2001 yılından bu yana uygulanmayan mania planının, Balıkesir'de bu yıl uygulamaya konulmasının istenmesi üzerine, kentte bazı semtlerde inşaat ve yapı kullanma izni verilmesi işlemi donduruldu.
Uçuş güvenliğini tehlikeye düşürecek yüksek yapılaşmaların kontrol altına alınması ve vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla hazırlanan, ancak 2001 yılından bu yana uygulanmayan mania planının, Balıkesir'de bu yıl uygulamaya konulmasının istenmesi üzerine, kentte bazı semtlerde inşaat ve yapı kullanma izni verilmesi işlemi donduruldu. Kentte, 2001'den bu yana mania planına aykırı olarak inşa edilen yüzlerce binanın akıbetinin ne olacağı tartışılıyor.

2001'de hazırlanarak yürürlüğe konulması için belediyeye resmi yazıyla bildirilen mania planı o tarihten bu yana bazı illerde olduğu gibi Balıkesir'de de uygulamaya konulmadı. 9. Ana Jet Üssü ve bitişiğindeki sivil uçuşların yapıldığı Balıkesir Havaalanı'na yakın bölgelerde ve "uçuş hunisi" kapsamındaki yerlerde 10 yıl boyunca, mania planına aykırı yapılaşma devam etti. 2011 yılına geldiğinde, ilgili makamlar, 2001'deki mania planının uygulamaya konulmasını istedi. Bunun üzerine, havaalanı çevresindeki binalar başta olmak üzere, 2001'den bu yana mania planına aykırı olarak inşa edilen yüzlerce binanın akıbetinin ne olacağı sorusu gündeme geldi. Bunun üzerine Balıkesir Belediyesi, vatandaşın, mania planına ilişkin sorun ve sorunları konusunda bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, Salip Tosan Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında askeri ve sivil havaalanı bölgesindeki gayrimenkul sahipleri ile müteahhitler, mimar ve inşaat mühendislerine seslendi.

Mania Planı ile birçok bölgede sıkıntıların yaşanacağını belirten Belediye Başkanı İsmail Ok, "Valilik ve 9. Ana Jet Üs Komutanlığı yetkilileriyle görüştük. Sorunu en az sıkıntıyla çözmek için çıkış yolu arıyoruz" dedi.

Mania planının sıkıntılarına değinen Ok, şunları söyledi: "Mania planları büyük bir sıkıntı. Balıkesir'de mania planı uygulanacak olursa Balıkesir'deki mülk sahiplerini yakından ilgilendiren, sıkıntıları artıran bir durumla karşı karşıya kalacağız. Plan 2001 yılında uygulanmaya koyulmuş. Belediyeye o tarihte yazıyla bildirilmiş. Türkiye'deki diğer illerde olduğu gibi Balıkesir'de de bunun üzerine gidilmemiş. Şimdi, diğer illerde olduğu gibi Balıkesir'de de 2001 yılındaki mania planının uygulanması isteniyor. Bu hepimizi sıkıntıya sokan bir durum. Vatandaşlarımız mevcut imar planlarına bakarak arsalar aldı, yatırımlar yaptı, binalar yaptı. Ancak mania planına göre bunların gerçekleşmesi söz konusu gözükmüyor. Balıkesir'de mania planı içinde olan bölgelerde şu an için inşaat izni ve yapı kullanma izinleri donduruldu. "

Planın uygulanmasıyla birlikte pek çok yerleşim bölgesinde sorun yaşanacağını kaydeden İsmail Ok, Vali Yılmaz Arslan ve 9. Ana Jet Üssü Komutanlığı yetkilileriyle bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptıklarını bildirdi.

-UÇUŞ HUNİSİ-

Mania planının bazı rahatsızlıkları beraberinde getirebileceğini ve çıkış yolu arama çalışmalarının başlatıldığını anlatan Ok, 'uçuş hunisi' olarak adlandıran bölgeler bazında şu an TOKİ konutları dışında ciddi bir problemin bulunmadığını açıkladı. Başkan Ok şöyle devam etti:

"Yeni Mahalle'de uçuş hunisinin içinde kalan durumlarda sıkıntılar mevcut. İmar planı çalışması yaptığımız Karatepe'de bundan sonra tek katlı bir yapının dahi olması mümkün değil. Sadece orada değil, Milli Kuvvetler Caddesi'ndeki binaların üç kata inmesi lazım.

