Samsun'dan sonra Balıkesir'e kurulacak olan Türkiye'nin ikinci büyük lojistik köyüyle demiryollarının Balıkesir'den taşıdığı yük miktarı 390 bin tondan bir milyon tona çıkacak.

Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) fabrikalara gelen hammaddelerle bu fabrikaların ürünlerinin nakliyesinde ortaya çıkan yeni taşımacılık ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla OSB karşısında 230 dönümlük arazide 'lojistik köy' oluşturulacak.

İKİ BİN KİŞİYE İŞ İMKANI

İhale aşaması tamamlanan ve önümüzdeki aylarda temelinin atılması beklenen lojistik köy inşaatında yüzlerce kişi çalışacak. Tamamlandıktan sonra ise iki bin kişiye istihdam alana yaratacak. Gökköy yakınlarındaki, Devlet Demir Yolları rayları çevresinde 230 dönüm alana kurulacak köy 20 milyon liraya mal olacak ve yaklaşık 16 ayda bitirilecek. Yükleme-indirme makineleriyle birlikte Lojistik Köy’ün maliyetinin 100 milyon lirayı aşması bekleniyor.

"BALIKESİR'E İVME KAZANDIRACAK"

Balıkesir Ticaret Odası (BTO) Başkanı Mahmut Yavuz, lojistik köyün Balıkesir'e ivme kazandıracağını belirterek, "Lojistik Köy her ne kadar gecikmiş olsa da Balıkesir'i hareketlendirecek. Ulaşım olmayan yere yatırım gelmiyor. Umutluyuz ve geleceğe daha rahat bakıyoruz. Balıkesir daha iyi bir şehir olacak. Basamakları ağır ağır ama sindire sindire çıkıyor ve kalıcı oluyoruz" dedi.

BTO Başkanı Yavuz, gümrüksüz bir lojistik köyün düşünülemeyeceğine de dikkat çekerek, "Balıkesir'e gümrük şart, gümrük olduğu zaman malın indi-bindisi için Bandırma'dan gelecek gümrükçüyü beklemeyeceğiz. Organize Sanayi Bölgemiz gelişti. İhracatımız gün ve gün artıyor" diye konuştu.

"LOJİSTİK KÖY BALIKESİR'İ CAZİBE MERKEZİ YAPAR"

Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Milano Ağaç Kaplama Sanayi Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Barış Sağlam, lojistik köyün tamamlanıp faaliyete başlamasıyla Balıkesir'in cazibe merkezi haline geleceğini dile getirdi.

BTO Başkanı Mahmut Yavuz gibi Lojistik Köy'de muhakkak gümrük olması gerektiğini düşünen Barış Sağlam, "Lojistik Köyün varlığında Balıkesir'de bize yetmeyebilir. Nakliye sorunu çözüldüğünde lojistik köy ve gümrük Balıkesir'in önünü açacaktır" dedi.

"BİZİM İÇİN BÜYÜK AVANTAJ"

Kastamonu Ağaç Entegre Sanayi Ticaret A.Ş. yetkilileri ise Lojistik Köy kurulmasının kendileri için büyük avantaj sağlayacağını belirterek, "Bizde yoğun bir sunta sevkiyatı var. Fabrikamızdan günde yüze yakın kamyon çıkış yaparken, bir o kadar da kamyon giriş yapıyor. Lojistik Köy projesi bizim için çok önemli, bu projeyi destekliyoruz. Tabii ki kurulacak olan lojistik köyde gümrük kesinlikle olmalı. Diğer yandan Lojistik Köy ile birlikte sosyal alanlarda ortaya çıkacak. Şuan için burada değişik bir lokanta, cami, yeşil ve sosyal alan yok. Tüm bunlarda lojistik köyle birlikte kazanılmış olacak" dedi.

LOJİSTİK KÖYDE NELER OLACAK?

Gökköy Lojistik Köyü tamamlandığında konteyner yükleme boşaltma, tehlikeli ve özel eşya yükleme boşaltma alanları ve stok sahaları, dökme yük boşaltma alanları, sosyal ve idari tesisler (restoran, bakım-onarım ve yıkama tesisleri, otoparklar gibi), tren teşkil kabul ve sevk yolları, karayolu-demiryolu-denizyolu entegrasyonunun sağlanabilmesi amacıyla TIR parkı, TIR yükleme boşaltma alanları olacak.

ULAŞIM NASIL SAĞLANACAK?

Gökköy Lojistik Köyü'ne mevcut ulaşım seçenekleri yanında, Ege Bölgesi ihracat yüklerinin Tekirdağ-Bandırma Tren-Feri projesiyle Bandırma Limanından Avrupa'ya taşınmasını sağlayacak aynı zamanda İzmir Limanından da dünyaya açılacak.

NELER TAŞINACAK?

Gökköy Lojistik Köyü'nden otomobil, konteyner, sunta, mdf, mermer ürünleri, gıda maddesi, maden cevheri, elyaf ve sentetik malzeme, içecek maddeleri, kömür, askeri yükler, demir cevheri ve her türlü sanayi ürünleri taşınabilecek.

Editör: Haber Merkezi