Balıkesir’de 12'nci Kuvayı Milliye Günü çeşitli etkinliklerle kutlanırken, Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile 94 yıl önce milli mücadeleyi başlatan Balıkesirli kahramanlar rahmetle anıldı.

2002 Yılında dönemin valisi Utku Acun'un öncülüğünde, tüm ilçelerin katılımıyla başlatılan 'Kuvayı Milliye Haftası', daha sonra imece yöntemiyle yaptırılan Kuvayı Milliye Anıtı'ndaki törenle başladı.

Vali Ahmet Turhan, Garnizon Komutanı Tümgeneral Fahri Kır ve Belediye Başkanı İsmail Ok, kırmızı, beyaz ve mavi güllerden yapılan Türkiye haritasını anıta bıraktı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından öğrenciler şiirler okudu. Halk oyunları gösterisi Reyhanlı'daki patlamada ölen vatandaşlar nedeniyle iptal edildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü  Abdullah Soykan, 15 Mayıs 1919'de İzmir'in işgal edilmesinin ardından, Balıkesir'in ileri gelenlerinin ertesi gün önce Okuma Yurdu'nda sonra da Alacamescit'te toplanarak silahlı direniş kararı aldıklarını anlattı.

Abdullah Soykan "Balıkesir düzenli ordularıyla, kongreleriyle Kuvayı Milliye ateşinin yakıldığı çok önemli bir ildir. Balıkesir bu özelliğiyle başta Batı Anadolu olmak üzere tüm ülkeye örnek oldu" dedi.

Anıttaki törenin ardından Balıkesir Belediyesi'nin hazırladığı 'Kuvayı Milliye' konulu fotoğraf sergisi Devrim Erbil Sanat Galerisi'nde açıldı. Balıkesir Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi Bölümü’nden okutman Asuman Soykan 'İstiklale giden yolda Balıkesir' konulu konferans verdi. Etkinlikler 41 Bayrak Adam'ın kurtuluş mücadelesini başlattığı Alacamescit Camisi'ndeki mevlit ve ikramla sürdü.

Editör: Haber Merkezi