Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürü Muhammet Şakir Erarı, son üç yılda il genelindeki bir çok tarihi camide restorasyon çalışması yaptıklarını belirterek, bu yıl sonuna kadar da başka camilerin de restorasyonunun yapılacağını söyledi.

Restorasyon çalışmaları için devletten para almadıklarını ifade eden Erarı, "Bütün bunları vakıfların kendi bütçesiyle yapıyoruz. Bu da gayrimenkullerimizi iyi değerlendirmeden geçiyor. Özellikle körfez bölgesinde imara açılmış sahalarda çok sayıda arsamız var. Bu arsalara büyük yatırımlar yapmak için gayret gösteriyoruz. Bu alanlara alışveriş merkezi, turistik otel gibi yatırım gibi çalışmalarımız var" dedi.

VAKIFLAR YAPILARA SAHİP ÇIKIYOR

Balıkesir genelinde şimdiye kadar merkez Şeyh Lütfullah Cami, Bandırma Sunullah ve eski Garaj Cami'nin restorasyonunu tamamladıklarını aktaran Müdür Erarı, bu camilerin Başbakan Recep  Tayyip Erdoğan  tarafından açılışının yapıldığını bildirdi.

Şehrin en eski büyük camilerden olan ve 1397 yılında ibadete açılan Yıldırım Cami'nde çalışmaların başladığını belirten Erarı, tarihi caminin 400 gün ibadete kapalı kalacağını aktardı.

Restorasyon çalışmalarının devam eden camiler hakkında da bilgi veren Vakıflar Bölge Müdürü Erarı, "Merkez Yıldırım Cami, Edremit Kurşunlu Cami, Balya Koca Cami, Manyas Hacı İlyas Cami'nde çalışmalar sürüyor. Önümüzdeki günlerde ise merkez Umurbey Cami'nde çalışmalar başlayacak. Bu senenin sonunda 8 camiyi restore etmiş olacağız. Ayrıca şehrin en önemli iki sembol camisine el attık. Yıldırım Cami'nin restorasyonu başladı, Zağnos Paşa Cami'nde ise projesi bitti, ihalesi yapılacak. Bütün bunları devletten para almadan yapıyoruz. Vakıfların kendi bütçesiyle yapıyoruz" dedi.

"YILDIRIM CAMİ 20 YIL ÖNCE RESTORE EDİLMİŞ"

Çalışma alanlarının Balıkesir ve Çanakkale olarak ikiye ayrıldığına dikkat çeken Erarı, son üç yıl içinde yapılan çalışmaları değerlendirdi. Bursa Koruma Kurulu'nun tasdik ettiği projelere göre restorasyon yaptıklarına işaret eten Erarı, "Bu restorasyonlar para götüren işlerdir. Ayrıca para getirici yatırımlara ihtiyaç var. Bir de hayır hizmetlerimiz var. Balıkesir'de üç yıl içinde çok sayıda restorasyon yaptık. Şuanda merkezde Yıldırım Cami, Balya Koca Cami, Manyas Hacı İlyas Cami, Edremit Kurşunlu Cami'nde ise çalışmalar devam ediyor. 1 Mart tarihinde Yıldırım Cami'nde son cuma namazı kılındı. Camiye eski cami de deniyor, 1397 yılında yapılan cami Balıkesir'in en eski büyük camilerinden. Yıldırım Cami son olarak 1992 yılında restore edildi. Şehrimizin simgesi ve tarihi Zağnos Paşa Cami ise son olarak 1998 yılında iç sıvanın tamiri ve kubbenin kurşun örtü tamir edilmiş" diye konuştu.

YILDIRIM CAMİ, 400 GÜN KAPALI KALACAK

Yıldırım Cami'nde yapılan restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürü Muhammet Şakir Erarı, şöyle devam etti: "Çalışma en çok medrese ve eklentilerin dış duvarlarında olacak. Dış cephenin duvarlarında dökülmeler var. Bu tahribatı tamir edeceğiz. Cami içinde ise ahşap boyalarda değişiklik olacak. Sıvaların dökülen kısımları yenilenecek. Minber, mahfil ve kürsüde çalışma yapılacak. Burada elektrik tesisatı eski durumda bu değişecek. Geçmişte sadece ampul için kullanılan tesisat şuanda diğer cihazların akımları için yetersiz kalıyor. Cami 400 gün ibadete kapalı kalacak.

Ayrıca tarihi Zağnos Paşa Cami için proje tamamlandı. Burada keşif işlemi yapıldıktan sonra ihale süreci başlayacak. Burada elektrik tesisatı çok zayıf, iç duvarlarının bazı kısımları Bağdadi tarzda yapılmış. Yani çatısı ahşap, buranın üzerine sıva yapılmış. Burada çalışma yapılacak. Ayrıca mahfiller yekpare yapılmış. Bu doğru değil, burası ayrılacak. Orijinaline uygun hale getirilecek Kurşun örtüde hatalı olan kısımlar düzeltilecek. Çevre düzenlemesi ve tuvaletler de elden geçirilecek."

Balıkesir'in iki simge camisinin aynı anda ibadete kapatılması konusunu değerlendirdiklerinin altını çizen Erarı, "Acaba herhangi bir sıkıntı olur mu? Bunu düşünüyoruz. İki camiyi aynı anda kapatmaya sıcak bakmıyoruz. Çünkü iki caminin de müdavimleri var. Bu kesin bir plan değil. Valilik ve Müftülüğümüzün de görüşünü alacağız.

Ayrıca yakın zamanda yapmayı planladığımız Cunda Adası'nda Hamidiye Cami, Susurluk Aziziye Köyü Cami, Sındırgı Şerif Paşa Cami var. Edincik Emir Sultan Cami, Burhaniye Hasan Ağa Cami, merkez Kasaplar ve Eminağa, Edremit Mahkeme Cami ve Pazarlık Cami'nin ise şu anda projeleri yapılıyor" değerlendirmesinde bulundu.

OTOPARKA MESCİT YAPILDI

Öte yandan restorasyon nedeniyle 400 gün boyunca ibadete kapatılan Yıldırım Cami cemaat için Balıkesir Belediyesi 1 Nolu Otopark'ın giriş katındaki bir alanı mescit olarak hizmete açtı. Belediye Başkanı İsmail Ok'un girişimleriyle düzenleme yapılan ve alan mescit hizmeti vermek üzere geçtiğimiz hafta ibadete açıldı.

Editör: Haber Merkezi