Türkiye'nin yarım asırlık süt ve süt ürünleri üreticisi Yörsan’ın satışı planlanıyor.
Hürriyet gazetesinden Dinçer Gökçe'nin haberine göre, Azerbaycan’lı bir firma ile yürütülen satış görüşmelerinde önemli bir aşamanın katedildiği ifade edildi. Yörsan Gıda Mamülleri San. Ve Tic. AŞ 4 yıl önce el değiştirmişti. Yörsan’ın yeni sahibi olan Abraaj Grubu, bu yılın başında mahkemeye başvurdu. Mali sıkıntı yaşayan şirket için konkordato talep edildi. Mahkeme, geçen ocak ayında Yörsan için 1 yıllık kesin mühlet verdi. Mahkeme, şirket için 3 kişilik de konkordato komiseri heyeti atadı. Bu kararla birlikte rahat bir nefes alan Yörsan için, dava süreci devam ederken satış süreci de hızlandırıldı.

ALACAKLILARLA GÖRÜŞME

Edinilen bilgilere göre Yörsan satın almak üzere Azerbaycanlı bir firma ile yürütülen görüşmelerde önemli bir aşama kaydedildi. Azeri firmanın Türkiye temsilcileri, Yörsan’dan alacaklı olan banka, firma ve süt kooperatifleri ile görüşmeler yürüttü. Geçen Mayıs ayında Balıkesir Susurluk’ta yapılan bir toplantıya katılan bir avukat “Azeri firmanın temsilcileri, alacaklı kooperatiflere bir öneri ile geldiler. Öneri de, asıl alacağın yüzde 65’inin ödenerek borcun tasfiye edilmesiydi. Ancak bu öneri kabul görmedi. Daha sonra bu oranın yüzde 85’lere çekildiğini öğrendik” dedi

AZERBAYCAN’IN EN BÜYÜĞÜ

Şirketin konkordato komiserlerinden biri ise, satış sürecini önemsediklerini kaydetti. Sürecin hassasiyetle yürütüldüğünü belirten kaynak, “Satış sürecinin olumlu sonuçlanması, şirket için de tedarikçiler için de çok önemli. Bizler de sürecin sağlıklı bir biçimde sonuçlanması için titizlikle yaklaşıyoruz” diye konuştu. Şirkete yakın üst düzey bir kaynak ise, satış sürecinin olumlu ilerlediğini, Azeri firmanın yanında Türkiye’den ortaklarının da olduğunu belirtti. Aynı kaynak, alıcı taraftaki firmanın, Azerbaycan’ın en büyük süt ve süt ürünleri firması olduğunu işaret etti.

SUSURLUK'TA 1964'DE KURULDU
TÜRKİYE'NİN 500 BÜYÜK FİRMASI ARASINDA

İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı en büyük 500 sanayi kuruluşu listesine de giren Yörsan’ın temeli 1964 yılında Yörükler Gıda Limited Şirketi olarak atıldı.
1984 yılında Türkiye’nin ilk beyaz peynir fabrikasını kuran Yörsan 5 yıl önce 2014'de özel sermaye fonu Dubai merkezli Abraaj Group’a satıldı. 
Ocak 2018 tarihli ticaret sicil gazetesine göre Yörsan’ın yüzde 96 hissesi Abraaj Grubu’nun kontrolündeki Dairy Fresh Süt Ürünleri ve Gıda Yatırımları Sanayi ve Tic. AŞ’ye, kalan hisseise Yörsan’ın üç kurucu kurucusundan biri olan Şerafettin Yörük’e ait. 

KONKORDATO İSTEDİ
Yörsan Gıda Mamülleri San. Ve Tic. AŞ için Ekim 2018'de Susurluk Asliye Hukuk Mahkemesine konkordato başvurusu  yapıldı.  Dava başvurusunda, şirketin mali güçlük içinde olduğu kaydedilerek ekonomide yaşanan genel sıkıntıların şirketin mali yapısını olumsuz etkilediği öne sürüldü.

YÖRÜKLE DUBAİLELER DAVALIK
Şerafettin Yörük ile Abraaj’ın davalık oldukları gündeme gelmişti. 
Bloomberg’in 3 ay önceki haberine göre Yörük, ‘adil olmayan sermaye artırımlarıyla şirketteki hisselerinin yüzde 20’den yüzde 3’e inmesine neden olunduğu’ gerekçesi ile yargı yoluna gitmişti.

 

Editör: Haber Merkezi