Türk Harb-İş Balıkesir Şube Başkanı Ahmet Demirer, 2007 Eylül ayında başlayan küresel ekonomik krizden en çok etkilenen kesimin işçiler olduğunu iddia etti.
Demirer, işçilerin en büyük sıkıntılarından birinin de adaletsiz vergi sistemi olduğunu kaydetti. Dolaylı vergilere dayalı sistemin yol açtığı adaletsizliğin çalışanları doğrudan etkilediğini, diğer yandan doğrudan vergiler yönünden de çalışanların ikinci bir adaletsizlikle karşılaştığını söyledi.
Demirer, özellikle, 2006 yılında Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılan değişikliğe bağlı olarak işverenlerin ödediği birinci dilim vergi oranının yüzde 20'den 15'e indirildiğini vurguladı.
İşçilere yönelik bir iyileştirme yapılmadığını savunan Türk Harb-İş Şube Başkanı Demirer, yüzde 25'lik oranın yüzde 27'ye yükseltildiğini ve ücretlilerin vergi yükümlülüğündeki adaletsizliğin daha da arttığını dile getirdi.
Demirer, "İşçilerin ele geçen net ücretleri, toplu sözleşmelerde hüküm altına alınan zamlara rağmen düşüş göstermiştir.
Buna bağlı olarak ücretliler, yılbaşlarında kesilen vergi miktarına göre yıl sonlarında iki kat fazla vergi kesintisiyle karşı karşıya kalmaktadır. Örneğin bir işçi, yılbaşında aylık 200 lira gelir vergisi öderken temmuzdan itibaren 350, eylülden itibarense 500 lira civarında ödemektedir.
Ücretliler arasında bu olumsuzluğu sadece işçiler yaşıyor. Memurların vergi oranı, fiilen yüzde 15'i geçmemektedir. Vergi yükünün üzerine bindiği kesim olan işçilerin, işverenlerin vergi indirim ve muafiyetlerinden yararlandırılması sağlanmalı, sabit gelirli işçilerle memurlar açısından vergi oranları eşitlenerek, işçi ücretleri için tek ve yüzde 15 vergilendirilmelidir." dedi.
Editör: Haber Merkezi