Balıkesir’in tarihi mabetlerinden Yıldırım ve Zağnos Paşa Camii’nde restorasyon çalışması yapılacak. Vakıflar Bölge Müdürü Erarı, iki camide yapılacak yenileme çalışmalarının 15 gün içinde başlayacağını söyledi.Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürü Muhammet Şakir Erarı, Balıkesir’in en önemli 2 camisinde restorasyon çalışmaları yapılacağını söyledi. Müdür Erarı, Yıldırım Cami’nde yer teslimi yapıldığını ve çalışmaların 15 gün içinde başlayacağını söyledi.

YILDIRIM CAMİNDE ÇALIŞMALAR BAŞLADI
Muhammet Şakir Erarı, "Bir süreden beri Balıkesir’deki camilerimizle ilgili restorasyon projeleri yürütmekteydik. Yıldırım Cami’nin projesi tamamlandı. Zağnos Paşa Cami’nin proje çalışmasına 2012 yılında başladık. Şuan itibarı ile projelerimizin tamamı kuruldan geçmiş bulunuyor. Balıkesir’in en önemli 2 camisini restorasyon çalışmasına el atarak yada onarımına başlayarak ele almış bulunuyoruz. Yıldırım Cami’de fiilen onarıma başlamış bulunuyoruz, yer teslimi yaptık, uygulama 15 gün içerisinde başlayacak. Zağnos Paşa Cami’nde proje tamamlandı. Şimdi restorasyon maliyetini tespit edeceğiz ve ardından fiili uygulamaya başlayacağız. Paşa Cami’nin elektrik tesisatını yenilemek gibi bir ihtiyaç var. İçeride ise duvarların sıvaları yenileme gerektiriyor. Caminin kubbesinde ise kurşunların tamir edilmesi gibi bir ihtiyaç var. Bu çalışmalar için Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden ödenek talep edeceğiz. Bu çalışma 2013 yılı ortalarından itibaren tamamlanacaktır. Henüz keşif yapılmadığı için bir bedel tayin edemiyoruz. İhalesi de olmadığı için açıklamak doğru olmayacaktır” dedi.

ÇALIŞMALAR 2014 BAŞINDA TAMAMLANACAK
Vakıflar Bölge Müdürü Muhammet Şakir Erarı, Yıldırım Cami’nde yapılacak olan çalışmanın tamamlanmasının 2014 yılı başlarını bulabileceğini söyledi.
Müdür Erarı, “Paşa Caminin kendisi açısından çok büyük bir çalışma olmayacak ancak yapının kendisi büyük olduğu için belli bir meblağ tutacaktır. Gerek Yıldırım Cami, gerek Paşa Cami Balıkesir’in ciddi anlamda tarihi eser tescilli camileridir. Bu camilere yapılacak işlemler zaten bizim seçimimize bağlı değil. Yetkili kurulun kabul ettiği projeler olmak zorunda. Yıldırım Cami’nin restorasyonu tamamlanması 2014 yılı başlarını bulabilir. Yıldırım Cami’nin çevresinde medrese yapıları var biliyorsunuz en çok tahrip olmuş kısımlar bu dışa bakan kısımlar zaten. Paşa Cami için tarih vermek doğru olmaz” diye konuştu.

BALYA VE MANYAS'TA DA CAMİLER YENİLENİYOR

Balya ve Manyas'taki camilerde de restorasyon çalışması olduğunu ifade eden Müdür Muhammet Şakir Erarı, Balya’da Koca Cami ve Manyas’ta Hacı İlyas Cami’de restorasyon çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Balıkesir il merkezinde bulunan Umur Bey Cami’nde restorasyon olduğunu kaydeden Müdür Erarı, Yıldırım ve Paşa Cami’de yapılacak çalışmalar ile de Balıkesir’in en önemli 2 camisinde çalışmaların başlayacağını söyledi.

Editör: Haber Merkezi