Balıkesir Sanayi Odası'nca (BSO) düzenlenen 'Balıkesir Oda-Borsaları ile Balıkesir Milletvekilleri Tanışma' toplantısı Asya Pamukçu Termal Otel'de yapıldı. Toplantıya,

Ak Parti Balıkesir Milletvekili Cemal Öztaylan'ın; "Ülkede güzel şeyler oluyor, eksik yok mu? Tabii ki var. Benim evde de var. Hanım istiyor ama cep müsait değil alamıyorum. Devlet sütçüye, çiftçiye destek veriyor. Daha ne yapacak amuda mı kalkacak? Herkese göre takım elbise yok her şeyi devletten beklemeyin azcık ucundan siz de tutun” şeklindeki sözleri damga vurdu.

"TÜRKİYE MERKEZ ÜLKE OLDU"

Sanayi Odası Meclis Başkanı Rona Yırcalı, toplantının açış konuşmasında Türkiye'nin artık tüm dünya'nın dikkatini çeken, yakalamış olduğu ekonomik büyüklük, zengin insan kaynağı ve sahip olduğu stratejik derinlikle bir merkez ülke haline geldiğine vurgu yaptı.

Yılracıl, "Ülkemiz yılın ilk yarısını gerek içeri de gerekse dışarı da müspet gelişmelerle tamamladı. Ülkemiz dirayetli ekonomi yönetimi ile krizden ilk çıkan ülkeler arasında yer aldı.

"DÜNYA REKORU KIRDIK"

Türkiye ekonomisi geçen yıl gerek gelişmiş ülkeler gerekse yükselen piyasa ekonomileri arasında en hızlı büyüyen bir kaç ekonomiden biri oldu. Geçen yıl yüzde 8,9’luk büyüme oranıyla Avrupa'da ilk sırada, dünyada ise ilk beşte yer alan Türkiye, bu yıl ilk çeyreğinde yüzde 11 büyüyerek dünya rekoru kırdı. Bu çerçevede 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek, 500 milyar dolar ihracat yapmak hedeflerinin takipçisiyiz. Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin temel meselesi orta gelir düzeyinden yüksek gelir düzeyindeki bir topluma geçmek ve bu geçişin yönetim mimarisini kurgulamak olacak. Siyaset ve ekonomi bu temel mesele üzerinden şekillenecek. Biz iş dünyası olarak ,Türkiye’yi yönetmeye aday tüm siyasi parti ve oluşumlardan bu eksende fikir ve proje üretmelerini bekliyoruz. Bu hedefe ulaşmak için daha geniş bir vizyona ihtiyaç bulunduğunun altını çizmek istiyorum” dedi.

HAVUTÇA: KAVGA İSTEMİYORUZ

BSO Meclis Başkanı Yırcalı'dan sonra ilk olarak kürsüye gelen CHP Milletvekili Namık Havutça, CHP olarak bundan sonra Ankara’da kavga değil, sorun çözmeye dayalı bir siyaset anlayışı güdeceklerini kaydederek, "Bugün hepimiz Atatürk’ün öncülüğünde kurulan dünyanın ilk demokratik, Müslüman ülkesinin çocukları olarak halkın bizden beklediği tam ve adam gibi demokrasiyi hayata geçirmeliyiz. Gazetecilerini susturan, bağımsız yargının olmadığı bir ülkede demokrasiden söz edilemez. Türkiye şimdi bölünmeyi, demokratik özerkliği tartışıyor. 2002'de sıfır terör vardı, bugün yine terör konuşuluyor. Ankara’da birbirimizi ötelemeden çalışmaya hazırım” dedi.

AKOVA: KRİZ GELİYOR SÖYLEMLERİ YANLIŞ

CHP Milletvekili Havutça'nın ardından söz alan Balıkesir iki kadın milletvekilinden biri olan CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, ülkenin ekonomi ve siyasal alanda zor günler geçirdiğine değinerek 'kriz geliyor harcama yapmayın' söylemlerinin yanlış olduğunu ifade etti.

Akova, “Balıkesir et ve süt üretiminde lider. Ette ithalat yerine üretimi artırıcı önlemler alınmalı. Ankara’daki çalışmalarımızda sanayicilerimizin istekleri bize yol gösterici olacak. Bende zeytin üreticisiyim parlamentoda zeytin üreticisinin sorunlarını gündeme getireceğim” diye konuştu.

"NE KADAR ÖNLEM ALIRSAK O KADAR GÜVENDE OLACAĞIZ"

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş ise; Türkiye’yi etkileyeceği bildirilen yeni ekonomik kriz hakkında konuştu.

Gümüş, “Türkiye’nin yaşayacağı kriz dış kaynaklı olacak. Bu krize karşı içerisi de kendini hazırlamalı. Biz ne kadar önlem alırsak o kadar güvende olacağız. Dünya'da ekonomik güç coğrafya değiştiriyor” dedi.

"DEVLET AMUDA MI KALKACAK"

Ak Parti Balıkesir Milletvekili Cemal Öztaylan ise; CHP milletvekillerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki yemin krizine dikkat çekti.

