Balıkesir ve Çanakkale illerinin kapsayan Güney Marmara Kalkınma Ajansı  (GMKA) Kalkınma Kurulu’nun genel kurulu dün ajans salonunda yapıldı. Kalkınma Kurulu’nun başkanlığını yürüten BSO Meclis Başkanı Rona Yırcalı, ülkedeki ekonomik ve siyasi gelişmeleri değerlendirdi.
"BEKLEDİĞİMİZİ BULAMADIK"
Yırcalı, “Geçen toplantımızdan bu yana geçen 6 aylık süreçte yeni bir yıla girdik ve genel seçimleri gerçekleştirdik. 2010 yılını Türkiye önemli bir büyüme ile kapattı. Yüzde 9 büyüme yaşadık. Sanayi üretiminde geçen yılın aynı dönemine göre önemli artış var. Ekonomide 2010 yılını 2008 ve 2009 yılında kriz yaşayan ülkelere göre iyi bir şekilde geçirdik. 2011’de 135 milyar dolarlık ihracatın gerçekleşeceğini görüyoruz bu oran sene başında 120 milyar dolar olarak öngörülüyordu. Tüm olumsuzluklara rağmen önemli bir sektör olan turizmde 2010 yılını 20 milyon turistle kapattık. Bütün bunların genel seçimlerin gölgesinde yapıldığını düşünürsek rakamların önemi ortaya çıkıyor. Bazı eksiklikler ve zorluklar tabi ki var. Türkiye batı ülkelerini özendirecek şekilde 4 saatte neticelerin alındığı bir seçim gerçekleştirdi. Bu demokrasiler için önemli. Çok başarılı geçen seçimden sonra heyecanla beklediğimiz ekonomik ve siyasi meselelerin halledileceği TBMM’nin açılışında beklediğimizi bulamadık. Anayasa ve ekonomik konuların TBMM’de bir an önce ele alınmasını bekliyoruz” dedi.
"BİN 500 KİŞİYE EĞİTİM VERDİK"
Vali Vekili Selda Dural, GMKA Yönetim Kurulu Başkanı Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Belediye Başkanı İsmail Ok, Sanayi Odası Başkanı Ahmet Kula, Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz, İGM Başkanı Ramazan Bahçavan, BAÜ Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ve Kalkınma Kurulu’nun Balıkesir-Çanakkale’deki üyelerinin katıldığı genel kurulda konuşan GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan ajansın çalışmalarını anlattı.
Gündoğan “İktisadi ve Mali Kalkınma Programı çağrısına çıktık, iki ilde 1500 kişiye eğitim verdik. Son başvuru tarihi olan 25 Şubat 2011’de ajansımıza 388 proje başvurusu yapıldı. Balıkesir ve Çanakkale dışından bağımsız değerlendiriciler projeleri değerlendirip puan verdi. Balıkesir ve Çanakkale üniversitelerinin yöneticilerinden oluşan heyette projeleri değerlendirip yönetim kurulumuza sundu. Uzmanlarımızın değerlendirmesinin ardından destek almaya hak kazanan projeler açıklandı, 9 Haziran 2011 tarihinde hak sahiplerine 3.9 milyon TL ödeme yapıldı” dedi.
Güney Marmara Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Balıkesir ve Çanakkale illerinin bağlı  bulunduğu Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın daha iyi yol almasında ve iki ilin belirlediği hedeflere ulaşmasında üniversitelerin lokomotif görevi üstleneceklerini söyledi.
Tuna, “Ajansımız yeni. İlk uygulamalar her zaman sıkıntılı olur. Bundan sonra daha güzel projeler olacağına inanıyorum. Devletten gelen kaynağı artırmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Çanakkale ve Balıkesir olarak hedeflerimize ulaşmada iki ilin üniversitesi önemli görevler üstlenecek” dedi.
Kurulda yapılan seçimlerde başkanlığına Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner başkan yardımcılığına Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan seçildi.
Editör: Haber Merkezi