Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, “Rusya krizi ile başlayan ve öngörülemez şekilde yükselen ham petrol ve akaryakıt fiyatları nedeniyle ekonomide daralma devam ediyor, ülkemizi zor günler bekliyor. Biz de EPGİS olarak halkımızın ekonomik gücüne pozitif anlamda katkı sağlamak amacıyla akaryakıt fiyatları üzerinde yer alan 2 lira 89 kuruşluk KDV’de oranının yüzde 1’e indirilmesinin katkı sağlayacağına inanmaktayız.” dedi.

Akaryakıtta yüzde 18 olan KDV ile fiyatlar artıkça devletin tahsil ettiği rakamın da arttığını belirten Fesih Aktaş; “19 liraya ulaşan motorinin içerisinde 2 lira 52 kuruş ÖTV ve 2 lira 89 kuruşa varan KDV ile birim maliyette 1 litrede toplamda devlet, 5 lira 41 kuruş vergi almaktadır. Bu verginin KDV olan kısmından 2 lirasının vatandaşa yansıyacak şekilde pompa satış fiyatlarından düşürülmesinin, kalan 89 kuruşun ise hızla kapanan akaryakıt bayileri ile dağıtım şirketlerinin toplam marjına yansıtılmasının hem vatandaş hem de iflasa sürüklenen istasyonlar için can suyu olacaktır.” şeklinde konuştu.

“KDV ORANININ YÜZDE 1’E DÜŞÜRÜLMESİNİ TALEP EDİYORUZ

Motorin fiyatları içerisinde akaryakıt bayileri ile dağıtım firmalarının brüt entegre kar marjının 1 lira 15 kuruş olduğunu belirten Aktaş; “Bu miktarın en adil olan yüzde 50-50 paylaşım modelinde dahi bayiye kalan 57,5 kuruş ile bayiler artık yaşayamamaktadır. Zira bayilerin artan akaryakıt fiyatlarında dahi kar marjı maktu olduğundan yükselişlerden nemalanması söz konu değildir. Bu mağduriyetin giderilmesi adına KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesini talep etmekteyiz,  bu oranın bir kısmının bayi karına eklenmesi ile birlikte hem vatandaş hem de bayiler az da olsa nefes alacaktır diye düşünüyoruz.” dedi.

Ayrıca bu düzenleme ile vergisel akaryakıt kaçakçılığının da önüne geçilebileceğini ifade eden Aktaş; böylece hazineye giremeyen kazançların yönü yeniden hazineye yönlendirileceğini ve kaçakçılık faaliyetinin de gündemden düşeceğini belirtti.

Editör: Haber Merkezi