Evliya Çelebi’nin 400. doğum yılını kutlamak amacıyla 1671 yılında Hac yolculuğunun ilk etaplarında Evliya Çelebi Atlı Turları’ düzenleyen Osmanlı tarihçisi ve yazar Dr. Caroline Finkel, kültür yollarının Türkiye’nin sürdürülebilir turizmine büyük destek sağlayacağını söyledi.

İstanbul Şehir Üniversitesi’nde ‘Bir Dünya Gezgini: Evliya Çelebi’ konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Evliya Çelebi’nin 1671 yılında yaptığı Hac yolculuğunun ilk etaplarında ‘Evliya Çelebi Atlı Turları’ düzenleyen dünyaca ünlü tarihçiler Dr. Caroline Finkel, Prof. Gerald MacLean ve Prof. Donna Landry katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan İstanbul Şehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Mutman, UNESCO’nun Evliya Çelebi'nin 400. doğum yılı olan 2011 yılını ‘Evliya Çelebi Yılı’ ilan ettiğini hatırlattı. Mutman, “Biz de bu konferansı bu büyük gezginin gerek Osmanlı tarihinin anlaşılmasına gerekse dünya kültürüne yaptığı önemli katkıyı değerlendirmek için düzenledik. Konferansın Evliya Çelebi ile ilgili gelecekteki çalışmalara önemli bir katkı yapacağını umuyoruz” dedi.

Evliya Çelebi Yolu oluşturuldu

Projenin fikir babası Osmanlı tarihçisi ve yazar Dr. Caroline Finkel ise, ilk atlı turun 2009 yılı sonbaharında İznik-Kütahya güzergahında gerçekleştirildiğini ve 6 hafta sürdüğünü söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle Evliya Çelebi Yolu adı altında Evliya Çelebi’nin 1671 yılında Mekke’ye yaptığı Hac yolculuğunun ilk aşamalarını izleyen atlı gezi, yürüme ve bisiklet rotası oluşturulduğunu anlatan Finkel, bu turla yerli ve yabancı şirketleri turizme teşvik etmeyi, yerel kalkınma projelerine destek olmayı ve yörenin doğal güzelliği konusunda farkındalık yaratmayı hedeflediklerini vurguladı.  Osmanlı’dan günümüze kalan binicilik kültürünü ortaya çıkarmayı da hedeflediklerini vurgulayan Finkel,  bu nedenle yol boyunca rahvan at yarışları, cirit müsabakaları, pazarlarda at koşumları satan esnafı, at malzemesi yapım atölyeleri, binicilik merkezleri gibi atçılık kültürüne ait birçok izi görüntülediklerini söyledi. Finkel,bu yolu takip etmek isteyenler için rehber niteliğinde bir kitap da yazdığını ve bu kitabın yakında yayımlanacağını da kaydetti.
Editör: Haber Merkezi