Balıkesir Belediyesi mevcut imar planında 'meydan' olarak görülen hal binası alanına bina yapma ısrarını sürdürerek imar planı değişikliğine gitmesi kafaları karıştırdı.

Zağnos Paşa Cami, Karesi Türbesi gibi tarihi mekanları ortaya çıkaracak ve 'Balıkesir'in Sultanahmeti'ni yaratmaya sıcak bakılmaması kent halkını şaşkına uğrattı.

BU FIRSAT BİR DAHA GELMEZ

Yıkılan Hal Binası, Büyükşehir statüsünü kazanan Balıkesir için tarihi fırsatında kapısını araladı. Balıkesir geçmişten bu yana sıkıntısını çektiği “kent meydanı”na kavuşma yolunda önemli bir fırsat yakaladı. Ancak Balıkesir, belki bir 50 yıl daha elde edemiyeceği tarihi fırsatı elinin tersiyle itmek üzere. Hem de, hiçbir dayatma, hiçbir zorlama, hiçbir mecburiyet olmadığı halde..

BELEDİYE YÖNETİMİ NE DİYOR?

Bakan İsmail Ok, yıkılan hal binasının yerine yapmayı projelendirdikleri yapı için, 'kurul kararı' olduğunu kamuoyuna açıklamıştı. Ok, "Karar doğrultusunda ilk yapıldığı orijinal hali ile yeniden yapılacak. Eski binanın teknik özelliklerine sahip kalınarak kapalı bir mekan yapmayı planladık" demişti.

KURULUN BÖYLE BİR KARARI YOK

Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kararı Belediye yönetiminin kamuoyuna aktardığından çok farklı. Dolayısıyla Belediye, meydana yapmaya kararlı olduğu bina için kurulun görüşünü kent halkının istemi doğrultusunda değil, kendi isteğinin gerçeklemesi noktasında yorumluyor. Çünkü kararda 'Buraya aynısı yapılacak' diye bir  hüküm yok.  Kurul, belirlenen koruma alanı içerisine birşey yapılacaksa (ki buna zorlama yok) onayının alınmasını istiyor.

MEVCUT PLANDA ZATEN 'MEYDAN'

İşin bir başka ve en önemli tarafı da mevcut alanın zaten imar planlarında meydan olarak belirlenmiş olması. Hal Binası yıkılmadan önce yapılan değişiklikte Zağnos Paşa Cami, Karesi türbesi ve Hasan Baba Çarşısı arasında kalan alan imar planlarında meydan olarak görülüyor.

BELEDİYE 'MEYDAN'I YOK EDECEK!

Belediye yönetimi, bu imar planlarını da değiştirip oraya tıpkı Karesi AVM’de yaşanılan hüsran gibi, Balıkesir’in hiç ihtiyaç duymadığı bir bina inşa ederek, Balıkesir’in yakaladığı tarihi fırsatı heba  edecek ve tarihi meydana “Çakma Hal Binası” dikerek  tarihe geçecek (!) gibi duruyor.

YENİ PLANA İTİRAZDA SON İKİ GÜN

Mevcut planda 'meydan' olarak görülen alana yapılması planlanan bina için Belediye yönetiminin hazırladığı ve 2 Ocak'ta mecliste oy çokluğuyla kabul gören imar planı değişikliği askıya çıkarıldı. Plana itiraz süresi 16 Mart'ta sona erecek.  İtiraz olmazsa, plan aynen kabul edilecek ve Balıkesir tarihi bir fırsatı kaçıracak!

ŞEHİR PLANCILARI KARŞI ÇIKIYOR

Mimarlar Odası Şube Başkanı Tevfik Aykul, "Oturma yerleri sosyal mekanların yer aldığı bir meydanın oluşturulmasını tercihimiz olur" derken, İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hikmet Cesur, "Hazır böyle bir ortam doğmuşken, bu alanı Paşa Camii, Karesi Türbesi  gibi yerlerin ortaya çıkmasını sağlayacak meydan olarak düzenlenmeli" görüşünü dile getirmişti. Belediye'nin meydan hayallerini yıkacak 'bina ısrarı' karşısında Mimarlar ve İnşaat Mühendisleri Odası'nın tavrı merakla bekleniyor. 

Editör: Haber Merkezi