Balıkesir’in Edremit İlçesi Tahtakuşlar Köyü’nde 1932 yılında dünyaya gelen Alibey Kudar, 1954 yılında Savaştepe Köy Enstitüsü’nden mezun olduktan sonra 26 yıl öğretmenlik ve halk eğitim merkezi müdürlüğü yaptı. 1980 yılında emekli olan eğitim ışığı, emeklilik yaşamını Tahtakuşlar’da sürdürürken, ağabeyi Haşim Kudar’ın da desteği ile 1991 yılında Türkiye’nin ilk köy müzesi olan Tahtakuşlar Etnografya Galerisi’ni kurdu. Galeri, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür örgütü UNESCO’nun da desteğini aldı. Tahtakuşlar Etnografya Galerisi Türkiye’de olduğu gibi dünya çapında ün yaptı.

Akçay İlkokulunda öğretmenlik yaparken emekliye ayrılan Alibey Kudar, hiçbir zaman kabsuğuna çekilmedi, eğitimciliğini emeklilik yaşamında da sürdürdü. Uzun yıllar araştırmacı, derlemeci olarak memleketine kendisini adadı.  

Türkmen Alevi kültürünün tüm ögelerinin yer aldığı müzede, 5 binden fazla Tahtacı Alevi kültürünü yansıtan  eserini ziyaretçilerle paylaştı. Üyrıca müzede, 1997 yılında Burhaniye'de balıkçıların ağlarına ölü olarak takılan, 197 santim uzunluğu, 360 kilo ağırlığında, dünyanın en büyük deri sırtlı deniz kaplumbağası da sergilenmişti.


Editör: Haber Merkezi