BİLİYOR MUSUNUZ

SABRİ UĞUR

KİMDİR? Sabri Uğur 1958 Yılında Balıkesir’de doğdu. İlkokulu 6 Eylül ve Dumlupınar İlkokullarında okudu. Ortaöğrenimini Balıkesir Ortaokulunda tamamladı. Balıkesir Lisesi’nden 1975 yılında mezun oldu.

İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde bir yıl öğrenim gördükten sonra yeniden girdiği Üniversite sınavları sonucunda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne geçiş yaptı. 1980 yılında Maliye Bölümünden mezun oldu.

Çeşitli öğrenci dernekleri ve sosyal vakıflarda çalıştı. İstanbul Sosyal İlimler Enstitüsü’ne devam etti. 1983 yılında kısa dönem askerlik görevini tamamladı. 1984 yılında iki arkadaşı ile birlikte dış ticaret firması kurarak ticari hayata atıldı. 1994 yılına kadar ihracat ve transit dış ticaret yaptı.

2001 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kuruluşunda aktif rol oynadı. Balıkesir Merkez İlçe Başkan yardımcılığı yaptı. Evli ve iki çocuk babası..

Recep Tayyip Erdoğan'ın da hizmetleriyle gurur duyduğu Sabri Uğur, AK Parti'nin Balıkesir'deki kurucu isimlerinden biriydi.

Sabri Uğur, 28 Mart 2004 Mahalli İdareler Seçimlerinde Balıkesir Belediye Başkanlığı’na seçildi. Uğur, başkanlığı dönemindeki hizmetleriyle şehrin her noktasında iz bıraktı.

Sabri Uğur, 28 Mart 2004 seçimlerinin ardından belediye başkanlığı nöbetini Ziyaettin Tan'dan devraldı. Makama ilk oturduğunda dönemin AK Parti yöneticileriyle çekilen bu fotoğraf anı olarak kaldı.

Ondan öncekiler adımlarını atsa da işi hızlandıran ve Balıkesir'i doğalgazla tanıştıran isimdi Sabri Uğur... Doğalgazın ilk meşalesi şimdi Şehir Hastanesinin bölgede böyle tutuşturulmuştu.

Balıkesir'in en güzel yapılarından biri olan Salih Tozan Kültür Merkezini etrafı sarıp sarmalanmıştı gece kondu eklentilerle. Bunları yıktı, Balıkesir'e yakışan bir bina ortaya çıkarıldı.

Başkanlığı döneminin ilk icraatıyla Toplu Taşıma Merkezi.. Eski şehirler arası oto terminalinin bulunduğu bölge mezbelelik bir haldeydi. Geceleri berduş yatağıydı. İnsanlar oradan geçmeye korkardı. Kısa süredeki düzenlemeyle şehre yakışır görüntüyü aldı.

"Kendilerine oy vermeyenlerin emanetini hiç bir zaman taşımayanlar, yandaşlarının içinde dahi hizipçilik yaparak günlerini geçirdiler. Bizler mutluluğu gelecek nesiller için yaptığımız çalışmalarda bulduk. Bazıları ise, bu mutluluğu yanlaşları için yaptıklarında buluyor." diyen Uğur'un nasıl çalıştığına dair tek bir örnek..

Sabri Uğur 5 yıla sığdırdığı hizmetleriyle, bugüne değin görev yapmış 22 belediye başkanı arasında çok farklı bir yer edinirken en önemlisi kalplere adını yazdırdı. Hizmetleriyle nedeniyle, yaşarken ölümsüzleşen biriydi Sabri Uğur..

"Sokağa çıkın o dönemleri bilen, yaşayan herhangi birine sorun, bu sorduğunuz insan ister AK Partili olsun, ister CHP'li veya MHP'li, isterse başka bir görüşten olsun azıcık vicdanlıysa eğer size; "Sabri Uğur mu? Ah keşke şimdi o olsaydı" demezse... Ben de eşek gibi anıracağım." Ramazan Demir

Gerçek olan şu ki, biz insanlar her şeyde bir eksiklik bırakıyoruz. Sevgimizde de, dostluğumuzda da, vefamızda da.. Biri ölünce ne söylesen ardından boş. Kuracağın her cümle bu dünyaya yönelik oluyor! O yüzden yaşarken belli etmek, paylaşmak gerek sevgiyi de, dostluğu da, vefayı da.. “İyi insan”ın içi o vakit dolu oluyor ve anlam kazanıyor. | Ramazan Demir

İŞİNİN DELİSİ İKİ İSİM Sabri Uğur, Ekrem Balıbek.. İkisi de bize söylediklerini, yaptıklarını ve hayallerini miras bıraktı.

Biri başkanlığa seçilir seçilmez kolları sıvadı, 5 yıl boyunca gecesini gündüzüne kattı. Şehri kasabadan kente dönüştürdü. Diğeri 60 yılı aşan gazetecilik yaşamında her daim daha yaşanabilir bir Balıkesir için kafa yoran isimdi.

