Balıkesir'de tüyleri diken diken eden bir sağlık skandalı yaşandı. Savcılığa gelen bir yolsuzluk ihbarı üzerine kentteki üç özel hastaneyi mercek altına alan jandarma bir kürtaj vahşetini ortaya çıkardı. Bir doktorun, yasal kürtaj sınırını aşmış kadınlara para karşılığı kürtaj yaptığı, bazı kadınların istemedikleri bebeklerini dünyaya getirttikten sonra para karşılığı başka ailelerin adına kaydettirdiği öne sürüldü.

Doktorun 7 kez yasadışı kürtaj yapıldığı belirlenirken, 5 aylık ve üzerindeki iki cenin, pizza kutusu içinde ve bebek bezine sarılarak gömüldükleri yerden çıkarılıp Adli Tıp'a gönderildi. "Neşter" adı verilen operasyonda ilk etapta gözaltına alınan 15 kişiden, hamile kadınlara önce ilaç verip bebeklerinin ölümünü sağlayarak, ardından kürtaj yaptığı öne sürülen doktor ile sekreterinin de aralarında bulunduğu 3 kişi tutuklandı. Savcılık tarafından 42 kişi hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede doktorun 21 yıldan 85 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Bir kadının, bir yıl arayla iki kez doktora yasal süresi geçmiş bebeğini kürtaj yaptırdığı ortaya çıktı.

BEBEKLERİ PİZZA KUTUSUNDA GÖMMÜŞLER

Balıkesir'de özel bir hastanede tedavi gören bir kişi, tıbbi görüntüleme işlemlerindeki fark ücretini fazla bulup Devlet Hastanesi'ne gitmesine rağmen özel hastanede bu işlem yapılmış gibi kuruma fatura kesilince savcılığa başvurdu. Savcılık jandarmaya kentteki 3 özel hastanenin mercek altına alınması talimatını verdi. Yolsuzluk iddiasıyla başlatılan soruşturmada yolsuzluğun yanı sıra kürtaj vahşeti ortaya çıkarıldı.

Özel hastanelerden birinde yolsuzluk iddialarıyla ilgili evrakları inceleyen jandarma ekipleri, hamile olarak kaydı yapılan bazı kadınların nüfus müdürlüğünde doğum kayıtları olmadığını belirleyince kayıp bebeklerin peşine düştü. Bu durumda olan T.Y. ve S.K. adlı kadınların ifadelerine başvuran Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, kadınların bebeklerinin yasal süre olan 10 hafta geçmesine rağmen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. İsmail E. tarafından kürtajla alındığını belirledi. 4-5 aylıkken kürtaj yapılan ve biri pizza kutusu içinde, diğeri bebek bezine sarılarak gömülen iki bebek cenini ebeveynlerinin ifadeleri sonucu, Balya ve Susurluk ilçelerindeki mezarlarından çıkarılıp Adli Tıp'a gönderildi.

ÖZÜRLÜ DİYE KÜRTAJ YAPTI

4 aylık hamile T.Y.'ye doktor İsmail E.'nin ultrasonda yaptığı kontrolden sonra başka bir tetkik yapmadan bebeğinin özürlü olduğunu söylediği ve kürtaj için bin lira ücret istediği, 400 liraya anlaştıktan sonra kadına ilaç verilip ardından suni sancıyla bebeğin ölü olarak doğurtulduğu belirlendi. İstanbul Adli Tıp Kurumu'nda yapılan incelemede T.Y.'ye ait olduğu belirlenen ceninin 11-14 haftalık olduğu tespit edildi.

HAYATINIZ HASTANEDE GEÇER DİYE KÜRTAJA ZORLADI

Balya'da yaşayan S.K.'nin ise 2010'da 4.5 aylık hamileyken kontrole gittiği üç doktorun da bebeğin eli olmadığını ve sağlık sorunları olduğunu söylemesi üzerine bu doktorlardan İsmail E.'ye ikinci kez gittiği belirlendi.

