BALIKESİR Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Erol Ayvaz, 2011 yılı içerisinde 22 esnafa 6 milyon 461 bin lira kredi kullandırıldığını açıklarken, hiçbir ortaklarına protesto göndermediklerini, icraya vermediklerini söyledi.
Esnaf Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği başkanlığını da yürüten Erol Ayvaz, Balıkesir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifinin mali genel kurulunda son bir yıldaki çalışmaları hakkında ortakları bilgilendirdi.
Ayvaz, kredi desteği sağladıkları esnaf ve sanatkarların geri ödemelerde karşılaştıkları zorluklarda öncelikli olarak ortağın ‘piyasa itibarını’ düşündüklerinin altını çizerek üyelerine şöyle seslendi:
“Hiçbir ortağımız yılardan beri olduğu gibi senetleri protesto ettirilmemiştir. Eğer bunu yapsaydık, bizim protesto ettirdiğimiz senedin karşılığında iki kefili ile birlikte arkadaşımız maalesef hiçbir yerden hiçbir şekilde kredi kullanamaz, kredi alamaz. Yeni bir yasa çıktı.
Bu yeni yasada bir takım problemler olacak. Bundan sonraki dönemde biz her ne kadar sizleri protesto ettirmemeye devam edecekse de üzülerek söylemek istiyorum avukata gönderdiğimiz ve avukat aracılığıyla icra muamelesi gören arkadaşlarımız bundan sonra Esnaf Kefalet Kooperatiflerinden kullandıkları kredilerden icraya düşmesi halinde ekranda görülecek. Yani kırmızı kalem yemiş olacak.
Biz bugüne kadar bunu en iyi şekilde idare etmeye çalıştık. Bundan sonra ilgili yasayla kooperatif takip oranına göre 30 gün bankada bekleyecek. Daha sonra bir 30 gün de kooperatifte bekleyecek. ondan sonra avukata gönderilecek. Bunun için sizden yetki isteyeceğiz 3 ay gibi bir süre bunu tutma görevi bizde olacak. Avukata gittiğinde de oradan bir yazı gönderilir herhalde 1 ayda orada kalır. Bu vesileyle size 4 aylık bir imkan sunmuş oluruz."
BORÇLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI
Erol Ayvaz, borçların yapılandırılmasıyla ilgili torba yasa ile getirilen kolaylıktan takipte olan günü geçmiş borçları bulunan ortakların işletme kredileri ve fon kredilerinin yapılandırılmasının sağlandığını bildirdi.
Ayvaz, bu konuda şu bilgileri aktardı:  
“Bu yapılandırılmadan işletme kredilerine karşılık takip alacaklarından 146 bin 665 TL´si kooperatiften, 681 bin 791 TL´si avukatta olmak üzere toplam 116 ortağımıza taksitlendirme yapıldı. 13 ortağın dosyası kapanmış, 51 ortağın dosyası iptal olmuş, halen 52 ortağımız da ödemeye devam etmektedir. 2011 yılının Türk Esnaf ve Sanatkarı ile ilgili bölümü çok ilginç görünmekte. Çünkü 116 arkadaşımız taksitlendirmeye girmişler. Bunun 51 dosyası iptal olmuş, neredeyse yüzde 50´si. Yani taksitlendirme yapmışlar ama bunları bozmuşlar. 52 arkadaşımız taksitlerini ödemeye devam ediyor, sadece 13 arkadaşımız dosyasını kapatmış. Yardımlaşma fonundan ise 97 bin 460 TL kooperatifte, 109 bin 882 TL avukatta olmak üzere 81 arkadaşımıza taksitlendirme yapılmış, 8 ortağın dosyası kapatılmış, 41 ortağın dosyası iptal olmuş ve 32 ortağımız da taksitlerini ödemeye devam etmekte. 20 ortağımız ise peşin olarak dosyalarını kapatmış durumda."
KREDİ TAKSİDİNİ AKSATMAYANA ÖDÜL VAR
Erol Ayvaz başkanlığındaki Balıkesir EKK, örnek bir uygulamaya daha imza atıyor. Balıkesir EKK, çektikleri kredilerin taksitlerinin günü gününe ödeyen ortaklarını ödüllendirecek.
