İHRACAT ÜÇE KATLANDI

Etibor Bandırma İşletme Müdürü Recep Şekerci, 1967 yılında Ruslar tarafından kurulan fabrikada modernizasyon çalışmalarının yapıldığını, bu çalışmalarda yaklaşık 162 milyon dolar harcadıklarını belirterek "Eğer yapılması gereken bu revizyonlar Almanya, Avusturya'dan gerçekleştirilseydi bu rakamlar daha da artardı. Artık Etibor da tamamen Türk mühendis ve işçiliği tarafından üretilen, ithal makinelere göre daha verimli çalışan makineleri ürettik. Bunun yanında 40 milyon dolar olan ihracatımızı 132 milyon dolara yükselttik" dedi.
Gerçekleştirilen yatırımların tamamen çevreci olduğunu vurgulayan Şekerci, "Vatandaşların bacalardan çıktığını gördüğü ve gaz zannettiği şey tamamen su buharıdır" diye konuştu.

Şekerci, tesislerde kullanılan elektriğin kendileri tarafından üretildiğini, Bandırma'da bulunan tesiste 70 MW, Sülfirik Asit tesisinde ise buhar ile 75-80 KW elektrik ürettiklerini, fazla gelen enerjiyi ise şebekeye vererek sattıklarını söyledi.

"TÜRK ÇİFTÇİSİ, BOR GÜBRESİNE

İLGİ GÖSTERMİYOR"
1967 yılından beri rafine bor kimyasalları ürettiklerini söyleyen Şekerci, Bor'un tarımda kullanılmasının tespit edilmesinden sonra Bandırma Bor ve Asit fabrikalarında tamamen Türk Mühendis ve işçiliği ile yılda 8 bin ton bor gübresi (ETİDOT-67) üretmeye başladıklarını söyledi.

Bor gübresine asıl talebin yurt dışından geldiğini ifade eden Şekerci, şöyle konuştu: "Amerika, Rusya ve Kanada'dan daha fazla talep geliyor. 8 bin ton kapasiteli bir tesiste Türk çiftçisinden gelen 2012 yılında gelen talep sadece 48 ton. Mikro besleyici bir özelliğe sahip bor gübresi kök ve sap hücrelerini kuvvetlendiriyor ve bu gübrenin maliyeti dönüm başına sadece bir lira. Biz, Türk çiftçisi kazansın istiyoruz." 

"BOR PAZARINDA FİYATI ETİBOR BELİRLİYOR"
Açıklamalarında zaman zaman gündeme gelen "Borlar satılıyor" şeklindeki iddiaları değerlendiren Şekerci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Borları satıyoruz, borları ham satıyoruz diye şehir efsaneleri var. Bu algı tamamen yanlış. 2005 yılından itibaren dünya bor pazarında fiyat belirleyen Eti Maden'in liderliği söz konusudur. 870 milyon dolar ihracatın tamamı tabiri caiz ise kemiksiz ettir." Şekerci, Etibor işletmeleri olarak 2013 yılnda 135 milyon lira net kar hedeflerinin bulunduğunu açıkladı.

Editör: Haber Merkezi