Erdek-Düzler Mevkii'nde bulunan antik Kyzikos kentinin gün ışığına çıkması için başlatılan çalışmalar devam ediyor. Kazı çalışmasına başkanlık yapan Yrd. Doç. Dr. Nurettin Koçhan, Kyzikos'ta bulunan ve dünyanın 8'inci harikası olarak nitelendirilen Hadrianus Tapınağı'ndaki tarihi kalıntıların yaşanan depremler yüzünden geniş alana yayıldığını açıkladı.

Yrd. Doç. Dr. Koçhan, Hadrianus Tapınağı'nın tam olarak ortaya çıkması için daha fazla ödenek ve zamana ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Erdek'e 5 kilometre uzaklıktaki Kyzikos Antik Kenti'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Balıkesir İl Özel İdaresi, Erdek Belediyesi ve Erzurum Atatürk Üniversitesi'nin katkılarıyla başlatılan Hadrianus Tapınağı'nın gün ışığına çıkartılması için sürdürülen çalışmalar 5'inci yılını doldurdu.

Çalışmalara ekibiyle birlikte başkanlık yapan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurettin Koçhan, dünyanın 8 harikasından biri olarak kabul edilen Hadrianus Tapınağa'nın gün ışığına çıkartılması için geçen süre içersinde önemli bulgular ortaya çıkardıklarını söyledi.

Geçen yıl, anıtsal olduğu kesinleşen tapınağın merak edilen uzunluğunun 116 metre olduğunu ortaya çıkardıklarını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Koçhan, "Burada, dünyanın 8 harikasından birine yakışır çalışmalar yaptık. Geçen süre içersinde tapınağa ait, 20 metre yüksekliğindeki sütunlar, bu zamana kadar bulunan 105x85 ebadında mermer çatı kiremidi, basamaklar, frizler, Kyzikos paraları, aslan başlı su olukları, 2x15 çapında sütün tamburları ve içinde 10 kişinin hediyeleriyle birlikte gömülü olduğu bir lahit mezarı ortaya çıkardık. Çalışmalarımızda, yaşanan depremlerin tarihi kalıntıların değişik alanlara yayılmasına neden olduğu gerçeğini tesbit ettik. Yeraltı kalıntılarının tespit edilmesi için Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Çağrı Çaylak jeofizik taraması yapıyor" dedi.

Bu yıl 50 bin lira ödenek ayrılan çalışmaların, yüksel lisans alan 5 öğrenci, 1 restoratör, 1 arkeolog, 6 öğrenci ve 28 işçi ile devam ettiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Koçhan, "2006 yılından bu güne kadar yaptığımız çalışmalar tez, makale ve bildiri şeklinde bilim dünyasına sunulmuştur. Geçtiğimiz Mart ayında Fransa'nın Metz Kenti'nde bulunan Paul Verlaine Üniversitesi'nin düzenlediği sadece Kyzikos'un konu olduğu sempozyumda, çalışmalarımızı ve bulguları içeren sununum büyük ilgi gördü. Bu da Kyzikos Antik Kenti'nin ve Erdek'in dünya çapında tanınması için çok önemliydi. Kyzikos'u dünya turizmine hazırlıyoruz" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi