Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Sektörel Operasyonel Programı çerçevesinde Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından gerçekleştirilen RE-YOU Projesi’yle, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda büyük potansiyele sahip olan Güney Marmara Bölgesi’nin bu alanda dünyanın önde gelen eğitim merkezlerinden birisi haline gelmesi amaçlanıyor.

Projenin başlıca hedefleri arasında teknik bölümlerden mezun 18-29 yaş arasındaki 480 gence yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edilebilmeleri için gerekli niteliklerin kazandırılması yer alıyor.

Bu doğrultuda yapılacak çalışmalarla, yenilenebilir enerji alanında kariyer yapmak isteyen gençler, yatırımcılar ve iş verenler, sektörel dernekler, uluslararası platformlar, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları bir araya gelecek ve projenin hedefleri hazırlanan strateji dahilinde gerçekleştirilecek.

RE-YOU Projesi’nin Adımları

Proje kapsamında, yenilenebilir enerji sektörü ile ilişkili toplamda 4 ay sürecek olan Hayat Boyu Öğrenme Programları geliştirilecek.

Balıkesir Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezleri rüzgar, biyogaz ve fotovoltaik enerji sistemleri alanlarında yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu olmak için Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) ve Mesleki Yeterlilik Kurumu'na (MYK) başvuracak. Yenilenebilir enerji alanında oluşturulan Ulusal Meslek Standartları doğrultusunda bu Sürekli Eğitim Merkezleri yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları olduktan sonra bölgede test ve belgelendirme sürecini yürütecek. Ek olarak, Sürekli Eğitim Merkezleri aynı zamanda Global Wind Organization (GWO) tarafından sertifikalandırılacak eğitim sağlayıcıları olacak. Elektrik Kuvvetli Akım Tesislerinde Çalışma Belgesi (EKAT) eğitimi de projede yer alacak kursiyerlere sağlanacak.

Sürekli Eğitim Merkezleri’nde yenilenebilir enerji eğitim birimleri ve laboratuvarları kurularak sektöre kazandırılacak. Balıkesir Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kariyer ve Danışmanlık Birimleri tanıtılacak. Yenilenebilir enerji eğitim birimlerinde katılımcılara yenilenebilir enerji sistemleri eğitimleri verilirken, uygulamalı eğitimler laboratuvarlarda verilecek.

Ayrıca kursiyerlere kişisel gelişim için kariyer odaklı kurslar verilecek. Yenilenebilir enerji eğitimleri ve kariyer odaklı kurslar e-öğrenme sistemlerine uyarlanacak. Kursiyerler bu eğitimlere ve kurslara istedikleri zaman ulaşabilecekler. Yenilenebilir enerji konusunda deneyimli AB ülkelerine Balıkesir Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi temsilcilerinin katılımıyla çalışma ziyaretleri düzenlenecek.

Neden Güney Marmara Bölgesi?

RE-YOU Projesi’yle yenilenebilir enerji konusunda dünyanın önde gelen eğitim merkezlerinden birisine dönüşecek olan Güney Marmara Bölgesi, hali hazırdaki üretim ve potansiyeliyle Türkiye'nin bu alandaki yükselen değeri. Rüzgar, biyogaz ve fotovoltaik gibi yenilenebilir enerji kaynakları açısından oldukça zengin olan bölgede, birçok ilçede elektrik üretim faaliyetleri yapılırken yenilenebilir enerji sektöründe kullanılan makine ve teçhizat üretimi de yaygınlaşıyor.

Editör: Haber Merkezi