Balıkesir Lokantacılar Odası, kentin ünlü tatlısı höşmerime patent almak için harekete geçti. Patent alabilmek için bir firmayla anlaşan höşmerim imalatçıları, başvurularını resmen yaparak yasal süreci başlattı.

Höşmerim imalatçıları özellikle Çanakkale, İzmir ve Kütahya bölgelerinde Balıkesir höşmerimine benzer tatlı imalatının yapıldığına dikkat çekerek, patent konusunda hızlı hareket etme kararı aldı.

Balıkesir Lokantacılar Odası, sadece kent merkezinde günde 25 ton üretilen süt, peynir, irmik ve şekerden yapılan meşhur Höşmerim tatlısına patent ve marka tescili almak için çalışma başlattı. Belediye ve üretici firmalar da çalışmaya destek oldu.

Balıkesir Lokantacılar Odası Başkanı Hasan Yıldız, Balıkesir'e özgü Höşmerim tatlısına patent ve coğrafi işaret hakkı alarak, Balıkesir ve Türkiye'de üretilen Balıkesir Höşmerimi'ni hem koruma altına alacaklarını hem de Türkiye genelinde tanıtacaklarını söyledi.

Lokantacılar Odası olarak, Balıkesir'e özgü Höşmerimin vatandaşlara en kaliteli ve lezzetli olarak ulaşmasını istediklerini belirten Yıldız, ''Türk Paten Enstitüsü'ne müracaat için çalışma başlattık. Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Süt ve Süt Ürünleri Bölümü, Höşmerim'in tarihçesi ve yapımı ile ilgili akademik rapor hazırlıyor. Komşumuz Yunanistan, baklava ve lokuma sahip çıkarken Balıkesir'e özgü olan Höşmerim'e de başkalarının sahip çıkmaması için böyle bir çalışma başlattık. Patent ve marka hakkını alınca Balıkesir ve Türkiye'de üretilen tüm Höşmerim'lerde üretici firmanın ismi yanında Balıkesir Höşmerimi de yazacak ve bizim höşmerimimizi üreten firmalar yılda bir kez sağlık, tarım müdürlükleri ve oda yetkilimiz tarafından denetlenecek.'' dedi.

Balıkesir'in tanınan höşmerim üreticisi Engin Gençdemir, tatlının ilk kez Kurtuluş Savaşı döneminde yapıldığını söyledi.

Gençdemir, höşmerime dair halk arasında bilinen hikayeyi de şöyle anlattı:

''Askerliğini yapan evin erkeği, uzun yıllar sonra evine huzur ve sevinçle döner. Eşi Fadime Hanım'a kavuşur. Fadime Hanım'ın eşi askerden dönmüştür ve karnı açtır. Sofra kurması gerekir, ama evde hazır yiyecek yoktur. Ne yapacağını düşünürken gözüne süzekte asılı duran peynir ilişir. Peyniri pişirmeye başlar, içine de yumurta sarısı, un ekler. Biraz karıştırır ve şeker ilave eder. Fatma Hanım, ikramını yapar. Asker eşi biraz yedikten sonra da 'Hoş mu erim, hoş mu erim?' diye sorar. Yiğit 'hoş hoş' şeklinde cevap verir. Bu 'Hoş mu erim' sözü kulaktan kulağa dolaşarak 'höşmerim' adını alarak Balıkesir'in meşhur tatlısı olur.''

Gençdemir, 1991 yılından bu yana höşmerim satışı yaptığını ifade etti. Gençdemir, Balıkesir'de 20'ye yakın höşmerim satışı yapan firma bulunduğunu ve il genelinde günde 10 tona yakın höşmerim tüketildiğini kaydetti. Gerçek höşmerimin, koyun sütünden elde edilen peynirden yapıldığını belirten Gençdemir, ''Son zamanlarda yaptığımız Bademli, çikolatalı, Cevizli, antep fıstıklı, damla sakızlı gibi höşmerim çeşitleri vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Amacımız, höşmerimin damak tadını bozmadan farklılıklar oluşturmaktı.'' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi