BİLİYOR MUSUNUZ

UMUT MU SATIYORLAR, YOKSA TEDAVİ Mİ?

Küba kanser aşısı, geliştirildiği ve uygulandığı yılların başından beri dünyada akciğer kanserine çare arayan hastaların umudu oldu. Ne var ki aşının sunduğu çözüm tartışılıyor, hatta pek çok tıp otoritesi aşının tedavi olmadığını dile getiriyor. Peki Küba kanser aşısı ne işe yarıyor, kansere tedavi mi, ömrü uzatıyor mu? İşte sizler için derlediklerimiz...

Küba'da geliştirilen ve akciğer kanseri ile mücadelede kullanılan aşı, artık ülkemizde de erişime sunuldu. Ancak bu aşının tam bir çözüm olup olmadığı konusunda soru işaretleri var.

Yaşam süresini uzatıyor ancak uzmanlar bu aşının 'tedavi değil umut' vadettiğini dile getiriyor. USA Today'in haberine göre, Küba'da aşıyı kullanan hastaların kullanmaya göre 2-3 ay daha fazla hayatta kaldığı gözlemlendi. Ne var ki, bu ilacın kansere tam bir çözüm olduğuna dair bir veri yok. Yani aslında vadedilen her ne kadar kanserden kurtulmak gibi görünse de bu aşı bunu sağlamıyor.

Akciğer kanserine bir tedavi olarak sunulan Küba kanser aşısı için dünyanın çeşitli yerlerinden pek çok vatandaş Küba'ya akın ediyordu. Geçtiğimiz yıllarda pek çok tıp otoritesi bu aşının ne kadar etkili olduğunu sorgulayarak masaya yatırdı.

'Hastalarda aşının faydalı olması için kemoterapi sonrasında hastalığın gerilemesi veya en azından aynı kalması gerekmekte.' Yukarıdaki cümleler Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özet'e ait. Konuşmasının devamında Özet, Az sayıda hastayla yapılan çalışmalarda görülen küçük ama olumlu sonuçlar nedeniyle aşıyla ilgili daha ileri çalışmalar yapılmaktadır. İlk sonuçları umut verse de söz konusu araştırmanın henüz klinik çalışmaları tamamlanmamıştır." açıklamasında bulundu.

Küba kanser aşısının Türkiye'de de satışa sunulmasının ardından, aşıyı 'mucize' olarak nitelendirilen ve kesin tedavi olarak değerlendiren haberler çıkmaya başladı. Bu aşının kesin bir çözüm olarak yansıtılmasının, hastalara ve hasta yakınlarına zarar veren bir durum olduğunu belirtmek gerek. Örneğin bir kanser hastası olan Burhanettin Çevik, bu ilacı Küba'ya giderek kullananlardan. Ne var ki Çevik, ilacı aldıktan sonra 5 ay dinç ve dinamik bir şekilde yaşasa da 5 ayın sonunda ilacın etkisinin geçmesiyle hayata gözlerini yumdu. Eşi ise bu ilacın hala 'mucize' olarak tanıtılmasına tepkili.

Tedavi konusunda görüş ayrılıkları olsa da, ilk adresinizin doktorunuz olması gerektiğini bir kere daha hatırlatalım. Onkoloğunuzun tavsiyelerine uyunuz.

5 doz kullanılması gereken ve dozu 2800 dolar yani yaklaşık 15 bin TL olan aşı, SGK tarafından karşılanmayacak. Tedavi konusunda soru işaretlerinden bahsettik ancak ilacın fiyatı da oldukça yüksek. Tedavisini bu ilaçta arayan hastalar ise devletten ve SGK'dan yardım bekliyor.

Not: Reçete ile satılan bu ilacı doktorunuza danışmadan kullanmayınız, sağlık problemlerinde ilk adresinizin doktorunuz olduğunu unutmayın! Derleyen : Ahmet Kılıçhan|onedio