Balıkesir'in tek tarihi dokusu konumundaki Zağnos Paşa Cami yanında Karesi Türbesi , Paşa Hamamı gibi korunması gereken mirasları ortaya çıkaracak ve "Balıkesir'in Sultanahmeti'ni yaratacak alana 'keyfi' bina dikilecek olmasına itirazlar peşpeşe geldi.

Balıkesir Basınının gündeme getirdiği kamu yararına konuları sahiplerip bugüne değin kamu yararına birçok kararlar alınmasına öncülük eden ünlü hukukçu Birol Şahin, "Balıkesir'in kalbine hançer" niteliği taşıyan meclis kararına halkı gerekçeler ortaya koyarak itiraz etti. Balıkesirliler de, Belediye'nin yanlıştan vazgeçmesini diliyor.


BALIKESİR Belediyesi'nin yıkılan halin yerine yeni bir bina yapımıyla ilgili yaptığı imar değişikliğine itiraz edildi.  Hali hazırdaki mevcut imar planında "Meydan" olarak görülen ve Koruma Alan Sınırları içindeki alana içinde cafe benzeri işletmelerin yer alacağı yeni yapı için belediyecilerin ısrar etmesi, söz konusu alanın "Balıkesir'in Sultanahmeti" olarak değerlendirilmesi özlemini çeken vatandaşların tepkisini getirdi. Buna itirazlar peş peşe geldi.

CHP'LİLERDEN HEM İTİRAZ HEM DAVA

Edinilen bilgilere göre, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir İl Başkanı Av. Muzaffer Mavuk,  Mimarlar Odası eski şube başkanı Cengiz Dikici ile Balıkesirli ünlü hukukçu Birol Şahin itiraz dilekçelerini Belediye Başkanlığına sundu.  Balıkesir kamuoyunun haklı talebini içeren itiraz dilekçelerinde, yıkılan hal binasının bulunduğu alan  Zağnos Paşa Camii ile bütünleştirilerek yeni bir Kent Meydanı'na dönüştürülmesi isteniyor.

KORUMA ALANINA DİKKAT

BURSA Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu,  geçmiş yıllardaki kararı doğrultusunda Zağnos Paşa Camii ve çevresini 'Koruma Alanı' kapsamına almış durumda.  Belediye'deki mevcut imar planına göre de,  'Meydan' olarak görülen halin bulunduğu yerde koruma alanında  bulunuyor.  Av. Birol Şahin'de bu konuya değinerek, zaten tescilli olan alanın "Zağnos Paşa Camii ve Meydanı" olarak düzenlenmesinin gerekliliğini vurguladı. Ayrıca,  kurulun "Yıkılan halin benzeri bir yapının yapılması" yönünde bir kararının bulunmadığını hatırlattı.

DÜŞÜNDÜREN GECİKME

BALIKESİR'li ünlü hukukçu Birol Şahin, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun söz konusu alan hakkında  11 Temmuz 2012'de verdiği kararın uzun süre Belediye Meclisi gündemine getirilmediğine dikkat çektiği itiraz dilekçesinde, Meclisin yeni bina yapımıyla ilgili imar değişikliğini 2 Ocak 2103'te oy çokluğuyla karara bağladığını hatırlatarak, Kurulun kararına karşı 3 aylık itiraz süresinin geçirilmesinin düşündürücü olduğuna işaret etti.  Şahin'e göre, belediyeciler, kurulun bu alan hakkındaki görüşü de belediyeciler tarafından kamuoyuna yanlış aktarılarak kafalar karıştırıldı.

KURULUN DAYATMASI YOK!

ŞAHİN, Belediye Başkanlığına sunduğu  ve haklı gerekçelere dayandırdığı üç sayfadan oluşan itiraz dilekçesinin son bölümünde şu görüşleri dile getirdi:

"Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun yıkılan Hal binasının yerine  yeni bir bina yapılması veya yapılacak yapı projesinin iz düşümünün imar planına işlenmesi konusunda her hangi bir kararı olmamasına rağmen, yıkılırak geçmiş ile tüm bağları kopan hal binasının yeniden yapılması ile ilgili alınan meclis kararının  Belediye Meclisi'nde bir kez daha değerlendirilmesi gerekmektedir."

 

Editör: Haber Merkezi