Sorunu aşmak için elimizden gelen bütün gayretimizle, iyi niyetimizle çalıştığımızı bilmenizi istiyorum. Uygulama sadece Balıkesir değil, İstanbul, Malatya, Adana gibi illerde ciddi sıkıntılara neden olan bir plan. Olay bu bölgelerdeki gayrimenkul sahiplerini ne kadar rahatsız ediyorsa bizleri de rahatsız ediyor. "

-2001 ÖNCESİNDE YAPILAN BİNALARIN DURUM -

Belediye Başkanı Ok, Mania Planı'nda yer alan 2001 yılı öncesinde yapılan yapıların, yapay mania olarak kabul edilmesi ile sorunun çözüme kavuşturulmasını umduklarını kaydetti.

Ok, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Havaalanının uçuş hunisinde bina olmaması nedeniyle sıkıntımız bir nebze hafifliyor. 2001 yılından önce yapılan binalar bizi kurtaracak. 2001 yılında yayınlanan Havaalanı Mania Planı'na dayanarak, bu evlerin imar planı 2001 yılından önce çıkmış, buraya vatandaş 5 katlı binayı yapmış. 'Buranın yapay mania kabul edilmesi gerekir' diyeceğiz. Neyi doğal mania kabul ediyor, tepeyi doğal kabul ediyor, bölgedeki Karatepe mesela doğal mania olarak geçiyor. Bu 5 katlı bina da yapay mania. Yayınlanan plandaki maddeye göre, yapay mania olarak kabul edilmeli. Sorunu bu şekilde aşmaya çalışacağız. Birçok kişiyi ve bizi de haliyle üzen konu, bizim kucağımızda bulduğumuz bir olay. Havaalanı bölgesinde 2001 yılından önce yapılan 5 katlı binaları yapay mania kabul ettirirsek ruhsat sorunu da çözülmüş olacak. Geçen hafta belediyeye 67 ruhsat başvurusu oldu, 22'si bu bölgede olduğu için ruhsat vermedik. "

-MANİA PLANI-

Türkiye genelindeki askeri havaalanlarının uçuş güvenliğini sağlamak üzere NATO kriterlerine göre hazırlanan mania planları 1994 yılından itibaren imar planlarına işaretlenmek ve yapılaşmalarda dikkate alınmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara gönderildi.

Plan, söz konusu askeri havaalanlarını Sivil Havacılık'ın da ortak olarak kullandığı ve dünyadaki birçok ülkede kullanılan kriterler ile standartlığı sağlamak üzere daha önce üretilen Askeri Hava Alanları Mania planları, Uluslararası Sivil Havacılık (ICAO) kriterlerine göre revize edildi.

Bu planların uygulaması yetkisi 2965 Sayılı Kanun gereğince belirlenen yetkili komutanlıklara verildi.

Mania planı kapsamında kalan arazilere inşaat yapılmadan önce, ilgili belediyenin, arazinin tapu sureti, kadastral ve imar paftası, 1/25. 000 ölçekli haritası ve gölgeleme prensibinden faydalanabilecek durumda ise gölgelemeye esas maniaların yeri ve kotlarını belirtir ölçekli ve sayısal harita ile yetkili komutanlığa başvurması gerekiyor.

Mania planına aykırı olarak, yetkili Komutanlıktan izin alınmadan veya alınan görüşe uyulmadan yapılan inşaatların 2490 Sayılı Sivil Havacılık Kanunu ve 3194 Sayılı İmar kanununun ilgili maddeleri hükümlerine göre mania planlarına uygun hale getirilmesi gerekiyor.

Ayrıca mevzuata göre, sivil havaalanlarına ilişkin mania planlarını da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü hazırlıyor.

Editör: Haber Merkezi