklerini söyleyen Yavuz, sonuçları valilik, belediye ve İş-Kur'la paylaştıklarını kaydetti.

BTO olarak işsizlikle mücadelenin daha etkili hale getirilmesini istediklerini kaydeden Mahmut Yavuz, "Bu sebeple her bir işsizimizi ekonomik gösterge rakamı dışına taşıyarak, onları tanıma, anlama ve beklentilerine kulak vermeyi öncelikli bir gerek olarak gördük. Tamamen bilimsel yöntemlerle hazırlanan anketimizin, yetkililerin plan ve projelerini yönlendirmede etken olacağını düşünüyoruz." dedi.

Sonuçları açıklayan Genel Sekreter Dur ise, anketin 2011 Şubat ayında, 403 işsizle yüz yüze görüşerek yapıldığını ifade etti. Yüzde 95 güven aralığında hazırlandığını aktaran Dur, katılanların 205'inin erkek, 198'inin kadın olduğunu belirtti. Erdoğan Dur, deneklerin yüzde 51'inin evli, yüzde 49'unun bekar, ayrıca 161'inin ilköğretim, 117'sinin lise ve 125'inin Üniversite mezunu olduğunu vurguladı. Ankette, "Sizce, başvurduğunuz işe alınmama gerekçeniz ne olabilir?" sorusuna yüzde 33'lük dilimi oluşturan en büyük kesim torpili olmamasını, yüzde 30,2 eğitimi ya da sahip oldukları niteliklerinin yeterli olmamasını gerekçe gösterdi. Bu seçenekleri sırasıyla yüzde 11,4 "Bilmiyorum", yüzde 11,1 "Deneyim olmaması" cevapları takip ederken daha ayrıntılı cevapları gerekçe göstererek "Diğer" şıkkını seçenlerin oranı yüzde 14 oldu.

"Eğer tercih şansınız olsaydı, devlet memurluğu mu yoksa özel sektörde düzenli bir iş mi tercih ederdiniz?" sorusuna ise işsizlerin yüzde 61,4'ü devlet memurluğu, yüzde 31,8'i kendi işini kurma cevabı verdi.

Editör: Haber Merkezi