"Öznesi Balıkesir olan her konu bizi ilgilendirir" diyen Balıkesir evladı ve sevdalısı Sabri Uğur, beş yıl boyunca bu anlayışla çalıştı. Onun yönetimindeki belediyede iktidarı ve muhalefetiyle tüm meclis kararları oybirliğiyle alındı.

Sabri Uğur göreve geldiğinde Balıkesirspor, amatör küme bataklığındaydı. Önce teşhisi iyi koydu ve emaneti işin ehline teslim etti. Şehrin markası bataklıktan kurtuldu. Kulüp ayaklarının üzerine basar hale geldi.

Kendilerine oy vermeyenlerin emanetini hiç bir zaman taşımayanlar, yandaşlarının içinde dahi hizipçilik yaparak günlerini geçirdiler. Bizler mutluluğu gelecek nesiller için yaptığımız çalışmalarda bulduk. Bazıları ise, bu mutluluğu yandaşları için yaptıklarında buluyor. | Sabri Uğur

"Balıkesir'in geleceği, siyasetin becerisine bağlıdır. Sadece seçim ve sandık hesabıyla Balıkesir'in meseleleri çözülemez." şeklindeki sözleriyle tarihe not düşen efsane başkan, dönemin Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'ı ziyaretinde görülüyor.

Yer Atatürk Parkı. Usta gazeteci Savaş Ay'a Balıkesir'deki değişimi anlatıyor. Bu arada, bugün neredeyse 7/24 gönül rahatlığıyla gidip nefes alabildiğimiz parka, Sabri Uğur el atmadan önce, geceleri kimse giremezdi korkudan.

Kuva-yi Milliye'nin başkenti Balıkesir, hiç şüphesiz "bayrak adam"larından biri olarak saygıyla anacaktır Sabri Uğur'u..

O başkan seçildiğinde OSB'de deyim yerindeyse hayvanlar otluyordu. Hedeflerini ve hayallerini anlattığında bu manşeti atmıştı Birlik gazetesinin o dönemdeki genel yayın yönetmeni Ramazan Demir. ...ve bugün OSB kent ekonomisinin can damarını oluştururken, on binlerce insanımıza ekmek kapısına dönüştü.

Efsane başkanın en büyük hayallerinden biri de Akıncılar projesiydi. Şehrin kalbini viraneye dönüşen yapılardan kurtaracaktı. Çok çabaladı, yol aldı, ama ömrü vefa etmedi.

"Öznesi Balıkesir olan her konuyla yakından ilgilendik. Bu konu görevimiz değil demedik. " ilkesiyle çalıştı, doğrulardan asla ödün vermedi ve şehri "ezikler kulübü" üyesi olmaktan kurtardı!

O aslında yaşarken ölümsüzleşmişti bizim gibi kentin dünüyle bugününü bilenlerin kalplerinde. Bilmeyenlere ve gelecek kuşaklara da bu şehrin tarihinde iz bırakanları unutturmamak hemşerilik görevidir.

Bize emanet edilen imkânlar ve makamlar bir gün mutlaka elimizden alınacaktır. Buradaki asıl mesele, onları teslim ettikten sonra elimizin temiz kalıp kalmayacağıdır. Emaneti koruyan, kendini korumuş olur. Kamu görevlerinde ilke budur. Sabri başkan emaneti ve kendini koruyanlardan oldu.

Mekanın Cennettir inşallah

01 Haziran 2017 Sabri Uğur, kalp rahatsızlığı sonucu gittiği İstanbul'daki Biruni Üniversitesi Hastanesi'nde operasyon geçirmişti. Üç günlük tedavinin ardından taburcu edilen Uğur, evinde nekahate çekildi. Uğur, 1 Haziran 2017 günü anidan rahatsızlandı. Kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. 59 yaşındaki Sabri Uğur'un pıhtı atması sonucu yaşamını yitirdiği öğrenildi.

2 Haziran 2017 Efsane başkan Sabri Uğur'un cenazesi Cuma namazına müteakip Zağnos Paşa Camiinden kaldırılarak Başçeşme Mezarlığına toprağa verildi.

VEFALI ALTIEYLÜL Sabri Uğur adı vefatından 3 yıl sonra adı kentte yaşatılabildi! Altıeylül Belediyesi Dinkçiler Mahallesi'nde Sabri Uğur adına Park ve Millet Kıraathanesi yaptırdı. Uğur, bu bölgede yer alan ve kendisinden önceki her belediye başkanının "yıkacağım" sözü verip de unuttuğu genelevi ortadan isim olmuştu.

9 Ekim 2020 tarihindeki açılış töreninde Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı. vefa örneği sergileyerek adını ölümsüzleştirdiği efsane başkanın eşi’ ve kızlarına Sabri Uğur’un portresinin bulunduğu tablo hediye etmişti.

BALIKESİR'İ POTONSİYELİNİ HAREKETE GEÇİREREK BALIKESİR YAPAN GÜZEL İNSAN SENİ UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ...

Balıkesir sıradan bir şehir olmaktan kurtarıp yeni hedeflere yelken almasının önünü açan yol arkadaşımızı her gün olduğu gibi bugün de rahmetle, özlemle, dualarımızla anıyoruz.