Geçen yıl ağustos ayında Ali Şuuri İlköğretim Okulu karşısında bulunan Özel İdare´ye ait eski yapıların yıkılması sonucu bir çok kimsenin bilmediği tarihi mezarlar ortaya çıktı. Eski Yorgancılar Çarşısı’ndan geriye kalan kalıntılar, Balıkesir İl Özel İdare’sinin talebi doğrultusunda belediye ekipleri tarafından asırlık mezarlar gün yüzüne çıktı. Yaklaşık bir yıldır kendi haline terk edilen ve çevresi adeta çöplüğe dönen tarihi mezarlıkların bulunduğu alanda basın açıklaması yapan Balıkesir Alperen Ocakları İl Başkanı Süleyman Atak, amaçlarının Balıkesir halkını yakından ilgilendiren Ali Şuuri Efendi’nin kabrinin daha düzenli ve temiz tutmak olduğunu söyledi. Türk toplumuna ve Balıkesir halkına çeşitli hizmetleri olan Ali Şuuri Efendi’nin büyük babası Mehmet Efendi’nin Hz Fatıma ve Hz. Ali neslinden olduğuna dikkat çeken Atak, “Hicaz’dan Anadolu'ya hicret edip Balya Akbaşlar Köyü’ne yerleşmiş ve burada köy caminde imamlık yapmıştır. Ali Şuuri Efendi, Mehmet Efendi’nin Ali adlı oğlundan torunudur.
Ali Şuuri Efendi, Osmanlı genelinde de tanınan bir din adamıdır. Zamanın çeşitli bilginlerinin yanında eğitim gördükten sonra, hocalarının destek ve özendirmesi ile İstanbul'a giderek öğrenimini burada tamamlamıştır. 1841-1852 yılları arasında İstanbul'da çeşitli medreselerde müderrislik yapmıştır. Daha sonra tekrar Balıkesir'e dönerek, medrese ve kitaplıklar yaptırıp bir çok talebe yetiştirmiştir.” dedi.
HALK ARASINDA KOCA MÜFTÜ OLARAK TANINIYOR
Ali Şuuri Efendi’nin Balıkesir'de imar işine de öncülük ettiğini ve halk arasında 'Koca Müftü' olarak tanındığı bilgisini veren Süleyman Atak, “Eski Karesi vilayetinde vakıf kurmuş bu vakfa zeytinlikler, arsalar tahsis etmiştir. Bu vakfın sonucu 'Ali Şuuri Mektebi' doğmuştur. Bugün ki Ali Şuuri İlköğretim Okulu’nun olduğu yer eskiden vakfın bir parçasıydı ve Yıldırım Cami'den İbrahim Ağa Cami'ne kadar olan Ali Şuuri Mektebi’ne bırakılmıştır. Mezarı söz konusu okulun girişinde bulunmaktadır. Şimdilerde, okulun hemen yanında 8-10 mezarda oluşan hazirenin hemen yanına 8 katlı bir iş hanı inşaatının dikilmesiyle birlikte 'Ali Şuuri Efendi' yeniden şehir gündemine gelmiş bulunmaktadır.” diye konuştu.
Çevresini kuşatmış dükkan ve işyeri yığıntılarıyla çevrili bu tarihi yadigarın mezbelelik haline geldiğini aktaran Atak, bu durumun kendilerini çok üzdüğünü kaydetti. “Tarihi değer taşıyan mezarlar ve mezar taşları her türlü çalınma riskine açıktır.” diyen Alperen Ocakları Balıkesir İl Başkanı Süleyman Atak, şöyle devam etti: “Yanına dikilen inşaatın molozları çevresini bir çöplüğe çevirmiştir. Alperen Ocakları Teşkilatı olarak il büyüklerimizin duyarlılığını bekliyoruz. Bu süre içinde Balıkesir Alperen Ocakları olarak 8-10 mezardan oluşan bu hazirenin çevresine kırmızı şerit çekip, gerekli tüm temizliğini yapmak üzere el koyuyoruz.”
Editör: Haber Merkezi