Balıkesir Halk Eğitimi ve Akşam Sanat Okulu yönetimi tarafından merkezde “Halk Eğitimi Fuarı” törenle açıldı.
Çok sayıda kursiyerin katıldığı törende Vali Yardımcısı Selda Dural, Belediye Başkanı İsmail Ok, İl Milli Eğitim Müdürü İlhan Aslan, şube ve okul müdürleriyle Huzurevi’nde kursa katılan yaşlılar yer aldı.
Törende Halk Eğitim Müdürü Mustafa Canseven, İl Milli Eğitim Müdürü İlhan Aslan ve Vali Yardımcısı Selda Dural birer konuşma yaptı. Halk oyunları gösterisi, HEM tarafından açılan kurslara karılanlara sertifika töreni, Usta Öğretici İnan Can nezaretinde Türk Halk müziği sunumunun ardından kursiyerlerce üretilen eserlerin yer aldığı sergi topluca gezildi.
Halk Eğitimi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Mustafa Canseven, “Çalışmalarımızda sivil toplum kuruluşları, kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak çözümsüzlüğün değil, çözümün bir parçası olmayı tercih ediyoruz. Hedefimiz Halk Eğitimi her eve ulaştırmak, her Balıkesirli'nin hayatının herhangi bir döneminde kurumumuzda en az bir kurs almasını sağlamaktır.”
"HERKESE GÖRE KURS VAR"
Halk Eğitim Merkezi (HEM) 2010- 2011 eğitim öğretim yılında il genelinde değişik branşlarda 577 kurs açtı. Bu kurslara toplam 10 bin 745 kursiyer katıldı.
Halk Eğitim Merkezleri’nin 7’den 77’ye her yaştaki insana hayat boyu eğitim veren kurumlar olduğunu belirten Müdür Canseven, “HEM’leri, hayat boyu eğitim daha iyi yaşam koşullarına ulaşmak isteyen her ülkenin uyguladığı ve önemi her geçen gün artan bir eğitim modelidir. Gelişme, kalkınma ve ilerlemenin yolu iyi eğitim almış insan gücünden geçmektedir.
Halk Eğitimin başta gelen görevlerinden biri okuma-yazma bilmeyen insanımıza okuma-yazma öğretmektir. ‘Oku’ kelimesinin kutsallığını bilmeyen yoktur. Bazen bir harf, bir kelime, bir cümle bütün bir karanlığa son verebilir. 1 Eylül 2010 başlangıç tarihi itibariyle bu yıl 179 adet Okuma-Yazma Kursu açıldı ve 2 bin 840 vatandaşımızı, okuma-yazma mutluluğuna kavuşturduk. Kampanya başlangıcı olan 1 Eylül 2008 tarihinden itibaren toplamda 225 kurs açıp 3 bin 243 vatandaşımızı okur-yazar hale getirdik” dedi.
"TERCİHİMİZ ÇÖZÜMÜN PARÇASI OLMAK"
İçinde bulunduğumuz çağın, değişim çağı olduğunu, bilim ve teknolojideki hızlı gelişmelerin, insanımızın kendisini sürekli yenilemesi gereğini doğurduğunu, yeni yeni meslekler edinmek, mesleklerindeki gelişmeleri takip etmek, boş zamanlarını değerlendirmek, bireyleri tüketici olmaktan kurtarıp, üretici hale getirmek amacıyla mesleki ve teknik kurslar açtıklarından söz eden Canseven, şöyle devam etti : “Gelenek ve göreneklerimizin yaşatılması, kültür değerlerimizin gelecek nesillere aktarılması, insanımızın sanat ve estetik duygularının geliştirilmesi, sosyal hayata katılması, yeteneklerini fark edip geliştirmesi için, kurs, seminer gibi faaliyetlerde bulunduk.
2010-2011 Eğitim-Öğretim yılında 1 Eylül 2010 başlangıç tarihi itibariyle toplamda 577 adet kurs açtık. Bu kurslarda 10 bin 745 kursiyer katıldı, eğitimlerini başarıyla tamamlayıp sertifika almaya hak kazandılar.
Çalışmalarımızda sivil toplum kuruluşları, kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak çözümsüzlüğün değil, çözümün bir parçası olmayı tercih ediyoruz. Hedefimiz Halk Eğitimi her eve ulaştırmak, her Balıkesirlinin hayatının herhangi bir döneminde kurumumuzda en az bir kurs almasını sağlamaktır. Çünkü biliyor ve inanıyoruz ki Halk Eğitime ilk adımını atan vatandaşımız o günden itibaren Halk Eğitim ailesinden kopamayacaktır.” Canseven konuşmasının sonunda çalışmalara destek veren, katılanlara teşekkür etti.
300 BİN KİŞİLİK AİLE
Törende konuşan İl Milli Eğitim Müdürü İlhan Aslan, HEM’e gelerek kurs alan çok sayıda vatandaş olduğunu söyledi.
Günümüzde meslek sahibi olmayan çok sayıda vatandaş olduğuna dikkat çeken Müdür Aslan, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 888 eğitim kurumu, 12 bin öğretmen HEM ve öğrencilerle birlikte 300 bin kişilik bir aile olduğunu belirtti.
“HEM’den mesai saatleri dışında çok sayıda vatandaş istifade ediyor” sözleri ile konuşmasını sürdüren Aslan, HEM’in vatandaşları hayata hazırladığını ve meslek sahibi yaptığını ifade etti.
“HEM’i, il için önemsiyoruz” diyen Aslan, sergiye katkı sağlayanlara ve emeği geçenlere teşekkür etti.
"DEVLETİN SAHİP OLDUĞU ÖNEMLİ BİR KURUM"
Vali Yardımcısı Selda Dural, hızla değişen bir dünyada yaşadığımızı, günümüzün bilgi çağı olduğunu, eğitimin önemli olduğunu hatırlatarak, artık, “Ne iş olsa yaparım” döneminin bittiğini vurgulayarak, “Mesleği olmayan iş bulamıyor, geçimini temin edemiyor” dedi.
İşverenlerin, vasıflı eleman aradığını, HEM’in meslek kursları açarak, nitelikli eleman ihtiyacının karşılanmasına katkı sağladığını kaydeden Dural, HEM’in, uzun yıllar biçki-dikiş kursu aşan kurum olarak işlev gördüğünü söyledi.
HEM’in günümüzde toplumda her alanda ihtiyaç duyulan kursları açtığını belirten Dural, “Nerede kurs ihtiyacı varsa, nerede kurs görmek isteyen varsa, yeterli kursiyer sayısına ulaşıldığında HEM, orada kurs açıyor.
HEM, açtığı mesleki kursların yanı sıra, rekabetin yaşandığı, hayatın zorlaştığı bu dönemde vatandaşların boş vakitlerini değerlendirmesi için sosyal, kültürel kurslar da açıyor. Lise ve Üniversiteye hazırlananlara takviye veriyor. HEM, devletin sahip olduğu en önemli kurum” dedi.
Konuşmaların ardından HEM’de Halk Oyunları kursuna katılanlara gösteri yaptı. Ardından Usta Öğretici İnan Can tarafından eğitilen kursiyerler Türk Halk Müziği eserlerini çalarak söylediler. Huzurevinde açılan okuma yazma kursunu ve müzik kursunu bitirenlere törenle sertifikaları verildi.
Editör: Haber Merkezi