Yeni uygulamadan nasıl yararlanılacağını Ayvaz şöyle açıkladı:
"Bu tablo yapılandırmadan yararlanan ortaklarımızın, yapılandırmadan çok iyi bir şekilde faydalanmadıkları görülüyor. Yönetim kurulu olarak oturduk, düşündük. Bir taraftaki devlet imkan sundu yapılandırmaya gitti. Faydalanan faydalandı. Faydalanmayanların temerrütleri yüksek bir şekilde devam ediyor. Madem 6111 sayılı yasa kapsamında borçların yapılandırıldığına ve 3-24 ay süre tanındığına göre biz de yönetim kurulu olarak bizdeki takipte olanları hiçbir arkadaşımızı 1 Ekim 2010´dan bu yana hiçbir arkadaşımızı avukata göndermedik. Madem ki 6111 sayılı yasayla diğer arkadaşlara bir imkan tanındı, biz de yönetim olarak böyle bir kararla sizleri de korumuş olduk. Korumanın yanında gününde parasını ödeyenler ne olacak derseniz. Gününde paralarını ödeyenler suçlu falan değiller. Bununla ilgili olarak Ankara´da ben teklifimi yaptım, bankayla da görüştüm. ‘Banka para kasaya girdikten sonra sorun yok’ dediler.
TAKSİDİNİ GÜNÜNDE ÖDE, 2 BİN LİRA KAZAN
Şimdi yeni yeni yasalar çıkıyor ve değişiklikler oluyor. Biz gününde parasını ödeyenlerin ödüllendirilmesi taraftarıyız. Ödüllendirme bellidir.
Bilindiği gibi kullandığınız kredilerden sermaye adı altında yüzde 3 para kesilir. Bu para sizin krediyi ödedikten sonra geri alırsınız. Biz de diyoruz ki bizim gücümüz var.
Madem ki biz kooperatifiz o zaman ben burada bir şeyler yapabilmeliyim. Kooperatif olarak yüzde 2 sermaye kesintisini biz karşılayalım dedik. Bu ne demek?
Bugün 50 bin lira kredi kullanan arkadaşımızın cebine bin lira fazla para girmesi demek, 100 bin lira kredi kullananın cebine de 2 bin lira fazla para girmesi demektir. Taksidini gününde ödeyen 2 bin lira fazla para alsın. Ayrıca bu paraya faiz ödeniyor, bunu da ödememiş olacak."
GERİ ÖDEMELERDE SÜRE DEĞİŞİKLİĞİ     
Kooperatifler aracılığıyla kullandırılan kredi geri ödemelerindeki 6 aylık sürenin 3 aya çekildiğini açıklayan Ayvaz, bu konuda şu bilgileri verdi: 
"Yeni düzenleme ile önceden krediler 6 aylık veriliyordu şimdi 3 aya indirdiler. Aylık, 3 aylık dediler. Biz aylık veremeyiz, bizde dönmez 3 aylık da biraz zor ama yapacak bir şey yok. 6 aylık talepte bulunacak arkadaşımız bulunabilecek ancak biz bankaya yazacağız. Banka genel merkeze yazacak, genel merkez uygun görürse 6 aylık verecek. Bu da ilk etapta olmaz. Biraz zorlayacağız.
Bizde merkez şubelerin bu konuda yapabilecekleri çok fazla bir şey yok. Bu karara ben başkan olarak kesinlikle karşıyım. Böyle bir karar olmaz. Balıkesir gibi bir yerde kredinin 3 ayda geri dönmesi çok zordur. 40 yıldır Balıkesir´de esnaflık yapıyorum. 40 yıldır kredi geri dönüşünün 3 ayda olmayacağını biliyorum.
Kooperatiflerin durumlarını göz önünde bulundurarak veya illerin, ilçelerin durumlarına bakılarak tekrar bunun gözden geçirilmesi ile ilgili Ankara´da gerekli çalışmaları yapacağız."
Editör: Haber Merkezi