Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nda (GMKA) düzenlenen 'Dış Ticaret' seminerinde konuşan GMKA Genel Sekreter Mustafa Gündoğan, Balıkesir’in dış ticaret hacminin istenilen seviyelerde olmadığını söyledi. Gündoğan, “Özellikle bu şekilde yürüteceğimiz seminer ve eğitim çalışmalarıyla sürdürülebilir şekilde ihracat artışı sağlamaya çalışacağız” dedi.

SADECE YÜZDE 11

Mustafa Gündoğan, “Türkiye genelinde KOBİ’lerin yüzde 43’ü ihracat yaparken, Balıkesir’deki KOBİ’lerin ise sadece yüzde 11’i ihracat yapmaktadır. Bu oran Denizli’deki KOBİ’ler için yüzde 41, Aydın’dakiler için yüzde 29, Manisa’dakiler için yüzde 24 ve Antalya’daki KOBİ’ler için ise yüzde 23 olarak gerçekleşmiştir. Görüldüğü gibi Balıkesir’deki KOBİ’lerde ihracat yapanların oranı ekonomik yapısının benzerlik gösterdiği illere kıyasla dikkat çekici ölçüde düşüktür” diye konuştu.

DEVLET DESTEKLERİ BİLİNMİYOR

Balıkesir’in ihracat rakamlarının düşük olmasının birçok farklı sebebi olduğunu söyleyen Genel Sekreter Gündoğan, en önemli sebebin ise, dış ticarette devlet desteklerinin bilinmemesi ve dış pazarları tanıma, dış pazar koşulları, tüketici tercihleri, üretilen ürünlerin tanıtımı ve pazarlanması konularında etkin bir bilgi birikimine sahip olunmaması olduğunu, bunu da düzenledikleri ve gelecekte düzenleyecekleri eğitim çalışmalarıyla aşmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

UZMANLARDAN İHRACAT TÜYOLARI

Genel Sekreter Gündoğan’ın konuşmasının ardından İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi Uzmanlarından Ebru Gülsoy, İGEME’nin ülke masalarını hakkında katılımcılara bilgiler verdikten sonra “ABD Pazarına Giriş: Fırsat ve Riskler” başlıklı sunumunu yaptı. Daha sonra seminere konuk konuşması olarak katılan CORNER Mermer ve Makine Firmasının Sahibi Emrah Şenel “İş Dünyası Gözüyle ABD Mermer ve Doğal Taş Pazarı” adlı sunumunu gerçekleştirdi.
Şenel’in ardından ise yine İGEME Uzmanı Banu Bektaş katılımcılara, “İhracatta Devlet Yardımları” sunumunu yaptı. Seminer katılımcıların sunumlarla ilgili sorularıyla tamamlandı.

Editör: Haber Merkezi