Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda, Dursunbey Folklor Araştırma-Eğitim ve Turizm Derneği (DUFAD) tarafından “Barana Geleneği”ni yaşatmak, öğretmek ve anlatmak üzere, “Barana Geleneğini Yaşatma Konseri” gerçekleştirildi.
Konsere, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bedri Yüksel, Prof. Dr. Oktay Arslan ve Prof. Dr. Mehmet Doğan, Dursunbey Kaymakamı İbrahim Küçük, Kepsut Kaymakamı Serkan Şeker, Kepsut İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Özdemir, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Aydın Gider, Dursunbey MYO Müdürü Prof. Dr. Raif Kurtaran ile DUFAD Başkanı Halil Erkek’in yanı sıra akademisyen, öğrenci ve vatandaşlardan çok sayıda katılım oldu.
Açılış konuşmasında Rektör Alkan, rektör olarak atanmasının ardından, Dursunbey’e gerçekleştirdiği ziyaret sırasında yapılan davet üzerine izleme olanağı bulduğu Barana Geleneği’ni çok beğendiğini belirtti. Rektör Alkan, “PAŞA”lığın kendisine geçiş hikâyesine değinirken, geleneğin bir parçası olarak söylenen,
 “Uzun çarşı baştan başa
Keklik seker taştan taşa
Geçmiş olsun Mahir Paşa
Sevdiğim bir o, saydığım bir o
Olacak sohbet senindir
Senindir, gerçek senindir”
şeklindeki mani ile “Barana Ahbaplarını” misafir etme sırasının Üniversitemiz adına kendisine geçtiğini ifade etti. Son olarak da seyircilere değişik fakat çok hoş vakit geçirecekleri müjdesini verdi ve ev sahipliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Rektör Alkan’dan sonra sözü alan DUFAD Başkanı Halil Erkek, “Gelenek” hakkında kısa bir bilgilendirmede bulunurken, “Barana”nın “Sohbet Ahbabı”ndan oluşan bir topluluk olduğunu, topluluğun gerçekleştirdiği toplantıların haftada bir gün yatsı namazından sonra başlayıp sabah ezanına kadar devam ettiğini, geleneğin ve topluluğun her sene katılan 1-2 genç üye ile yaşatıldığını ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından sahnede yerlerini alan, tambur, darbuka, bağlama, ud, kemençe, davul, zurna gibi geleneksel sazların kullanıldığı 18 kişilik Barana Ekibi, seslendirdikleri Dursunbey ve yöresine ait Türk Halk Müziği eserleri ile sergiledikleri “Pırasa Yattı Kalktı”, “Cızzzz”, “Yılanı-Yılanı” gibi eğlenceli ortaoyunları ile unutulmaya yüz tutan bir geleneği, farklı yönleri ile gözler önüne serdi.
Gelenek çerçevesinde, birbirinden şikâyeti olan ahbapların, şikâyetlerini dile getirme fırsatı bulduğu, suçlunun da falaka ile cezalandırıldığı bir mahkeme kurularak, “adalet” kavramının gelenekteki izdüşümleri seyircilere yansıtılırken; börek, ayran ve meyve ikramı ile “paylaşım” sağlandı.
Konser, Kepsut Kaymakamı Serkan Şeker’in farklı bir yönünü de ortaya çıkardı. Ege Yöresi, Kütahya Bölgesi’nden seslendirdiği “Elif” türküsü ile Kaymakam Şeker, izleyenlerden tam not aldı.
Sevgi-saygıya dayalı bir birlikteliğin yaşandığı, dertlerin ve neşenin paylaşıldığı, toplum kurallarının, gelenek-göreneklerin öğrenilip öğretildiği “Barana Geleneği” ile Balıkesir Üniversitesi geleneğin devamının sağlanmasında bir aracı görevi üstlenmiş oldu.
Editör: Haber Merkezi