“Bu millet sizin yemin etmeniz için bir ay bekledi. Sitem etmeleri de hakkı. Ülkede güzel şeyler oluyor, eksik yok mu? Tabii ki var. Benim evde de var. Hanım istiyor ama cep müsait değil alamıyorum. Devlet sütçüye, çiftçiye destek veriyor. Daha ne yapacak amuda mı kalkacak? Herkese göre takım elbise yok her şeyi devletten beklemeyin azcık ucundan siz de tutun” dedi.

AKP milletvekili Ali Aydınlıoğlu’da kendi dönemlerinde yapılan doğalgaz, ulaşım ve üniversitede ki çalışmaları anlattı.

BALIKESİR TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE BİR İL

Devletin Balıkesir’deki temsilcisi olarak ilimizi daha iyiye ve daha güzele ulaştırmak için çabaladığını belirten Vali Yılmaz Arslan, Balıkesir’in sorunları olmasına rağmen Türkiye ortalamasının üzerinde standartlarda bir il olduğunu dile getirdi.

Ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de son yıllarda bazı alanlarda sorunların çözümü konusunda büyük mesafe alındığını belirten Vali, ulaşım alanında yapılan çalışmalar sayesinde ilimizde öncelikle yapımı planlanan 530 kilometrelik bölünmüş yoldan ihalesi yapılmayan yol yoktur dedi. Bundan sonra amaçlarının ise ilçe yollarının standardının yükseltilmesi olduğunu dile getirdi.

YENİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE İHTİYAÇ VAR

Karayollarında yaşanan sorunların ve işlerin daha hızlı çözülmesi konusunda Balıkesir ve Çanakkale illerini kapsayan yeni bir bölge müdürlüğüne ihtiyaç duyulduğunu belirten Arslan, Balıkesir merkezli kurulacak yeni bölge müdürlüğü ile ulaşım alanında yaşanan sorunlar hızlı bir şekilde çözülecektir dedi.

Altınoluk ve Ayvalık arasındaki yolun tek bir bütün olarak ele alınarak bu yoldaki ışıklandırma, sinyalizasyon ve altyapı çalışmalarının bir master plan çerçevesinde yapılması gerektiğini belirten Vali, bu sorunun çözülmesi konusunda Ulaştırma Bakanlığı nezdinde ki çalışmalara devam edildiğini belirtti.

İKİNCİ BİR ÜNİVERSİTE KURULMALI

İlimizde çeşitli alanlarda yapılmasını düşündükleri projelerinden de bahseden Vali Yılmaz Arslan, bunlardan birisinin de ilimize ikinci bir üniversite kurulması konusu olduğunu, kurulacak üniversite sayesinde il içerisinde rekabet ortamının artacağını ve eğitim kalitesinin yükselerek il ekonomisine katkı sağlayacağını ifade etti.

Spor alanında özellikle Basketbolda ilimiz takımlarının başarılarından gurur duyduğunu dile getiren Vali, hem il merkezinde hem de Bandırma’da yüksek kapasiteli kapalı spor salonuna ihtiyaç olduğunu belirterek, bu konunun bakanlıklar nezdinde yakından takip edilmesi gereken en önemli konulardan birisi olduğunu dile getirdi.

Tarım arazilerinin sulanması konusunda son yıllarda yapılan çalışmalar sayesinde sulanabilir tarım arazilerinin 1/3'ünün sulanmaya başlandığını, ancak DSİ Genel Müdürlüğü ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı nezdinde yapılacak çalışmalarla sulanabilir tarım arazilerinin en az %40-45’inin en kısa zamanda sulamaya açılması gerektiğini söyledi.

KAMU YATIRIMLARI İÇİN ARSA BULMADA SORUN YAŞIYORUZ

Kamu yatırımları konusunda ödenek sıkıntısı yaşamadıklarını belirten Vali Yılmaz Arslan, ancak kamu yatırımlarını gerçekleştirecek arazi bulmada sorun yaşadıklarını belirtti.

Bu sorunun çözülmesi konusunda yerel yönetimlere büyük görev düştüğünü belirten Arslan, "Kamu yatırımları için ayrılan alanların çok hissedarlı olması nedeniyle yatırımlar gerçekleşememektedir" dedi.

Susurluk Şeker Fabrikası ile SEKA arazisinin ekonomiye kazandırılması gerektiğinden bahseden Yılmaz Arslan, gerekli dönüşümün sağlanarak mevcut yerlerin sanayiye ve ekonomiye kazandırılması gerektiğine dikkat çekti.

Balıkesir’in büyükşehir statüsüne geçmesiyle yerel yönetimlerin ekonomik anlamda daha da rahatlayacağını belirten Vali Arslan, yapılacak yeni imar planlarıyla sorunların daha hızlı çözüleceğini ümit ettiğini dile getirdi.

BSO'nun ev sahipliğindeki toplantıya Vali Yılmaz Arslan, BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, Sanayi Odası Meclis Başkanı Rona Yırcalı, Sanayi Odası Başkanı Ahmet Kula, Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz, Ak Parti Balıkesir Milletvekilleri Cemal Öztaylan ile Ali Aydınlıoğlu, CHP Balıkesir Milletvekilleri Namık Havutça, Nedret Akova, Haluk Ahmet Gümüş katılırken, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili A.Edip Uğur, Ankara'daki genel başkan yardımcıları toplantısında bulunduğundan, Ak Parti Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşcu ile MHP Balıkesir Milletvekili A. Duran Bulut sağlık sorunları nedeniyle toplantıya katılamadı.
Editör: Haber Merkezi