Balıkesir'de çiftçilere 'Saanen' cinsi keçi ve teke dağıtımı yapıldı. Yetiştiriciler Vali Ahmet Turhan'ın elinden aldıkları keçiler için teşekkür etti. Bir Saanen keçisinin günlük ortalama 4 kilogram süt verdiği bildirildi. 

Balıkesir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 'Saanen Keçiciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi' kapsamında değişik bölgelerden çiftçilere toplam 150 baş keçi ve 15 baş teke dağıtımı yaptı. 
150 KEÇİ, 15 TEKE 
SAHİPLERİNİ BULDU
Projenin toplam maliyetinin 150 bin bin olduğu, bunun yüzde 50'sinin İl Özel İadere kaynaklarından, diğer yüzde 50'lik kısmının da projede yer alan 15 yetiştiriciden karşılandığı açıklandı. Bir yetiştiricinin 5 bin liraya 10 keçi ve 1 teke olmak üzere 11 adet üstün verimli Saanen keçi sahibi olduğu belirtildi. 
Proje kapsamında Balıkesir'in değişik ilçelerinden 15 yetiştiriciye 10 Saanen keçisi ve 1 teke olmak üzere toplam 150 keçi ve 15 Saanen tekesi dağıtıldı. Hayvan Pazarında düzenlenen teslimat törenine Vali Ahmet Turhan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bayram Ali Alanlı, şube müdürleri ve yetiştiriciler katıldı.
KEÇİ SÜTÜ ANNE SÜTÜ GİBİ
Vali Ahmet Turhan, keçi sütünün hele ki Saanen cinsi olan bu özel keçilerin verdiği sütlerin anne sütüne yakın bir değer taşıdığını söyledi. Vali Turhan, "Özel İdare destekli Saanen keçi ırkı projesi uygulandı. Balya, Burhaniye, İvrindi, Kepsut'taki vatandaşlarımıza 1 teke 10 tane keçi verildi. Keçi sütü anne sütüne en yakın süt. Bu kapsamda çok değerli ve her geçen gün daha da değerleniyor. Bölgemiz açısından da önemli. Balıkesir Saanen ırkı keçi üretiminde çok önemli bir yere sahipti, bugün bundan biraz geri kaldık, Çanakkale önümüze geçti. Bu süreçten sonra Saanen ırkı keçisini üreten bir İl olmak istiyoruz. Keçi sütü ayrı bir değerli, Saanen ırkı gerek sütü gerekse yavrulama itibariyle ayrı değerli" dedi. 
Saanen ırkı keçilerin özel idare kaynaklı temin edilebildiği, ayrıca Valilik Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakıflarının bu tür projeler yapıp maddi durumu zayıf olan vatandaşlara verebildiği hatırlatıldı. 
Bu arada Vali Ahmet Turhan, geçtiğimiz günlerde ATV'de yayınlanan yarışma programına katılan köylü bir vatandaşa da Balıkesir Valiliği olarak 5 adet Saanen ırkı keçi ve 1 adet Saanen tekesi vereceklerini söyledi. 
GÜNLÜK REKOLTE: KEÇİ BAŞI 4 LİTRE
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bayram Ali Alanlı Bayram Ali Alanlı, yüzde 50 Özel İdare yüzde 50 vatandaş katkılı proje kapsamında vatandaşlara kişi başı 10 dişi ve 1 teke Saanen dağıttıklarını, buradaki temel amaçlarının hem vatandaşın üretimini yaygınlaştırmak hem de elindeki ırkları iyileştirip daha güzelleştirmek olduğunu söyledi. 
'Halk Elinde Islah' projesinden söz eden Bayram Ali Alanlı, Balıkesir'de Kıl Keçisi ıslah projesi uygulandığını ancak önümüzdeki dönemde Koyun Keçi Yetiştirici Birliği vasıtasıyla Halk Elinde Saanen Keçisi Irkını Geliştirme Projesi uygulayacaklarını açıkladı. 
Müdür Alanlı, "Proje kapsamında hayvanların kayıtları tutulacak, isteyen vatandaşlar bize müracaat edecek, elimizdeki kayıtlı üreticilerden keçilerimizi temin edip vatandaşlarımıza dağıtabileceğiz. talep eden vatandaşlarımızın keçiye, hayvana bakabilecek bilgi ve donanıma sahip olması gerekiyor, geçmişte de hayvancılıkla ilgili kültürü olması gerekiyor. Barınağa sahip olacak, yem bitkisi yetiştirecek arazisi olacak. Sıradan herkese vermiyoruz. Çünkü bu işi yapacak vatandaşların belli bir birikimi olması gerekiyor, onu gözetiyoruz" diye konuştu. 
YETİŞTİRİCİLER SAANEN'LERDEN MEMNUN
Adeta "süt deposu" olan Saanen ırkı keçilerden alan Burhaniyeli yetiştirici Mustafa Olgun, Vali Turhan ve Tarım Müdürü Alanlı'ya teşekkür etti. Yaklaşık 5 yıldır Saanen keçi yetiştiriciliği yaptığını anlatan Olgun, "Saanen'ler çok iyi keçi, Türkiye'nin keçisi. Ormanın düşmanı diye bilinir ama aslında hiç alakası yok. Tablada bakılan, çabuk doyan, normal bir ailenin geçimini sağlayabileceği iyi bir keçi. Karkas yapısı olarak rahat, hayvanın çabuk doyması üreticiye çok faydalı. İyi bakıldığı zaman günde ortalama ikibuçuk ila 3 kilo arası süt veriyor. Yıl ortalaması bu. Bunun 4 kilogram olduğu zamanlar da olur. Kendim bir keçiden günlük ortalama 3 kiloya yakın süt alıyorum" diyerek memnuniyetini ifade etti. 
Öte yandan, yetiştiricilere teslim edilen keçiler doğalarında olan huyları gereği biraz inat etseler de araçlara bindirilip yeni yerlerine götürüldü. Dağıtımlar veterinerlerin kontrolünde yapıldı. 
Sahipleri kura çekimi ile belirlenen Saanen'lerden ilkini Vali Ahmet Turhan Burhaniyeli yetiştirici Mustafa Dolgun'a verdi. Sürünün en gözde tekesi olan hayvanı bir süre seven Vali Turhan, yetiştiricilere hayırlı olmasını diledi. 
Editör: Haber Merkezi