"Hayatınız üniversite hastanelerinde geçer" diyerek kürtaja ikna eden ve 5 bin lira isteyen doktorla 2 bin liraya anlaşan kadının, suni sancıyla bebeğini doğurduğu, bebekte doğduğunda kalp atışları olduğu öne sürüldü. Balya Kaşıkçı köyündeki mezarı açılan ceninin İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndaki incelemesinde 4.5 aylık ve annesinin S.K. olduğu belirlendi. Çocuk özürlü olduğunda yasal süre geçse de heyet raporu alındığında kürtaj yapılabildiği, ancak doktorun buna gerek kalmadan kürtaj için aileleri ikna ettiği öne sürüldü.

YEDİ BEBEĞİ KÜRTAJLA ALMIŞ

Özel hastanenin aynı zamanda yönetim kurulu başkanlığını da yapan Dr. İsmail E.'nin (47) 2007-2010 yılları arasında Balıkesir'deki bir özel hastane ile Susurluk, Karacabey, Balıkesir'deki muayenehanelerinde 6 kadına 7 kez yasadışı kürtaj yaptığı, bir kadının bir yıl arayla iki kez kürtaj yaptırdığı belirlendi.

AZERİ KADININ BEBEĞİNİ, ÇOCUĞU OLMAYAN ORTAĞININ ÜZERİNE KAYDETTİRMİŞ

Doktorun muayenehanesinde "Bebek hakkında hiçbir hak iddia etmiyorum" yazılı belgelere ulaşılması üzerine istenmeyen bebeklerin de başka kişilere satıldığı öne sürüldü. Dr. İsmail E.'nin Bandırma'da görev yaptığı 2007 yılında bebeğini istemeyen Azeri uyruklu E.İ.'nin doğumunu yaptırıp, bebeği şu anda ortağı olan ve çocuğu olmayan A.K.'nin eşi M.K. doğum yapmış gibi belge düzenlediği tespit edildi.

7 SUÇTAN 85 YIL HAPSİ İSTENİYOR

Şubat ayında başlayan soruşturmada 4 aylık çalışma sonucunda 6 Haziran'da "Neşter" adı verilen operasyon düzenlenirken, 15 kişi gözaltına alındı. Doktor İsmail E., sekreteri Emine Ülker U. ve yolsuzluğa karıştığı öne sürülen doktor M.T. tutuklandı. Olayla ilgili tutuklanan bir kişi ise itiraz üzerine tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Savcı aralarında kürtaj yaptıran kadınların ve doktor, sekreteri ve ebelerin bulunduğu 42 kişi hakkında iddianame hazırladı.

Doktor İsmail E.'nin, "nitelikli dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik, çocuk düşürtme, çocuğun soy bağını değiştirme, kişinin rızası olsa bile çocuk düşürtme nedeniyle kişinin beden veya ruh sağlığını zarara uğratma, suçu bildirmeme, delilleri karartma" suçlarından 21 yıldan 85 yıla kadar hapsi isteniyor. Doktor İsmail E.'nin, doktor M.T., sekreteri, ebe ve hemşireler aracılığıyla hastaneye başvuran hamile ve kürtaj zamanı geçmiş hastalarla temas kurduğu, doktora tedaviye giden Balıkesir merkez ve köylerdeki kadınların da doktorun yasadışı kürtaj yaptığını bildiği ve birbirlerine tavsiye ettiği öne sürüldü. Zanlıların özel hastanede devleti milyonlarca TL zarara uğrattıkları belirtildi.

İL JANDARMA KOMUTANI KURMAY ALBAY SERCAN: "EKİBİM ÇOK BAŞARILI BİR OPERASYONA İMZA ATTI"

Balıkesir İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Gürcan Sercan, operasyonda görev alan tüm ekibinin 4 aylık çalışmada çok başarılı bir operasyona imza attığını belirterek, "Ekiplerimiz yolsuzlukla ilgili belgeleri kontrol ederken çok küçük bir detayı titizlikle inceleyerek bazı bebeklerin hastane kayıtlarında var olduğunu, ancak nüfusta gözükmediklerini belirledi. Ardından da yasıdışı kürtaj ortaya çıkarıldı" dedi.

Editör: Haber Merkezi