Balıkesir İdare Mahkemesi'nin görevlendirdiği bilirkişi, hazırladığı raporunda Belediye Başkanı İsmail Ok'un 750 bin liraya hazırlattığı eski hal binasının yerine kondurmak istediği Ticaret Merkezi projesine " Kentsel Tasarım ve Şehircilik İlkelerine aykırı " olduğuna karar verdi.

Balıkesir'de kamuoyunun yıkılan hal binasının yerine meydan olma isteğine karşılık Belediye Başkanı İsmail Ok'un hazırlattığı halin benzeri "Ticaret Merkezi" projesini yapılan itiraz üzerine oluşturulan bilirkişi hazırladığı raporunu Balıkesir İdari Mahkemesi'ne verdi. 

Balıkesir İdare Mahkemesi Doç. Dr. Şebnem Gökçen Dündar DEÜ. Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nde görevli Doç. Dr. Şebnem Gökçen Dündar ve  Doç. Dr. Mine Tanaç Zeren ile, İzmir Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü Şehir ve Planlama Bölümü'nde görevli  A. Murat Demirbaş'tan oluşan bilir kişi heyeti yaptığı keşif ve incelemesinden sonra projenin " Kentsel Tasarım ve şehircilik ilkelerine aykırı" raporunu verdi. Bilir kişi raporu tarihi Zağnos Paşa  Camii. Karesi Hamamı ve Karesi Türbesi üçgeninde kalan yerin "Karesi Meydanı" olmasını isteyen Balıkesirliler arasında sevinç yarattı.  Bilirkişi raporuna göre Balıkesir İdare Mahkemesi bilirkişinin hazırladığı rapora göre son kararını vereceği belirtildi. 

Balıkesirliler adına itirazı yapan ünlü Avukat M. Birol Şahin "Tarafımızdan böyle bir zorunluluk olmadığı iddialarımıza rağmen  davalı Belediye Başkanlığı başından beridir eski hal binası yerine yeni bir bina yani projenin adıyla Ticaret Merkezi yapılmasını Bursa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu zorunlu tutuğunu bu nedenle alanın meydan olarak kalmasını kendilerinin istemesine rağmen mecburen bina yapıldığını savundu. Yanlış hesap Bağdat'tan döner. Adalet yerini bulacak" diye konuştu. 

Yaptıkları itirazı değerlendiren Balıkesir İdare Mahkemesi'nin 2013/666 esas sayılı dosya ile eski hal binası alanında yapılmak istenilen inşaatın ve imar planı değişikliğinin iptali davası sebebiyle 19.06.2013 tarihinde inşaat çalışmalarına başlanıldığını belirterek dava konusu taşınmaz mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılıp rapor alındıktan sonra bilirkişi raporu taraflara tebliğ edilip söz konusu rapora itiraz süresi sona erdikten sonra yeniden bir karar verilinceye kadar dava konusu inşaatın yürütmeyi durdurma kararı verdiğini hatırlatan ünlü hukukçu Birol Şahin  sözlerini şöyle sürdürdü "Belediye bu karar rağmen dava konusu alanda inşaat faaliyetine devam etmiş ve temel atma töreni dahi düzenlemişti. İnşaat halen devam ediyor. Üstelik “zemin altına iki kat otopark” denilerek yapılan inşaatın bugün itibariyle zeminin üzerine 2 metre kadar yukarı çıkıldığı, dolayısıyla zemin üzerine şimdiden görülecektir.

Dava konusu alanda Mahkeme Bilirkişi heyeti ile keşif yapmıştı. Bu alan bütün Balıkesirliler ilgilendiren hatta gelecek nesillerimizi doğrudan ilgilendiren toplumsal bir davadır. Zaten bu sebeple kamuoyunda tartışılmış ilgi ile izlenmiş, çeşitli sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve temsilcileri ile Belediye Başkanı bu konuda defalarca açıklamalar yapmıştır. Bilirkişi Raporu Belediye'nin savunmasının gerçeği yansıtmadığı ve bizim iddiamızın doğru olduğu ortaya çıkmıştır. Raporda, Belediye Başkanı'nın ileri sürdüğü  (Anıtlar Kurul'u yıkılan yere halin benzeri bina kurulmasını zorunlu kılıyor) gibi bir şeyin söz konusu olmadığı kurulun sadece telkinde bulunduğu belirtildi. Binanın bir AVM(Alış Veriş Merkezi) olduğu belirtmemize rağmen, gazeteciler yapılacak projeyi bilmemesine rağmen sadece Belediye inşaat alanının duvarına asılan animasyon görüntüye bakarak dava dilekçemizde yapılacak binaya AVM(Alışveriş Merkezi) dememizi polemik konusu yapmıştı. .


Raporun 7. sayfasında  "yeni yapı projesinin zemin altı iki kat otopark ve zemin üstü 12 m. kotuna çıkacak şekilde içerisinde çeşitli dükkân birimlerinin bulunduğu bir ALIŞVERİŞ MERKEZİ niteliğinde olduğu," denilmek suretiyle projede öngörülen binanın niteliği belirtilerek şahsıma yönelik yapılan eleştirilerin ve davalı Belediyenin bina içinde iki üç dükkan olan basit bir yapı savunmasının haksızlığı ortaya çıktı. Bugün inşaat alanına giden herkes yapılan binanın meydanı nasıl kapladığını ve eski hal binasının iki katı alana oturduğunu görmemesi mümkün değil.
 Bilirkişi heyeti İmar Planı değişikliği ve halen uygulanmakta olan projenin usul ve yasaya, şehircilik ilkelerine göre inceleyerek raporunda imar planında meydan olarak belirlenen alana Ticaret Merkezi tesciline ilişkin imar planı değişikliğinin yasaya aykırı olduğuna ve  halen yürütmesi durdurulmasına rağmen inşaatına devam edilen projenin de kentsel tasarım ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğu sonucuna varmıştır. Bu aşamadan sonra Mahkeme esasa ait kararını verecektir. Belediyenin Mahkemenin Yürütmenin Durdurulma kararına rağmen inşaata devam etmesinin sonuçları ve yapılan binaların akıbeti önümüzdeki günlerde kamuoyu tarafından görüleceğinden yorum yapmıyorum"



Editör: Haber Merkezi